Woning kopen via WhatsApp: kan dat?

In eerdere blogs schreven we al over rechtszaken waarin WhatsApp een rol speelde en over de rechtsgeldigheid van afspraken via WhatsApp. Een afspraak via WhatsApp is net zo rechtsgeldig als afspraken via andere schriftelijke overeenkomsten. Maar hoe zit dat bij de koop van een woning? Onze civielrechtjurist Daisy Kruijver legt uit.

Wat speelde er?
De rechtbank Limburg deed onlangs uitspraak over de koop van een woning via WhatsApp. In deze zaak stemde de verkoper van een woning via WhatsApp in met de verkoop van zijn woning.

De potentiële koper en verkoper bereikten mondeling overeenstemming over de koop en lieten een koopovereenkomst opstellen. De koper verzond de overeenkomst naar de verkoper en stuurde een dag later een WhatsAppbericht: “Hallo, hebben jullie de overeenkomst gelezen en getekend? Of hebben jullie vragen? Groet, [….]” De verkoper appte terug: “Haha ongeduldige. Hij is gelezen en prima volgens wat we hebben besproken opgetekend. Morgen heb jij hem in bezit met onze handtekening”.  In plaats van het opsturen van de koopovereenkomst, liet de verkoper twee dagen later weten aan de koper dat de woning toch niet werd verkocht.  De koper was het hier niet mee eens en vorderde in een procedure nakoming van de koopovereenkomst.

Wat vindt de rechter?
De koper stelde zich op het standpunt dat er een ‘perfecte overeenkomst’ tot stand kwam. Op grond van artikel 7:2 van het Burgerlijk Wetboek dient bij een woning de koopovereenkomst schriftelijk te worden aangegaan. Volgens de koper was met het betreffende WhatsAppbericht aan het schriftelijkheidsvereiste voldaan.

Maar in deze kwestie gaat dit argument niet op. Bij de verkoop van een woning, waarbij de verkoper een particulier is, geldt een uitgebreider schriftelijkheidsvereiste. De kantonrechter in deze zaak merkt de schriftelijke overeenkomst  aan als een ‘onderhandse akte’. Voor een onderhandse akte geldt het vormvoorschrift van ondertekening. Zonder daadwerkelijke handtekening onder de koopovereenkomst, kan daarom geen koop van een woning worden gesloten. Volgens de rechter kan het WhatsAppbericht niet worden gezien als elektronische ondertekening, maar hoogstens als een toezegging dat de beoogde koper de conceptovereenkomst zou gaan tekenen.

Wat kun je hiervan leren?
Een toezegging via WhatsApp geldt niet als vervanging van een handtekening of als elektronische ondertekening. Er kwam in deze zaak geen geldige koopovereenkomst tot stand. De koop van een woning is dus uitzondering op de regel, omdat hierbij het vormvereiste van ondertekening geldt. Andere overeenkomsten hebben dit vormvereiste niet.

Vergeet dan ook niet dat een overeenkomst of een afspraak via een simpel appje rechtsgeldig kan zijn. Indien je een aanbod van een ander accepteert of een afspraak maakt via WhatsApp, dan zit je daar in principe aan vast. De andere partij kan dan afdwingen – desnoods via de rechter – dat je de gemaakte afspraak nakomt.

Heb jij te maken met een partij die zijn afspraak niet nakomt? Wil jij juist van een gemaakte afspraak af? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in ,

Daisy Kruijver

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | juli 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | juli 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | juli 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…