Stephanie Peterse

Influencers merk het verschil!

Stephanie Peterse

Social media kanalen geven al lang niet meer alleen de dagbesteding van jouw directe vrienden-en familiekring weer. Social media fungeren inmiddels als een commerciële bron van inspiratie, waar oude en nieuwe merken door samenwerkingen met influencers een aanvullende vorm van reclame maken hebben ontdekt. Merkhouders kiezen een influencer die aansluit bij hun merk, maar steeds vaker geven influencers het merk waarmee zij samenwerken juist meer waarde. Als influencer vertegenwoordig jij dus veel (potentiële) commerciële waarde. Die waarde zou je als influencer beter kunnen benutten, o.a. door een merk te registreren dat jou herkenbaar maakt. Toch hebben niet veel influencers hun naam of een ander teken dat hen herkenbaar maakt, als merk geregistreerd. Wij leggen uit wat de meerwaarde van een merkregistratie kan zijn.

Samenwerkingen
Merkhouders zijn continu op zoek naar manieren waarop de herkenbaarheid van hun merk kan worden vergroot. Een van de manieren om de herkenbaarheid van een merk te vergroten, is reclame maken. Reclame maken, en dan met name op traditionele wijze, vergt echter steeds terugkomende hoge investeringskosten en een continue zoektocht naar het juiste bereik. Als een merk jou als influencer benadert, dan ziet het merk jouw volgers als de geschikte en specifieke doelgroep voor de producten of diensten die het merk aanbiedt. Jouw volgers zijn hun (potentiële) klanten. Een samenwerking met een influencer kan zeer lucratief zijn voor merkhouders. De vergoeding voor een samenwerking is immers vaak veel lager dan die van traditionele reclamevormen, waarbij bijvoorbeeld nog aanvullende kosten gemaakt moeten worden voor o.a. de inkoop van zendtijd, de kosten voor een productieteam of de kosten die gemaakt moeten worden voor een draaidag op een set.

Wanneer je als influencer jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt als merk hebt geregistreerd, kun je bij de onderhandeling van een mogelijke samenwerking een extra vergoeding vragen. Naast de vergoeding die je ontvangt voor het maken en plaatsen van de content op jouw profiel of via andere kanalen, kun je ook een vergoeding vragen voor het gebruik van jouw merk. Het merk waarmee je mogelijk gaat samenwerken, zal dan een licentievergoeding moeten betalen om jouw merk te mogen gebruiken in combinatie met de producten of diensten die het merk aanbiedt. Het is van belang om de afspraken voor de samenwerking en het gebruik van jouw merk goed op papier te (laten) zetten in een overeenkomst. Wij helpen jou hier graag bij. Als je een merk hebt geregistreerd, kun je daarnaast ook nog optreden tegen anderen die jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt gebruiken zonder toestemming.

Grabbers
Waar succes zich openbaart, zijn helaas vaak ook kapers op de kust. Als je als influencer geen merk hebt geregistreerd en het aantal volgers neemt toe, dan kan het zo zijn dat anderen jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt, wel als merk gaan registreren om op die manier voordeel te behalen uit jouw succes. Het kan ook zo zijn dat een grabber het merk later aan jou aanbiedt tegen een hoge prijs. Daarnaast kan een grabber mogelijke samenwerkingen met merken beïnvloeden. Degene die jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt eerder als merk heeft geregistreerd, kan dan bijvoorbeeld een licentievergoeding vragen voor het gebruik van het merk of geen toestemming geven voor het gebruik van het merk. Dit kan ertoe leiden dat een mogelijke opdrachtgever de samenwerking niet meer wenst aan te gaan.

Welke influencers hebben wel een merk geregistreerd?
De volgende influencers gingen jou voor: Enzo Knol, Anna Nooshin, Negin Mirsalehi, Rens Kroes. Hoewel deze influencers veel volgers hebben, zijn zij ook ooit klein begonnen. Een merkregistratie kan juist veel waard worden als je groeit. Zorg dus dat je op tijd een merk registreert dat jou herkenbaar maakt. De waarde van het merk groeit met jouw succes mee. Na de registratie is het merk immers voor tien jaar beschermd en kun je de bescherming steeds met tien jaar verlengen. Wij helpen jou heel graag bij de registratie van jouw merk!

