De gevaren van internetfraude voor jou als ondernemer!

Steeds vaker lees je in het nieuws dat bedrijven de dupe zijn geworden van fraude of oplichting via internet. Het is voor criminelen super aantrekkelijk om op afstand te werken. Met simpele trucjes kunnen zij in no time grote schade aanrichten. Wij behandelen in deze blog een voorbeeld, en vertellen jou welke stappen je kunt nemen om dit risico bij jou uit te sluiten. Mark Wiggelaar, onze Growth Hacker, stelt je op de hoogte.

Foutje van 19 miljoen
Pathé voor 19 miljoen euro opgelicht met nepmails” kopten diverse kranten en nieuwswebsites onlangs. De top van Pathé maakte meerdere malen veel geld over naar aanleiding van ontvangen e-mails. Doordat de criminelen gedegen onderzoek deden, wisten zij uit welke naam zij e-mailberichten moesten versturen met het verzoek om geldbedragen te betalen. De e-mails leken dus gewoon afkomstig te zijn van het moederbedrijf. Maar niets was minder waar.

Domeinnaam
Maar hoe konden de criminelen dan gebruikmaken van een e-mailadres dat toebehoorde aan het moederbedrijf van Pathé? De criminelen registreerden een sterk gelijke domeinnaam, waardoor het leek alsof de afzender juist was. Voorbeeld: er wordt een domeinnaam als schoennnaker.nl geregistreerd. Deze lijkt sterk op schoenmaker.nl. Krijg je vervolgens een e-mail van peter@schoennnaker.nl, terwijl het oorspronkelijke adres peter@schoenmaker.nl is, dan lees je er snel overheen en ga je er gewoon vanuit dat dit het juiste e-mailadres is. Zeg nou zelf: hoe vaak controleer jij tot in de puntjes of een e-mailadres klopt? Mensen kijken eerder naar een e-mailhandtekening dan een e-mailadres. En een e-mailhandtekening is zó gekopieerd.

Tip
Controleer voortaan altijd het e-mailadres van de afzender, en staar je niet blind op een gelijk lijkend e-mailadres of op een gekopieerde e-mailhandtekening.

Ben je nieuwsgierig geworden naar welke sterk gelijk lijkende domeinnamen er zijn geregistreerd op basis van één van jouw domeinnamen? Wil je een GRATIS onderzoek naar laten uitvoeren door ons? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail wiggelaar@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Ik help je graag verder!

Mark Wiggelaar

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | juli 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | juli 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | juli 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…