Wilmar van Otigem

Merkbescherming in de Metaverse

Wilmar van Otigem

Eerder schreven wij al over het gebruik van merken in de Metaverse, het “nieuwe internet” dat wordt gevormd door verschillende virtuele werelden.

Niet alleen in de fysieke wereld kopen consumenten (merk) producten zoals kleding en andere modeaccessoires om zich te onderscheiden. Ook in virtuele werelden zoals Roblox zie je dat gebruikers hun avatar personaliseren door middel van merk T-shirts of schoenen die zij in die online omgeving kopen.

Waar merken worden verkocht dienen die merken ook bescherming te genieten. De vraag is echter of bestaande merkregistraties voldoende bescherming geven voor het gebruik van merken in de virtuele wereld. Biedt een merkregistratie voor Kleding, schoeisel en hoofddeksels ook bescherming in de virtuele wereld? Een virtueel T-shirt is iets anders dan een fysiek T-shirt. Wij zijn dan ook van mening dat het raadzaam is om na te gaan of jouw merken Metaverse-proof geregistreerd zijn.

Diverse merkhouders en celebrities spelen hier al goed op in en hebben voor hun merken aanvullende merkaanvragen verricht voor virtuele producten en diensten. Hiermee staan zij niet alleen sterk tegenover derden die zonder toestemming hun merken in de virtuele wereld gebruiken, maar op deze manier kunnen zij ook hun eigen markt, en dus omzet vergroten.

Zo hebben onlangs zowel Nike als Tommy Hilfiger nieuwe merkaanvragen verricht in de hoop Metaverse-proof te zijn. Nike heeft onder andere voor haar merken NIKE, JORDAN en AIR JORDAN specifiek voor “downloadbare virtuele producten als schoenen en kleding”, “detailhandel diensten op het gebied van virtuele producten” en “entertainmentdiensten, namelijk het online verstrekken van niet-downloadbaar virtueel producten als schoenen en kleding” aangevraagd.

Ook Paris Hilton heeft op 10 november jongstleden in de VS drie merkaanvragen voor het merk PARIS HILTON ingediend voor “inwisselbare en niet-inwisselbare op tokens gebaseerde goederen, te weten kleding, tassen, speelgoed, parfums, cosmetica, huishoudelijke artikelen, producten voor huisdieren, sportuitrusting voor online gebruik en in online virtuele werelden“, “detailhandel diensten op het gebied van virtuele goederen” en “amusement diensten, te weten het aanbieden van online, niet-downloadbare producten voor gebruik in een virtuele omgeving”.

Met de groeiende populariteit van de Metaverse, zoals bijvoorbeeld de virtuele wereld van Roblox met op dit moment zo’n 164 Miljoen actieve gebruikers, is het wel van belang om er snel bij te zijn en jouw merk (denk hierbij aan een woordmerk, beeldmerk, klankmerk of multimediamerk) snel vast te leggen voor de virtuele toekomst voordat een derde dat doet.

Zo troffen wij in het Amerikaanse merkenregister de aanvraag voor het woordmerk GUCCI ten name van Fenesha Amana Holmes uit Texas (US) aan. Mevrouw Holmes heeft deze aanvraag op 6 november van dit jaar ingediend voor “Downloadbare virtuele goederen, te weten computerprogramma’s met schoeisel, kleding, hoofddeksels, brillen, handtassen, laptoptassen, rugzakken, bagage, aktetassen, kunst, speelgoed, juwelen, horloges, haaraccessoires, halsbanden voor huisdieren, accessoires en bedels voor gebruik in online virtuele werelden”, “Detailhandel in virtuele goederen, te weten schoeisel, kleding, hoofddeksels, brillen, handtassen, laptoptassen, rugzakken, bagage, aktetassen, kunst, speelgoed, juwelen, horloges, haaraccessoires , halsbanden voor huisdieren, accessoires en bedels voor gebruik in online virtuele werelden” en “Amusement, te weten verschaffing van online, niet-downloadbare virtuele schoenen, kleding, hoofddeksels, brillen, handtassen, laptoptassen, rugzakken, bagage, aktetassen, kunst, speelgoed, juwelen , horloges, haaraccessoires, halsbanden voor huisdieren, accessoires en bedels voor gebruik in virtuele omgevingen die zijn gecreëerd voor amusementsdoeleinden”.

Wij kunnen ons voorstellen dat de kans klein is dat Guccio Gucci SpA en Gucci America, Inc., de rechtmatige eigenaren van het bekende GUCCI merk, blij zijn met de merkaanvraag van mevrouw Holmes.

En niet alleen voor virtuele producten zie je nieuwe merkaanvragen. Ook voor specifieke virtuele diensten kan je al merkaanvragen vinden.

Zo heeft Epic Games, Inc onlangs haar merk FORTNITE PARTY ROYALE voor onder andere “amusement diensten, te weten verschaffing van virtuele omgevingen waarin gebruikers interactie kunnen hebben voor recreatieve, vrijetijds- of amusementsdoeleinden” en “amusementsdiensten in de vorm van het organiseren, regelen en hosten van virtuele optredens en sociale amusementsevenementen” aangevraagd.

Ben je benieuwd of jouw merk voldoende bescherming geniet in de virtuele wereld of wil je advies over het Metaverse-proof maken van jouw merkbescherming? Neem dan gerust contact met mij op per e-mail otigem@legalmatters.com of telefonisch via 088-6288388. Ik help je graag verder!