Vervolg Deliveroo: bezorgers toch geen zzp’ers

Afgelopen juli besliste de rechtbank Amsterdam nog dat de overeenkomst tussen Deliveroo en de zelfstandige maaltijdbezorger Sytze geen arbeidsovereenkomst was. Deze maaltijdbezorger spande een zaak aan tegen Deliveroo, omdat hij vond dat hij – ondanks de overeenkomst van opdracht – toch in dienst was bij Deliveroo. De rechter was het toen niet met hem eens, zoals wij al uitlegden in deze blog. Onlangs boog de rechter zich opnieuw over deze kwestie. Onze arbeidsrechtjurist Daisy Kruijver legt jou er opnieuw alles over uit.

Geen Sytze maar FNV
Op 15 januari 2019 deed de rechtbank Amsterdam opnieuw uitspraak in een zaak tegen Deliveroo. Dit keer spande vakbond FNV de rechtszaak aan. In deze zaak keek de rechter naar de werkomstandigheden van de bezorgers in het algemeen. De rechter besliste dat de rechtsverhouding tussen Deliveroo en haar maaltijdbezorgers aan te merken is als een arbeidsovereenkomst. Hoe kwam de rechter uiteindelijk tot deze beslissing, en wat kunnen de gevolgen van de uitspraak zijn?

Uitspraak
Deliveroo liet vorig jaar weten alleen nog maar met zzp’ers te gaan werken. Volgens FNV zou er sprake zijn van schijnzelfstandigheid, en moeten de zzp’ers worden gekwalificeerd als werknemer. Deliveroo stelt dat de bezorgers in grote vrijheid kunnen werken, en daarom juist moeten worden aangemerkt als zelfstandig ondernemers. De rechter komt tot de conclusie dat de bezorgers geen onderhandelingspositie hebben tegenover opdrachtgever Deliveroo. Dit terwijl een kenmerk van een zelfstandig ondernemer juist is dat hij zelf kan onderhandelen over bijvoorbeeld  werktijden en tarieven. Een zzp’er moet een opdracht ook kunnen weigeren. Voor de bezorgers is hier weinig tot geen ruimte voor. Er blijkt ook een gebrek aan vrijheid uit het feit dat de bezorgers worden gevolgd via GPS. Niet alleen de klant, maar ook Deliveroo zelf kan de bezorgers hiermee volgen en controleren.

De rechtbank vindt daarom dat de Deliveroo-bezorgers geen zzp’ers zijn. De bezorgers kunnen met terugwerkende kracht aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Zij moeten als werknemer worden behandeld en betaald. Deliveroo moet zich ook houden aan de cao voor de sector beroepsgoederenvervoer.

Gevolgen werkgevers en zzp’ers/werknemers
De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de groeiende platformeconomie, waarbij klanten en werkzoekenden elkaar ontmoeten via een online platform. Naast maaltijdbezorging geldt dit ook voor andere platforms, zoals bij Uber (taxi’s), Temper (horeca) of Helpling (huishoudelijke hulp). Bedrijven als Deliveroo en Uber proberen onder de arbeidswetgeving uit te komen door geen werknemers in dienst te nemen. In plaats van banen verstrekken zij slechts losse opdrachten.

De uitspraak heeft tot gevolg dat platform-medewerkers een arbeidsovereenkomst kunnen eisen. Dit brengt met zich mee dat bedrijven werkgeverspremies moeten afdragen, de werknemers moeten worden doorbetaald bij vakantie en ziekte en het minimumloon moet worden gegarandeerd. De kosten voor bedrijven kunnen hierdoor flink oplopen.

Voor de bezorgers levert een arbeidsovereenkomst veel voordelen op. Ze ontvangen onder andere een minimumuurloon in plaats van een variabele vergoeding per bestelling. In tegenstelling tot een zzp’er bouwt een werknemer automatisch pensioen op en is hij verzekerd. Een nadeel voor de bezorgers kan zijn dat Deliveroo als werkgever meer eisen aan hen kan stellen, bijvoorbeeld over de werktijden. Volgens Deliveroo verliezen de bezorgers door een arbeidsovereenkomst “de flexibiliteit die ze juist zo waarderen”.

Voorlopige conclusie
Volgens Deliveroo blijven bezorgers ervoor kiezen om te werken als zelfstandige en verandert er voorlopig weinig. Deliveroo kondigde aan in hoger beroep te gaan. Hoe de praktijk reageert op de uitspraak is nog even afwachten. FNV is inmiddels ook een zaak begonnen tegen Helpling en een zaakt tegen Uber is in voorbereiding.

Klik hier voor de uitspraak.

Wil jij zzp’ers inhuren? Heb je juist vragen over een (gesloten) arbeidsovereenkomst? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Daisy Kruijver

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen een waardevolle toevoeging

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen: een waardevolle toevoeging?

Door Babette van de Venne | januari 30, 2019

Anno 2019 is het geheimhouden van bedrijfsinformatie een stuk ingewikkelder en complexer dan voorheen. Werknemers stappen vaker over naar een andere werkgever of ze beginnen voor zichzelf. Het komt dan ook met enige regelmaat voor dat een (oud-)werknemer vertrouwelijke informatie kopieert en lekt aan die nieuwe werkgever of aan de concurrent. Daarnaast speelt de digitalisering…

De Wet Affectieschade 4 vragen en antwoorden

De Wet Affectieschade: 4 vragen en antwoorden

Door Meike Dobbelaar | januari 23, 2019

Affectieschade: wat is het eigenlijk? Affectieschade is de immateriële schade die iemand lijdt doordat een persoon – waarmee men een affectieve band heeft – door toedoen van een ander ernstig gewond raakt of overlijdt. Deze immateriële schade kan bestaan uit leed, verdriet of gederfde levensvreugde. Met ingang van 1 januari 2019 zijn de artikelen 6:107…

#10, Vakblad Aannemer, Retentierecht

Het retentierecht: de feiten op een rijtje

Door Michel Zaaijer | januari 11, 2019

Hopelijk is het niet aan de orde van de dag, maar het komt bij jou als ondernemer vast wel eens voor dat een andere partij niet betaalt. Hoe los je dit nu op? Een mogelijke manier is het uitoefenen van het zogenaamde ‘retentierecht’. Wat dit precies is en welke stappen genomen moeten worden, legt onze…

Het retentierecht de feiten op een rijtje

Het retentierecht: de feiten op een rijtje

Door Michel Zaaijer | oktober 31, 2018

Hopelijk is het niet aan de orde van de dag, maar het komt bij jou als ondernemer vast wel eens voor dat een andere partij niet betaalt. Hoe los je dit nu op? Een mogelijke manier is het uitoefenen van het zogenaamde ‘retentierecht’. Wat dit precies is en welke stappen genomen moeten worden, legt onze…