Hoe blijft je merk relevant

Een merk opzetten vergt veel tijd en aandacht. Er dient veel onderzoek gedaan te worden om een merk zo goed mogelijk in de markt te zetten. Maar wat je niet moet vergeten, is dat wanneer een merk eenmaal succesvol op de markt is, dit ook zo weer voorbij kan zijn. Trends zijn hierin de belangrijkste factor. Ga je hier niet in mee? Dan kan je merk snel relevantie verliezen. Hieronder de trends van 2022 waar je rekening mee kan houden als bedrijf. 

  1. Door veel tekorten en problemen met leveringen, wordt de consument gedwongen op zoek te gaan naar een alternatief, om producten alsnog te kunnen kopen. Ze gaan op zoek naar een vergelijkbaar product. Consumenten ontdekken andere manieren van winkelen, die zij misschien wel handiger vinden. Dit heeft veel invloed op klantloyaliteit. 
  1. De corona crisis heeft veel invloed gehad op de maatschappij. Doordat sociale interacties een stuk minder werden, zijn mensen meer tijd gaan besteden aan zichzelf en aan hun persoonlijke groei. Als bedrijf is het verstandig om hier rekening mee te houden en je producten en/of diensten af te stemmen op het idee van persoonlijke groei.
  1. Consumenten en bedrijven zijn steeds meer bezig met het verminderen van CO2-uitstoot en met duurzaamheid in het algemeen. Doordat de consument hier steeds meer mee bezig is, is het belangrijk dat bedrijven producten aanbieden die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Daarnaast is het raadzaam om de consument zo goed mogelijk te informeren over de wijze waarop de producten of diensten tot stand komen. Hierbij kan het vermelden van de herkomst van het product of de grondstoffen een belangrijke factor zijn. 
  1. De oudere generaties hebben steeds meer vertrouwen in technologie en zijn steeds meer te vinden online. Niet alleen voor aankopen, maar ook steeds meer om hun zaken te regelen als financiën en het benaderen van hun contacten. Als bedrijf is het belangrijk om hierop in te spelen. Wel moet er rekening mee gehouden worden met hoe je de doelgroep wil bereiken. Het moet makkelijk zijn en niet te ingewikkeld. 
  1. De metaverse is een nieuwe en zeer populaire online wereld waar veel mensen te vinden zijn. Deelnemers aan deze wereld kunnen virtuele producten verhandelen. Met de komst van de Metaverse krijgt de wereldhandel (zoals wij die kennen) een nieuwe dimensie. Het is niet alleen een nieuwe markt om je diensten en producten aan te bieden, maar aanwezigheid in deze nieuwe wereld geeft jouw merk ook meer naamsbekendheid. Wil je meer leren over de Metaverse, lees de nieuwsbrief van vorige week: Nieuwe generatie, nieuwe kansen 
  1. Consumenten kiezen steeds vaker voor tweedehands producten. Je doet er verstandig aan hier op in te spelen, door bijvoorbeeld producten te verhuren. Ook kan je als bedrijf je gaan bezighouden met recycling. Deze trend zal in de toekomst alleen maar doorzetten, dus denk daarom na hoe jij dit binnen jouw bedrijf kan toepassen. 
  1. Thuiswerken is na de lockdown de normaalste zaak geworden. Door deze trend hebben meer mensen behoefte gekregen aan meer ruimte en een groenere omgeving. Je ziet dat meer mensen zich naar deze plekken verplaatsen. Speel hier op in en denk er aan de distributie hiernaartoe te versterken en de productie te verduurzamen.

Wij denken dat het enorm belangrijk is om op de hoogte te blijven van trends en om te blijven innoveren. Daarom delen wij graag bovenstaande trends met jullie. Zo blijft je merk niet alleen relevant, maar zal je de concurrentie voorblijven.