Diesel verliest niet alleen rechtszaak tegen Calvin Klein, maar verliest ook haar positiemerk

Elke ondernemer investeert tijd, energie en geld in `building the brand´ en daarmee wordt waarde gecreëerd.  Die waarde zit in de handelsnaam van jouw bedrijf, product,  dienst of in het logo. Het is van belang om dit te beschermen en dat kan via een merkregistratie.  Met een merkregistratie kun je optreden tegen namaak of misbruik. Je hebt verschillende soorten merkregistraties (woordmerk, woordbeeldmerk, beeldmerk, vormmerk, positiemerk, klankmerk,  kleurmerk, patroonmerk, bewegingsmerk, multimediamerk, en hologrammerk). Diesel registreerde een positiemerk en begon een procedure tegen Calvin klein bij de rechtbank in Den Haag.

Diesel vs. Calvin Klein
Wat is er aan de hand? Diesel verkoopt jeans met het 5 pocket model. Op de zogenaamde “coin pocket” staat het woordbeeldmerk van Diesel afgebeeld:
Diesel vs CK -1

Om dit zo goed mogelijk te beschermen heeft Diesel dit als positiemerk in de Benelux (registratienummer 1016431) geregistreerd:

Calvin Klein voert sinds 2015 de volgende CK labels op haar jeans, dat ziet er zo uit:

Diesel is hier niet blij mee en sommeert Calvin Klein om te stoppen met inbreuk te maken op haar auteursrechten en merkrechten. Calvin Klein voldoet niet aan deze sommaties, waarna Diesel een procedure start bij de rechtbank in Den Haag.

Diesel vordert in die procedure onder meer dat het Calvin Klein wordt verboden het label op haar jeans aan te brengen. Calvin Klein stelt een tegenvordering in, zij vraagt de rechtbank het positiemerk van Diesel ongeldig te verklaren.

Gebrek aan onderscheidend vermogen
De tegenvordering van Calvin Klein slaagt. Volgens de rechtbank mist het positiemerk onderscheidend vermogen. Daarnaast heeft Diesel geen inburgering van haar positiemerk kunnen bewijzen. De stelling van Calvin Klein, dat het sinds jaar en dag gebruikelijk is om een coin pocket van een label met merk te voorzien, kon Diesel niet genoeg weerleggen.

De rechtbank Den Haag wijst alle vorderingen van Diesel af en verklaart het positiemerk ongeldig. Diesel moet ook de proceskosten betalen van Calvin Klein van € 18.118,=.

Klik hier voor de uitspraak.

Gratis merkencheck
Is jouw merk nog beschikbaar? Of is het al door iemand anders geregistreerd? Doe de gratis merkencheck. Wij helpen jou graag bij het onderzoeken, registreren, bewaken en handhaven van jouw merk.

Wil je jouw merk laten registreren? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail boekel@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Ik help je graag verder!

Piet-Hein Boekel

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | juli 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | juli 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | juli 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…