Social media kanalen geven al lang niet meer alleen de dagbesteding van je directe vrienden-en familiekring weer. Social media fungeren inmiddels als een commerciële bron van inspiratie, waar oude en nieuwe merken door samenwerkingen met influencers een aanvullende vorm van reclame maken hebben ontdekt. Merkhouders kiezen een influencer die aansluit bij hun merk, maar steeds vaker geven influencers het merk waarmee zij samenwerken meer waarde. Als influencer vertegenwoordig jij dus veel (potentiële) commerciële waarde. Die waarde zou je als influencer beter kunnen benutten, o.a. door een merk te registreren dat jou herkenbaar maakt. Toch hebben niet veel influencers hun naam of een ander teken dat hen herkenbaar maakt, als merk geregistreerd. Wij leggen uit wat de meerwaarde van een merkregistratie kan zijn.

Samenwerkingen
Merkhouders zijn continu op zoek naar manieren waarop de herkenbaarheid van hun merk kan worden vergroot. Een van de manieren om de herkenbaarheid van een merk te vergroten, is reclame maken. Reclame maken, en dan met name op traditionele wijze, vergt echter steeds terugkomende hoge investeringskosten en een continue zoektocht naar het juiste bereik. Als een merk jou als influencer benadert, dan ziet het merk jouw volgers als de geschikte en specifieke doelgroep voor de producten en/of diensten die het merk aanbiedt. Jouw volgers zijn hun (potentiële) klanten. Een samenwerking met een influencer kan zeer lucratief zijn voor merkhouders. De vergoeding voor een samenwerking is immers vaak veel lager dan die van traditionele reclamevormen, waarbij bijvoorbeeld nog aanvullende kosten gemaakt moeten worden voor o.a. de inkoop van zendtijd, de kosten voor een productieteam of de kosten die gemaakt moeten worden voor een draaidag op een set.

Wanneer je als influencer jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt als merk hebt geregistreerd, kun je bij de onderhandeling van een mogelijke samenwerking een extra vergoeding bedingen. Naast de vergoeding die je ontvangt voor het maken en plaatsen van de content op jouw profiel of via andere kanalen, kun je ook een vergoeding vragen voor het gebruik van jouw merk. Het merk waarmee je mogelijk gaat samenwerken, zal dan een licentievergoeding moeten betalen om jouw merk te mogen gebruiken in combinatie met de producten en/of diensten die door het merk worden aangeboden. Het is van belang om de afspraken voor de samenwerking en het gebruik van jouw merk goed op papier te (laten) zetten in een overeenkomst. Wij helpen jou hier graag bij. Als je een merk hebt geregistreerd, kun je daarnaast ook nog optreden tegen anderen die jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt zonder toestemming gebruiken.

Grabbers
Waar succes zich openbaart, zijn helaas vaak ook kapers op de kust. Als je als Influencer geen merk hebt geregistreerd en het aantal volgers neemt toe, dan kan het zo zijn dat anderen jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt, wel als merk gaan registreren om op die manier voordeel te behalen uit jouw succes of om het merk later aan jou aan te bieden tegen een hoge prijs. Daarnaast kan een grabber mogelijke samenwerkingen met merken beïnvloeden. Degene die jouw naam of het teken dat jou herkenbaar maakt eerder als merk heeft geregistreerd, kan dan bijvoorbeeld een licentievergoeding vragen voor het gebruik van het merk. Dit kan ertoe leiden dat een mogelijke opdrachtgever de samenwerking toch niet meer aan wenst te gaan en dat wil je uiteraard voorkomen.

Welke influencers hebben wel een merk geregistreerd?
De volgende influencers gingen jou voor: Enzo Knol, Anna Nooshin, Negin Mirsalehi, Rens Kroes. Hoewel deze influencers veel volgers hebben, zijn zij ook ooit klein begonnen. Een merkregistratie kan juist heel veel waard worden als je groeit. Zorg dus dat je op tijd een merk registreert dat jou herkenbaar maakt. De waarde van het merk groeit met jouw succes mee. Na de registratie is het merk immers voor tien jaar beschermd en kun je de bescherming steeds met tien jaar verlengen. Wij helpen jou heel graag bij de registratie van jouw merk!