Woning kopen via WhatsApp: kan dat?

In eerdere blogs schreven we al over rechtszaken waarin WhatsApp een rol speelde en over de rechtsgeldigheid van afspraken via WhatsApp. Een afspraak via WhatsApp is net zo rechtsgeldig als afspraken via andere schriftelijke overeenkomsten. Maar hoe zit dat bij de koop van een woning? Onze civielrechtjurist Daisy Kruijver legt uit.

Wat speelde er?
De rechtbank Limburg deed onlangs uitspraak over de koop van een woning via WhatsApp. In deze zaak stemde de verkoper van een woning via WhatsApp in met de verkoop van zijn woning.

De potentiële koper en verkoper bereikten mondeling overeenstemming over de koop en lieten een koopovereenkomst opstellen. De koper verzond de overeenkomst naar de verkoper en stuurde een dag later een WhatsAppbericht: “Hallo, hebben jullie de overeenkomst gelezen en getekend? Of hebben jullie vragen? Groet, [….]” De verkoper appte terug: “Haha ongeduldige. Hij is gelezen en prima volgens wat we hebben besproken opgetekend. Morgen heb jij hem in bezit met onze handtekening”.  In plaats van het opsturen van de koopovereenkomst, liet de verkoper twee dagen later weten aan de koper dat de woning toch niet werd verkocht.  De koper was het hier niet mee eens en vorderde in een procedure nakoming van de koopovereenkomst.

Wat vindt de rechter?
De koper stelde zich op het standpunt dat er een ‘perfecte overeenkomst’ tot stand kwam. Op grond van artikel 7:2 van het Burgerlijk Wetboek dient bij een woning de koopovereenkomst schriftelijk te worden aangegaan. Volgens de koper was met het betreffende WhatsAppbericht aan het schriftelijkheidsvereiste voldaan.

Maar in deze kwestie gaat dit argument niet op. Bij de verkoop van een woning, waarbij de verkoper een particulier is, geldt een uitgebreider schriftelijkheidsvereiste. De kantonrechter in deze zaak merkt de schriftelijke overeenkomst  aan als een ‘onderhandse akte’. Voor een onderhandse akte geldt het vormvoorschrift van ondertekening. Zonder daadwerkelijke handtekening onder de koopovereenkomst, kan daarom geen koop van een woning worden gesloten. Volgens de rechter kan het WhatsAppbericht niet worden gezien als elektronische ondertekening, maar hoogstens als een toezegging dat de beoogde koper de conceptovereenkomst zou gaan tekenen.

Wat kun je hiervan leren?
Een toezegging via WhatsApp geldt niet als vervanging van een handtekening of als elektronische ondertekening. Er kwam in deze zaak geen geldige koopovereenkomst tot stand. De koop van een woning is dus uitzondering op de regel, omdat hierbij het vormvereiste van ondertekening geldt. Andere overeenkomsten hebben dit vormvereiste niet.

Vergeet dan ook niet dat een overeenkomst of een afspraak via een simpel appje rechtsgeldig kan zijn. Indien je een aanbod van een ander accepteert of een afspraak maakt via WhatsApp, dan zit je daar in principe aan vast. De andere partij kan dan afdwingen – desnoods via de rechter – dat je de gemaakte afspraak nakomt.

Heb jij te maken met een partij die zijn afspraak niet nakomt? Wil jij juist van een gemaakte afspraak af? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in ,

Daisy Kruijver

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Door Puk Birnie | juli 11, 2018

Het gebeurt dagelijks: het sluiten van overeenkomsten. Helaas ontstaan er ook problemen bij de uitvoering van overeenkomsten. Zo kan een aannemer slecht werk leveren, of een product niet voldoen aan de verwachtingen.  Veel mensen houden vast aan de gedachte dat men altijd de overeenkomst nog kan ontbinden. Toch werkt het in de praktijk niet zo.…

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger wat nu

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?

Door Puk Birnie | juni 12, 2018

Als ondernemer zijn financiële handelingen aan de orde van de dag. Met een alerte controller in dienst worden fouten niet snel gemaakt. Toch kan het gebeuren dat je een geldbedrag per ongeluk naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Onlangs deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een zogeheten ‘onverschuldigde betaling’. De zaak kwam groot…

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding arbeidsovereenkomst?

Door Charlotte van Eeden | juli 11, 2018

Hoewel jij als werkgever hopelijk alleen maar talentvolle werknemers in dienst hebt waar je het óók nog eens goed mee kan vinden, is het natuurlijk mogelijk dat dit niet het geval is. In sommige gevallen moeten werkgever en werknemer zelfs met elkaar in gesprek onder begeleiding van een mediator. Maar wat als zo’n mediationtraject niet…

De 7 stappen die jij móet nemen als jouw werknemer ziek is

De 7 stappen die jij móet nemen als jouw werknemer ziek is

Door Charlotte van Eeden | juni 6, 2018

Helaas horen bij het ondernemerschap ook minder leuke kanten. Zo kan het gebeuren dat één van jouw werknemers ziek wordt. Naast het feit dat dat voor de werknemer uiterst vervelend is, brengt het voor jou als werkgever ook een hoop kosten met zich mee. Als je daarnaast de plichten vanuit de Wet Poortwachter niet (goed)…