Datalek door een verlopen domeinnaam

Het is een veel voorkomende situatie: een ondernemer start een nieuw bedrijf, kiest de bedrijfsnaam en claimt de desbetreffende domeinnaam. Niks staat het starten van het bedrijf meer in de weg. Na verloop van tijd besluit je als ondernemer misschien om de bedrijfsnaam te veranderen.

Gevolgen naamswijziging
E-mailadressen waarmee je intern en extern communiceert, zijn aangemaakt op basis van de domeinnaam. Nadat je enkele jaren succesvol bent geweest, kies je ervoor om een naamsverandering door te voeren. Het bedrijf is immers volwassen geworden en de markt is veranderd. De bedrijfsnaam past daar niet meer bij. Een nieuwe naam is zo bedacht en gelukkig is de domeinnaam ook nog beschikbaar. Nadat de nieuwe e-mailadressen zijn aangemaakt, werk je verder onder de nieuwe naam.

Wat te doen met de oude domeinnaam?
Maar wat te doen met de oude domeinnaam? Deze heb je niet meer nodig, toch? Misschien zie je daarom geen reden de oude domeinnaam te verlengen, maar toch kan dit verstandig zijn.

Dit blijkt uit een soortgelijke situatie die zich afspeelde bij een grote zorginstelling in Nederland. De zorginstelling veranderde van naam. De oude domeinnaam die niet meer gebruikt werd, werd niet verlengd en kwam dus te vervallen. Een slimmerik registreerde deze domeinnaam en maakte de oude e-mailadressen weer aan. Deze oude e-mailadressen waren nog bij veel partijen bekend en daarom stroomde er iedere dag e-mailberichten binnen via deze oude e-mailadressen. Het ging vooral om e-mailberichten met vertrouwelijke informatie zoals patiëntendossiers.

Datalek
We spreken hier van een datalek. Dit datalek had voorkomen kunnen worden als de zorginstelling simpelweg haar oude domeinnaam verlengd had. Een domeinnaamregistratie kost meestal niet meer dan tien euro per jaar. Gelet op de gevolgen, was dit tientje zeker een goede investering geweest.

Sluit het risico op een dergelijk datalek uit door te investeren in jouw oude domeinnamen. De kosten daarvan vallen in het niet vergeleken bij de kosten die je maakt als er daadwerkelijk een datalek ontstaat. Denk daarbij onder meer aan imagoschade en boetes.

Een domeinnaam is sterk verbonden met jouw naam en/of merk, wees je hiervan bewust! Ben jij nieuwsgierig naar de geregistreerde domeinnamen die overeenkomen met jouw naam en/of merk? Wij bieden jou een GRATIS onderzoek waarmee mogelijke risico’s in beeld worden gebracht. Wil je hiervan gebruik maken of heb je andere vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op per e-mail wiggelaar@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Ik help je graag verder!

Mark Wiggelaar

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

By Roos Sibbes | July 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

By Bodil Koppejan | July 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

By Babette van de Venne | July 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

By Babette van de Venne | April 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…