Onduidelijke factuur leidt tot vervallen betaalplicht opdrachtgever!

Het is voor ondernemers soms een grote uitdaging om onbetaalde facturen te incasseren. Veel conflicten tussen aannemers en opdrachtgevers ontstaan dan ook door niet-betaalde facturen. Enerzijds heeft een opdrachtgever baat bij een overzichtelijke specificatie, zodat hij grip houdt op de kosten. Maar voor een aannemer is het niet altijd mogelijk of zelfs wenselijk om alle kosten vooraf te specificeren en/of te begroten. Dat je in een rechtszaak met de juiste facturering vele malen sterker staat, blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Wat speelde zich af?

Niet duidelijk, niet betalen?
In deze zaak stond een aannemersbedrijf tegenover een opdrachtgever, waarbij de opdrachtgever weigerde de openstaande facturen te betalen. De reden was dat de aannemer deze facturen volgens de opdrachtgever onvoldoende specificeerde.

De bouwwerkzaamheden die de aannemer uitvoerde zagen op verschillende onderdelen van een gebouw, waarin verschillende huurders waren gevestigd. Partijen sloten de aannemingsovereenkomst op basis van regiewerk en de aannemer bracht de werkzaamheden per uur in rekening. Wel verzocht de opdrachtgever vanaf het begin van de samenwerking om de facturen onder andere per onderdeel uit te splitsen, zodat hij grip kon houden op de kosten. Zelfs na meerdere verzoeken van de opdrachtgever liet de aannemer na om de facturen op de juiste manier te specificeren.

In de procedure die volgde, waarin de aannemer betaling van de openstaande facturen vorderde, kon de aannemer niet uitleggen waar de facturen precies op zagen. Ook uit de stukken die hij liet zien werd dit niet voldoende duidelijk. De vordering van de aannemer werd daarom afgewezen door de rechter.

Wat dus blijkt, is dat als de gang naar de rechter moet worden gemaakt, niet alleen opdrachtgevers maar óók aannemers baat hebben bij een overzichtelijke en gespecificeerde facturering. Een rechter kan een vordering eventueel pas toewijzen als deze voldoende is onderbouwd. Zorg dan ook dat je het bestaan van een vordering en de omvang daarvan kunt aantonen.

Goede onderbouwing
Hoewel een overzichtelijke en gespecificeerde facturering kan bijdragen aan een succesvolle juridische procedure, is alleen een factuur niet voldoende om een vordering te bewijzen. Het komt voor dat incassoprocedures worden gestart, waarbij de vordering uitsluitend is onderbouwd met de verzonden facturen. Maar als de opdrachtgever de vordering betwist, is een factuur in veel gevallen onvoldoende bewijs. Een factuur is namelijk slechts een eenzijdige rechtshandeling waarmee het bestaan van een overeenkomst niet wordt bewezen.

Naast een factuur kan de vordering het beste worden onderbouwd met een schriftelijk contract, een ondertekende opdrachtbevestiging of met e-mailcorrespondentie waarin de opdracht is bevestigd.

Wat kun je hiervan leren? Voorkom discussie achteraf: maak vooraf goede afspraken, leg deze zorgvuldig vast, documenteer de werkzaamheden en specificeer deze op de factuur.

Klik hier voor de uitspraak.

Heb jij te maken met een opdrachtgever die niet betaalt? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een overeenkomst? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in ,

Daisy Kruijver

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

Het stuiten van de verjaring van een geldvordering hoe zit dat

Het stuiten van de verjaring van een geldvordering: hoe zit dat?

Door Puk Birnie | augustus 3, 2018

Onlangs behandelden wij al de uitspraak waarin de rechtbank oordeelde dat een bank niet aansprakelijk is als een rekeninghouder geld naar een verkeerde rekening overboekt. Deze vorm van onverschuldigde betaling valt onder de eigen verantwoordelijkheid. Op 18 juli 2018 deed de rechtbank Midden-Nederland wederom een uitspraak over de onverschuldigde betaling. Ditmaal met een iets andere…

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Door Puk Birnie | juli 11, 2018

Het gebeurt dagelijks: het sluiten van overeenkomsten. Helaas ontstaan er ook problemen bij de uitvoering van overeenkomsten. Zo kan een aannemer slecht werk leveren, of een product niet voldoen aan de verwachtingen.  Veel mensen houden vast aan de gedachte dat men altijd de overeenkomst nog kan ontbinden. Toch werkt het in de praktijk niet zo.…

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger wat nu

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?

Door Puk Birnie | juni 12, 2018

Als ondernemer zijn financiële handelingen aan de orde van de dag. Met een alerte controller in dienst worden fouten niet snel gemaakt. Toch kan het gebeuren dat je een geldbedrag per ongeluk naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Onlangs deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een zogeheten ‘onverschuldigde betaling’. De zaak kwam groot…

Piloot in geldnood verzoek aan KLM om maar liefst 1 miljoen!

Piloot in geldnood: verzoek aan KLM om maar liefst 1 miljoen!

Door Charlotte van Eeden | augustus 3, 2018

Als werkgever ben jij er hopelijk mee bekend dat je een zorgplicht hebt richting je werknemers. