Piet-Hein Boekel

Vijf tips voor het starten van een eigen webshop

Piet-Hein Boekel

De afgelopen maanden zijn webshops als paddestoelen uit de grond geschoten. Aangejaagd door de coronacrisis zag Thuiswinkel.org de aanvragen voor het Thuiswinkel waarborg keurmerk verdubbelen. Niet alleen winkeliers openden een webshop, maar ook steeds meer particulieren starten hun eigen online shop om bijvoorbeeld via Bol.com of Amazon producten aan de man te brengen. En met een blijvende stijging van de online consumentenbestedingen (+12 procent in de eerste helft van het jaar) is het geen slecht moment dus om een webshop te starten. Voor een geslaagd online avontuur hierbij 5 tips waar je op moet letten bij het starten van je webshop.

1. Registreer de naam van je webshop als merk
Om te beginnen is het belangrijk om de naam van de webshop te registreren als merk. Door de naam als merk te registreren krijg je exclusieve rechten op die naam en kan je voorkomen dat anderen onder dezelfde naam, of één die daar veel op lijkt, gaan handelen waardoor er verwarring bij je klanten kan ontstaan.

Denk er bij het verzinnen van het merk wel aan dat deze onderscheidend moet zijn. Beschrijvende namen worden door de merkenautoriteiten niet geaccepteerd voor merkregistratie. Je kunt bijvoorbeeld niet “soap” voor zeepproducten registreren. Daarnaast zal de consument je met een onderscheidende naam sneller herkennen en herinneren.

Check wel van te voren of de merknaam die je op het oog hebt nog beschikbaar is. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand de naam, of een naam die er op lijkt, al eerder als merk geregistreerd heeft. Dit kan tot onaangename verrassingen leiden tijdens de aanvraagprocedure van jouw merk. Door vooraf een beschikbaarheidsonderzoek (te laten) doen kun je checken of de naam nog beschikbaar is.

Wil je jouw producten ook via Bol.com en Amazon aanbieden? Dan is het hebben van een merkregistratie ook bijna een must.

Met een Benelux of Europese merkregistratie kan je je merk op Amazon laten registreren. Je kan dan adverteren met headline advertenties en je eigen ‘brand store’ aanmaken, je eigen webshop binnen Amazon.

Indien een derde op Bol.com jouw merk gebruikt, zal Bol.com hier alleen iets tegen doen als je kan aantonen dat jij het merk hebt geregistreerd en dat er dus daadwerkelijk sprake is van merkinbreuk.

2. Registreer jouw merk als domeinnaam
Registreer naast je merk ook je domeinnaam waaronder je jouw webshop online gaat zetten. Het is daarbij aan te raden om naast de .nl domeinnaam ook in ieder geval de .com en .eu extensies te registreren. Hiermee voorkom je dat een ander jouw merk als een .com of een .eu domeinnaam vastlegt en deze voor een hoog bedrag aan je probeert te verkopen of jouw goede reputatie schaadt door een frauduleuze webshop op te zetten onder dezelfde naam.

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel worden jouw gegevens direct doorgegeven aan de Belastingdienst. Van hen krijg je vervolgens jouw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer. Deze heb je nodig om de inkomsten- en omzetbelasting te betalen.

4. Vergeet niet de kleine lettertjes
Stel goede en duidelijke algemene voorwaarden op, of laat dit doen. Zorg er daarbij voor dat deze makkelijk voor de bezoekers van jouw webshop te vinden en voor de aankoop te raadplegen en te accepteren zijn. Met de algemene voorwaarden bepaal je jouw regels. Die regels fungeren als vangnet bij een eventueel conflict met een klant.

5. Zorg er voor dat je aan de Privacyrichtlijn voldoet
Op 25 mei 2018 is de Privacy Richtlijn (de Algemene verordening gegevensbescherming – AVG) ingegaan. De AVG ziet er op toe dat persoonsgegevens van consumenten, maar ook van jouw eventuele personeel, goede bescherming genieten.

Zo moet het voor de bezoeker van jouw webshop duidelijk zijn hoe je met zijn of haar persoonsgegevens omgaat. Verder is het verplicht om aan te geven welke cookies je gebruikt en de bezoeker van jouw webshop de keuze geeft welke cookies ingeschakeld mogen worden.

Ook het automatisch abonneren van de klanten op jouw webshop is niet meer toegestaan. De klant moet hier expliciet toestemming voor geven.

De persoonsgegevens van jouw klanten mag je niet langer bewaren dan nodig is. Geef duidelijk aan hoe lang je de persoonsgegevens bewaart en met welk doel. Jij bent ook verantwoordelijk voor de beveiliging van de persoonsgegevens die je van jouw klanten verzamelt en bewaart. Is er onverhoopt sprake van een datalek dan moet je binnen drie dagen de klant (of klanten) wiens persoonsgegevens gelekt zijn hiervan op de hoogte brengen.

Laat een duidelijke Privacy Statement opstellen en zorg ervoor dat deze makkelijk voor de bezoekers van jouw webshop te vinden is.

Ben je van plan om een webshop te starten? Dan adviseren en assisteren wij jou graag bij het registreren van jouw merk, registreren van jouw domeinnamen en het opstellen van jouw Algemene Voorwaarden en Privacy Statement.

Piet-Hein Boekel
boekel@legalmatters.com
088-6288388