Deze melding komt je vast bekend voor als je vaker een domeinnaam hebt geregistreerd of hedendaags een domeinnaam probeert te registreren. Met meer dan 6 miljoen geregistreerde domeinnamen in Nederland is de kans dat je de domeinnaam van jouw eerste keuze kunt registreren helaas klein. Alle kenmerkende en generieke domeinnamen zijn over het algemeen vaak al geregistreerd door derden. Het is daarom raadzaam om bij het kiezen van een bedrijfsnaam te controleren of deze als domeinnaam nog te registreren is. Is dit het geval, dan is het direct registreren hiervan een verstandige keuze.
Wanneer de domeinnaam niet meer te registreren is, dan doe je er goed aan om jouw gekozen bedrijfsnaam in heroverweging te nemen. Strategisch werkt het namelijk het beste als je voor jouw bedrijf de domeinnaam eindigend op de extensie “.NL” kunt registreren. Internetgebruikers zijn namelijk gewend om bij het zoeken van een bedrijf op het Internet eerst de extensie van het eigen land in hun internetbrowser in te voeren, in dit geval de “.NL”. Met deze wetenschap op zak werkt een unieke bedrijfsnaam dus het beste. Zo heb je namelijk de grootste kans dat de bijbehorende domeinnamen nog niet geregistreerd zijn.
Veelal kiezen mensen ervoor om bij geen beschikbaarheid van de domeinnaam de bedrijfsnaam aan te passen naar een variatie van wat ze in eerste instantie hadden bedacht. Zo kan “schoenactie” bijvoorbeeld “schoenacties” worden. Wij adviseren om dit niet te doen. De kans is namelijk vrij groot dat mensen de “s” zullen vergeten, waardoor ze alsnog niet op jouw website uitkomen. Je zal hierdoor potentiële klanten kunnen kwijtraken.
Maar wat zijn dan je opties als je geen andere bedrijfsnaam kunt of wil bedenken?
1. De domeinnaam pleegt wellicht inbreuk op jouw merkrechten en verkoopt dezelfde of vergelijkbare diensten en/of producten. Bij het starten van een nieuw bedrijf is het raadzaam jouw bedrijfsnaam als merk te registreren. Middels deze merkregistratie kun jij aantonen dat jij enkel deze bedrijfsnaam mag gebruiken voor de door jou aangegeven waren en/of diensten in het economisch verkeer. De huidige domeinnaamhouder kan worden gesommeerd om de domeinnaam over te dragen, omdat hij/zij deze domeinnaam onrechtmatig gebruikt.
2. De domeinnaam pleegt geen inbreuk op jouw merkenrechten. Dan is het raadzaam om te controleren wat er op dit moment met de domeinnaam gebeurt. Betreft het een lege pagina? Dan is de kans aanwezig dat de domeinnaam overgenomen kan worden van de huidige eigenaar. Heeft de domeinnaam een website en wordt deze bijvoorbeeld gebruikt voor e-mailverkeer? Dan is de kans helaas een stuk kleiner dat de domeinnaam overgenomen kan worden. Veelal is het kwestie van het eens worden over de overnameprijs en daar kan een goede onderbouwing bij helpen. Een domeinnaam zonder historisch verleden is minder waard dan een domeinnaam die al ruim 10 jaar bestaat. Wij kunnen jou helpen met verkrijgen van een domeinnaam. Wij treden op als bemiddelaar, doen onderzoek naar het verleden van een domeinnaam, controleren de waardering in de zoekmachines, het aantal backlinks, autoriteit etc. Onze doelstelling is om de domeinnaam overgedragen te krijgen naar jou tegen een goede prijs.
Wil je graag meer informatie over het verkrijgen van een domeinnaam of hoe je een domeinnaam inbreukprocedure kunt starten? Neem dan contact met mij op via 088 628 8388 of via wiggelaar@legalmatters.com.