Ruzie om een tosti: werknemer gooit volle slagroombus naar collega

Heeft jouw werknemer het wel heel bont gemaakt? Als er sprake is van een dringende reden kun je als werkgever een werknemer op staande voet ontslaan. Maar zoals al blijkt uit onze eerdere blogs over dit onderwerp, is het geven van een ontslag op staande voet niet zonder risico’s. Uit de praktijk blijkt dat een ontslag op staande voet in veel gevallen niet rechtsgeldig is. Dit type ontslag heeft vertrekkende gevolgen voor de werknemer en is daarom alleen geldig als is voldaan aan de strenge eisen de wet stelt. Onze arbeidsrechtjurist Daisy Kruijver legt uit.

Ontslag op staande voet en de dringende reden
De eisen die de wet stelt aan een ontslag op staande voet zijn:

  1. er moet sprake zijn van een dringende reden voor ontslag;
  2. het ontslag moet onverwijld (direct) worden gegeven; en
  3. onder gelijktijdige mededeling van de reden aan de werknemer.

De meest voorkomende dringende redenen bij ontslag op staande voet in de praktijk zijn fraude en diefstal. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gesjoemel met declaraties, verstrekken van onterechte kortingen, het onjuist opgeven van gewerkte uren of het verduisteren van bedrijfseigendommen. Bij fraude of diefstal tast een werknemer het vertrouwen van de werkgever ernstig aan. In veel gevallen oordeelt de rechter dan ook dat het een geldige dringende reden vormt voor het ontslag op staande voet. Ook alcohol- of drugsgebruik, agressie of geweld kunnen een dringende reden voor ontslag op staande voet vormen.

Onenigheid over een tosti leidt tot ontslag op staande voet
Deze laatste reden was onlangs aanleiding voor de eigenaar van een coffeeshop in Amsterdam om één van zijn werknemers op staande voet te ontslaan. Wat gebeurde er? Op enig moment vond er een woordenwisseling plaats tussen de werknemer en een collega. De aanleiding was het verzoek van de collega om een tosti te maken. De werknemer pakte hierop een volle metalen slagroombus en gooide deze door de keuken. Daarbij liepen de betreffende collega en een andere collega lichte verwondingen op. Twee dagen later deelde de werkgever aan de werknemer mede dat hij dit gedrag niet tolereerde, en ontsloeg hij de werknemer op staande voet.

De werknemer is het niet eens met het ontslag en verzoekt de rechtbank Amsterdam om het ontslag te vernietigen. De werknemer stelt dat er geen sprake is van een dringende reden. Volgens de werknemer maakt de werkgever ook niet duidelijk op welke gedragen het ontslag op staande voet is gebaseerd.

Oordeel rechtbank
De rechtbank beoordeelt eerst of er een dringende reden is voor het ontslag op staande voet.  Vaststaat dat de werknemer een gevulde slagroombus door de keuken gooide, terwijl daar collega’s stonden. Volgens de rechter is ook duidelijk dat het voorval met de slagroombus de aanleiding was voor het ontslag op staande voet.

De verzachtende omstandigheden die de werknemer aanvoert, namelijk de belediging van de werknemer door collega’s en de fysieke gesteldheid van de werknemer, betekenen niet dat er geen sprake is van een dringende reden. Het gevolg van het gooien van de slagroombus – namelijk dat collega’s letsel oplopen – is daarvoor te ernstig. Door de slagroombus gericht te gooien, nam de werknemer het risico op de koop toe dat zijn collega’s door de bus geraakt zouden worden en daaraan letsel zouden overhouden. Dit gebeurde ook. Dergelijk gedrag is ontoelaatbaar en levert in beginsel een dringende reden voor ontslag op staande voet op, aldus de rechter. Omdat het ontslag ook voldoet aan de andere criteria, stelt de rechter de werkgever in het gelijk.

Hoewel de wet dus strenge eisen stelt aan een ontslag op staande voet, zijn sommige gedragingen ontoelaatbaar, en hoef je als werkgever niet te twijfelen over de aanwezigheid van de dringende reden. Het verwonden van andere werknemers gaat vanzelfsprekend te ver. Hopelijk leert deze werknemer hiervan!

Klik hier voor de uitspraak, en hier en hier voor onze meest recente blogs over ontslag op staande voet.

Heeft jouw werknemer het te bont gemaakt? Twijfel je of er sprake is van een dringende reden? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Daisy Kruijver

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | juli 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | juli 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | juli 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…