5 redenen om je merk te registreren

  1. Jouw merk onderscheidt je van anderen en het vertegenwoordigt de goodwill van jouw onderneming. In de branding en marketing van het merk gaat veel tijd, energie en geld zitten. Daarom is het van groot belang dit te beschermen.
  2. Startende ondernemers denken dat een handelsnaamonderzoek bij de Kamer van Koophandel voldoende is om te bepalen of zij deze bedrijfsnaam mogen voeren. Dit is niet zo! Je moet altijd ook de merkenregisters raadplegen om de beschikbaarheid van jouw bedrijfsnaam te checken.
  3. Zonder merkregistratie geniet jouw merknaam en/of logo geen merkenrechtelijke bescherming en kun je niet optreden tegen inbreukmakers. Een merkregistratie bewijst zijn waarde voor de rechter.
  4. Een merkregistratie geeft een exclusief gebruiksrecht vanaf depotdatum. Indien een concurrent op een eerder tijdstip een soortgelijke naam of logo registreert, dan zou dit tot problemen kunnen leiden. Veel platforms zoals bol.com en amazon.com verlangen dat je een merkregistratie hebt als je jouw producten wilt verkopen via hun platform.
  5. Een merkregistratie is tien jaar geldig en kan onbeperkt worden verlengd. Een merkregistratie kun je bijvoorbeeld verkopen of in licentie geven. Dit is geld waard.

Je kunt een merk in 45 verschillende klassen deponeren en je registreert een merk in de Benelux in 1 klasse al vanaf EUR 550,- ex BTW en in de Europese Unie vanaf EUR 1.350,- ex BTW. Je merk is dan 10 jaar geldig.

Jochem van Betten

vanbetten@legalmatters.com