Jochem van Betten

De wereld van crypto domeinnamen

Jochem van Betten

Al 30 jaar zijn wij gewend domeinnamen te gebruiken om websites te bezoeken. De domeinnaam maakt het ons makkelijker om informatie te vinden op het internet. In plaats van het onthouden van ingewikkelde IP-adressen, hoef je nu alleen nog maar de domeinnaam te typen om bij de juiste pagina terecht te komen. Tegenwoordig is er een nieuwe ontwikkeling: de opkomst van de blockchaindomeinnaam. Een blockchaindomeinnaam is een cryptodomeinnaam die als een soort smart contract op de publieke blockchain wordt geregistreerd. Aan deze domeinnaam kan je cryptowallets koppelen, waarmee je weer uitbetaald kan worden in cryptovaluta. Door een blockchaindomeinnaam aan jouw cryptowallet te koppelen maak je het anderen dus makkelijk om jou te betalen met crypto’s.

Aan een blockchaindomeinnaam kan je ook een website koppelen. Hoewel de meeste browsers nog niet kunnen communiceren met de blockchain, bestaan er al een aantal browsers die dat wel kunnen. De verwachting is dat dat de komende jaren fors zal toenemen en dat blockchaindomeinnamen straks ook gewoon via bijvoorbeeld Google Chrome te vinden zijn.

In tegenstelling tot de domeinnamen die wij kennen, betaal je voor een blockchaindomeinnaam eenmalig en dan ben je voor altijd eigenaar. Eenmaal geregistreerd is het bijna onmogelijk om deze domeinnaam op te eisen. Het platform ‘Unstoppable Domains’ biedt deze exclusieve blockchain domeinnamen aan. Met enthousiasme kunnen wij ons sinds kort hun official partner noemen. Onze klanten kunnen nu via ons hun cryptodomeinnaam claimen en meedoen aan het nieuwe generatie internet: Web3.0. De volgende extensies zijn beschikbaar:

• .zil
• .crypto
• .coin
• .wallet
• .bitcoin
• .x
• .888
• .nft
• .dao
• .blockchain

Zouden merkhouders er goed aan doen om hun cryptodomeinnaam te claimen? Als je het ons vraagt wel! Toen de reguliere domeinnamen net uitkwamen was er een enorme vraag naar en dat zien wij nu ook gebeuren met de komst van Web3.0. Hoewel cryptodomeinen relatief nieuw zijn en er dus nog niet veel mensen zijn die ze geregistreerd hebben, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Slimme investeerders kopen aantrekkelijke domeinnamen in en verkopen ze later voor enorme winsten. Het voordeel dat een gekochte domeinnaam jouw eigendom blijft, is tegelijkertijd ook een nadeel. Zodra iemand de domeinnaam heeft geclaimd die jij voor ogen had, is het bijna onmogelijk om deze op te eisen. Vanwege dit defensieve oogpunt en de mogelijkheden die een blockchain domeinnaam merkhouders kunnen bieden, is het sterk aan te raden de gewenste domeinnamen zo snel mogelijk te claimen.

Check hier of jouw crypto domeinnaam nog beschikbaar is.

Jochem van Betten
vanbetten@legalmatters.com
088-6288388