De gevaren van internetfraude voor jou als ondernemer!

Steeds vaker lees je in het nieuws dat bedrijven de dupe zijn geworden van fraude of oplichting via internet. Het is voor criminelen super aantrekkelijk om op afstand te werken. Met simpele trucjes kunnen zij in no time grote schade aanrichten. Wij behandelen in deze blog een voorbeeld, en vertellen jou welke stappen je kunt nemen om dit risico bij jou uit te sluiten. Mark Wiggelaar, onze Growth Hacker, stelt je op de hoogte.

Foutje van 19 miljoen
Pathé voor 19 miljoen euro opgelicht met nepmails” kopten diverse kranten en nieuwswebsites onlangs. De top van Pathé maakte meerdere malen veel geld over naar aanleiding van ontvangen e-mails. Doordat de criminelen gedegen onderzoek deden, wisten zij uit welke naam zij e-mailberichten moesten versturen met het verzoek om geldbedragen te betalen. De e-mails leken dus gewoon afkomstig te zijn van het moederbedrijf. Maar niets was minder waar.

Domeinnaam
Maar hoe konden de criminelen dan gebruikmaken van een e-mailadres dat toebehoorde aan het moederbedrijf van Pathé? De criminelen registreerden een sterk gelijke domeinnaam, waardoor het leek alsof de afzender juist was. Voorbeeld: er wordt een domeinnaam als schoennnaker.nl geregistreerd. Deze lijkt sterk op schoenmaker.nl. Krijg je vervolgens een e-mail van peter@schoennnaker.nl, terwijl het oorspronkelijke adres peter@schoenmaker.nl is, dan lees je er snel overheen en ga je er gewoon vanuit dat dit het juiste e-mailadres is. Zeg nou zelf: hoe vaak controleer jij tot in de puntjes of een e-mailadres klopt? Mensen kijken eerder naar een e-mailhandtekening dan een e-mailadres. En een e-mailhandtekening is zó gekopieerd.

Tip
Controleer voortaan altijd het e-mailadres van de afzender, en staar je niet blind op een gelijk lijkend e-mailadres of op een gekopieerde e-mailhandtekening.

Ben je nieuwsgierig geworden naar welke sterk gelijk lijkende domeinnamen er zijn geregistreerd op basis van één van jouw domeinnamen? Wil je een GRATIS onderzoek naar laten uitvoeren door ons? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail wiggelaar@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Ik help je graag verder!

Mark Wiggelaar

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…

Bruidspaar schrikt tijdens huwelijksdiner van schenken 0.0-bier

Bruidspaar schrikt tijdens huwelijksdiner van schenken 0.0-bier

Door Babette van de Venne | april 17, 2019

De uitbater van restaurant de IJ-kantine daagde een bruidspaar voor de rechter, omdat zij hun huwelijksdiner niet betaalden. Het restaurant verzorgde het hele huwelijksdiner voor het bruidspaar en haar tweehonderd gasten. Toch weigerde het bruidspaar de eindfactuur te betalen, omdat het restaurant haar afspraken uit de overeenkomst niet zou zijn nagekomen. Het paar vorderde daarom…

‘Er blijft weinig van de eerste etage van de woning over’ voldoende waarschuwing

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | maart 4, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen een waardevolle toevoeging

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen: een waardevolle toevoeging?

Door Babette van de Venne | januari 30, 2019

Anno 2019 is het geheimhouden van bedrijfsinformatie een stuk ingewikkelder en complexer dan voorheen. Werknemers stappen vaker over naar een andere werkgever of ze beginnen voor zichzelf. Het komt dan ook met enige regelmaat voor dat een (oud-)werknemer vertrouwelijke informatie kopieert en lekt aan die nieuwe werkgever of aan de concurrent. Daarnaast speelt de digitalisering…