Piet-Hein Boekel

Wat hebben Willem Holleeder, Badr Hari, Joran van der Sloot en Peter R de Vries met elkaar gemeen?

Piet-Hein Boekel

Hun bloedeigen naam is door iemand anders als merk geregistreerd. Zo is Sonja Holleeder sinds 9 december 2011 eigenaar van de Benelux merkregistratie WILLEM HOLLEEDER. Het Benelux merk is onder andere geregistreerd voor drukwerken, kledingstukken, reclame, opvoeding en culturele activiteiten. Strikt genomen dient Willem Holleeder dus toestemming te vragen aan zijn zus als hij een boek wil uitgeven of een (zwart wit?) gestreepte kledinglijn op de markt wil brengen. Misschien heeft ze het in 2011 met toestemming van haar broer op haar eigen naam geregistreerd om misbruik van de naam te voorkomen. Nu kunnen ze niet meer door een deur en heeft Willem Holleeder het nakijken. Het woordmerk komt op 9 december 2021 voor verlenging in aanmerking. Ik ben benieuwd of Sonja Holleeder het merk gaat verlengen met 10 jaar.

Dat deed de moeder van Joran van der Sloot overigens niet. Zij had op 21 juni 2010 het woordmerk JORAN VAN DER SLOOT gedeponeerd in de Europese Unie voor onder andere brandblusapparaten, opvoeding en opleiding. Ik denk dat de moeder het merk JORAN VAN DER SLOOT ook niet normaal heeft gebruikt voor onder andere opvoeding en opleiding. Het merk JORAN VAN DER SLOOT is definitief komen te vervallen doordat de moeder het merk niet tijdig heeft verlengd.

Gijrath Management Advies B.V. is de trotse eigen van 3 registraties voor het woordmerk BADR HARI. Ik kan mij voorstellen dat Badr Hari zelf de baas wil zijn over zijn eigen naam en niet dat zijn ex manager exclusief gerechtigd is om deze naam te exploiteren en te beslissen of het merk moet worden verlengd met 10 jaar of niet.

En wat gaat Endemol Shine Nederland Producties B.V. doen met haar Benelux merkregistraties “PETER R. DE VRIES, MISDAADVERSLAGGEVER” die sinds 4 juni 2003 op haar naam staan. Endemol is exclusief rechthebbende op deze naam, maar heeft geen oppositie ingesteld tegen het woordmerkdepot PETER R. DE VRIES dat op 13 augustus 2021 is gedeponeerd door Royce Peter De Vries. Indien Endemol oppositie had ingesteld of een procedure was gestart bij de civiele rechter, dan was dat zeker niet kansloos geweest, nu het latere depot van Royce Peter De Vries voor overeenstemmende klassen is gedeponeerd, waardoor er verwarringsgevaar zou kunnen ontstaan bij het in aanmerking komende publiek. Wie weet start Endemol nog een doorhalingsactie?

Zorg dus altijd dat jouw naam wordt geregistreerd op je eigen naam of op een entiteit waarin jij een controlerend belang hebt en behoudt. Voorkomen is beter dan genezen!