8 tips voor vloggers die een MCN-deal sluiten

8 tips voor vloggers die een MCN-deal sluiten

Vloggen is hot and happening. Sommige videomakers zijn zo populair dat ze ervan kunnen leven. Zij verdienen hun geld met advertenties en gesponsorde vlogs. Zogeheten Multi Channel Networks (MCN) helpen vloggers sneller te groeien en de inkomsten te laten stijgen. Lees hier waar je als vlogger op moet letten bij het sluiten van een deal met een MCN.

8 tips voor vloggers die een MCN-deal sluiten

Onlangs was ik bij de eerste editie van de VEED Awards (www.veed.nl). Tijdens dit festival kunnen de fans meeten & greeten met hun favoriete YouTube-sterren. Aan het eind van de avond werden awards uitgereikt voor de beste vlogger, greatest talent en meer. Er ging een nieuwe wereld voor mij open.

Vloggers zijn de nieuwe verhalenvertellers van deze tijd. Niet voor niets liet Obama zich interviewen door de drie meest invloedrijke YouTube-vloggers in de Verenigde Staten met een gezamelijke achterban van 21 miljoen mensen. Deze mensen zijn moeilijk te bereiken via de traditionele media (ze luisteren geen radio en kijken geen tv) en Obama begrijpt dat. De VEED Awardshow werd live uitgezonden door de aanwezige vloggers met een gezamenlijk bereik van meer dan één miljoen kijkers. Ze waren trending topic op Twitter.

YouTuber Joy viel in de prijzen. Ik weet niet wat jullie allemaal deden toen je twaalf was, maar Joy heeft dus haar eigen YouTube kanaal ‘BeautyNezz’. Haar filmpjes  worden meer dan 585.000 keer bekeken. Joy werd geïnterviewd door het NOS journaal. Ze nam het interview op met haar iPhone en de journalist van het journaal wist werkelijk waar niet in welke camera ze moest kijken. Het grote verschil tussen een vlogger en een presentator is dat een vlogger maakt wat hij zelf mooi vindt en een in loondienst zijnde presentator iets maakt wat eigenlijk wordt opgelegd door de zender en daardoor wellicht minder authentiek is.

MCN’s zien wel in dat vloggers bereik hebben en maken steeds meer avances richting hen. Vloggers  sluiten dan ook steeds vaker een samenwerking met een MCN. Vloggers kunnen ook wel wat hulp gebruiken in monetizen van hun bereik en daar kan een MCN een rol in spelen.

Maar waar moet je op letten bij het maken van afspraken met een MCN? Lees hieronder de checklist die elke vlogger zou moeten afgaan bij het sluiten van een MCN-deal.

 1. Wat verwacht je van je MCN?
  Waarom wil je samenwerken met deze MCN? Heeft deze MCN een toegevoegde waarde? Zijn ze een strategische partner en kunnen ze je internationaal helpen groeien en uitrollen in hun netwerk? Doen ze daar ook schriftelijke toezeggingen over? Of gebruiken ze jou om te testdriven in deze (voor hen) nieuwe wereld? Of betalen ze  gewoon grof geld voor de productie van de filmpjes? Zorg dat over en weer de verwachtingen duidelijk zijn en leg dit ook vast.
 2. Wie is eigenaar van het videokanaal?
  Zorg ervoor dat je zelf eigenaar bent en blijft van jouw videokanaal. Ga niet akkoord een bepaling waarbij je zonder enig voorbehoud gehouden bent om het kanaal over te dragen aan de MCN. Waarom zou je dat willen?
 3. Wie is eigenaar van de geproduceerde content en wat mag de MCN daar allemaal mee doen en in welke landen?
  Het is belangrijk om af te spreken bij wie de intellectuele eigendomsrechten op de geproduceerd filmpjes liggen. Blijven deze alleen van jou of spreek je een verdeelsleutel af? Mag de MCN deze filmpjes wereldwijd gebruiken voor haar tv-programma’s of moet daar extra voor worden betaald? Spreek ook af voor hoe lang ze de filmpjes dan mogen gebruiken en of de MCN dan een formatvergoeding verschuldigd is.
 4. Hoe worden alle inkomsten verdeeld?
  Dat is natuurlijk wat je onderling afspreek en hangt er ook vanaf of er productiekosten worden vergoed door de MCN. Vaak zien we dat minimaal 70% van de inkomsten voor de vloggers is en 30% voor de MCN. Maak ook duidelijke afspraken of dit geldt voor alle inkomsten en dus ook voor de inkomsten die je zonder hulp van de MCN hebt binnengehaald. Stel, je haalt zelf een sponsor binnen en de MCN heeft daar niets voor gedaan. Moet je dan ook 30% daarover betalen aan de MCN?
 5. Ga je exclusief samenwerken of mag je ook met andere MCN’s werken?
  Als de MCN een exclusieve samenwerking wil dan kun je daarmee akkoord gaan, maar doe dit dan wel onder de voorwaarde dat de MCN een minimum omzet (minimum sales target) garandeert. Wat je niet wilt is exclusief vastzitten aan een MCN die jouw content op de plank laat liggen en vervolgens geen deals voor je binnenhaalt. Je kunt dan geen kant op.
 6. Voor welk territorium geldt de samenwerking?
  Spreek af voor welk territorium de samenwerking geldt. Nederland, Benelux, Europa of wereldwijd?
 7. Hoe kun je de samenwerking beëindigen?
  Kun je de overeenkomst opzeggen? Als je een overeenkomst aangaat voor een langere periode zorg er dan in ieder geval voor dat je deze tussentijds kunt opzeggen met een opzegtermijn van bijvoorbeeld twee á drie maanden. Je kunt de samenwerking dan beëindigen mocht het toch niet helemaal brengen van wat je ervan verwacht had. Je wilt dan niet bijvoorbeeld nog twee jaar met elkaar door moeten zonder dat je kunt opzeggen. Doe dit sowieso als er geen minimum sales target is overeengekomen en je niet met andere MCN’s mag samenwerken omdat je exclusiviteit bent overeengekomen.
 8. Hoe ga je uit elkaar als de samenwerking is beëindigd?
  Welke bepalingen uit de overeenkomst lopen door na beëindiging? Stel, de MCN heeft meerdere filmpjes verkocht in het buitenland voor meerdere seizoenen. Krijg jij daar nog je geld over als de overeenkomst is geëindigd? Geldt er nog een relatiebeding waardoor je voor 24 maanden niet in contact mag treden met de relaties van de MCN?

Wil je meer weten over het sluiten van deals met MCN’s? Neem dan contact met ons op. Ook voor jou interessant: voor € 47,- per maand kun je onbeperkt overleggen met je eigen jurist.

Piet-Hein Boekel
Directeur LegalMatters.com

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

By Roos Sibbes | 31 Jul 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent…

Promotionele kansspelen

Kansspel als promotie: wat zijn de spelregels?

By Piet-Hein Boekel | 24 Jul 2019

We worden er vrijwel elke dag mee geconfronteerd: de verleiding om bijvoorbeeld een product aan…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

By Babette van de Venne | 17 Jul 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

By Bodil Koppejan | 10 Jul 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de…

Datalek door een verlopen domeinnaam

Datalek door een verlopen domeinnaam

By Mark Wiggelaar | 03 Jul 2019

Het is een veel voorkomende situatie: een ondernemer start een nieuw bedrijf, kiest de bedrijfsnaam…