De coronavirus-pandemie heeft met wereldwijd meer dan een miljoen besmettingen de ondernemersgeest niet onder druk gezet.
In tegendeel.
Sinds het virus er is ontvangen de nationale en internationale merkenbureau’s een constante stroom van merkaanvragen die in verband staan met de pandemie. Social Distance Fitness, Corona Manager, Corona Hero, Corona-Geddon, Corona Party, Quarantaine Madness, Corona Direct, The Corona You Want.. You name it (they,ve got it!). Een kort onderzoek in de merkenregisters vorige week bracht ons bijna 400 coronavirusgerelateerde merkaanvragen aan het licht. Eerlijk gezegd was het niet eens het hoge aantal dat onze aandacht trok. Ook viel over de naam van sommige opmerkelijke merkdepots wel te twisten.
Shift naar ‘veel gebruikte teksten’
Naast het tellen van het aantal coronamerken is het ook interessant om te zoeken naar de opvallende trends onder deze nieuwe aanvragen aangevraagd tijdens deze bijzondere periode. Wat is het nieuwe ‘normaal’? Welke invloed heeft Corona nog meer op deze merkregistraties? Het antwoord is: veel van deze merkaanvragen bestaan nu uit woordcombinaties die op dit moment door veel mensen vaak worden gebruikt. Beschrijvende termen.
Hoe zat het ook al weer?
Een merk onderscheidt je van concurrenten en vertegenwoordigt de goodwill van jouw onderneming. Wanneer er grote nieuwsevenementen zijn, ontvangen de officiële instanties voor het registreren van merken vaak aanvragen die daarnaar verwijzen. Deze handelsmerken zijn vaak beschrijvend van aard. Een handelsmerk is vaak beschrijvend wanneer het de kenmerkende eigenschappen van een product of dienst beschrijft of wanneer het handelsmerk het product of de dienst promoot. Een beschrijvende term wordt niet als merk geaccepteerd voor registratie omdat deze niet door één partij gemonopoliseerd mag worden.
Wat zou dit voor de coronaaanvragen inhouden? Als het gebruiken van ‘veel gebruikte woorden zonder onderscheidend vermogen’ er niet voor zorgt dat het merk onderscheidend is, waarom zou het toevoegen van een pandemie als onderwerp dan wel voldoende onderscheidend vermogen aanbrengen?
Wanneer een bedrijf een ‘veel gebruikte woordcombinatie die verwijst naar een groot nieuwsevenement’ als handelsmerk wil beschermen, zal dat en daarmee waarschijnlijk te beschrijvend van aard zijn. Veel van de aanvragen zullen dus waarschijnlijk worden afgewezen omdat het te alom vertegenwoordigd is in de maatschappelijke discussie en daarmee de onderscheidendheid heeft verloren.
Er zullen ongetwijfeld ondernemers zijn die in de Covid-19 pandemie kansen blijven zien. Spannende tijden dus ongetwijfeld voor hun. Time will tell.
Piet-Hein Boekel
boekel@legalmatters.com
088-6288388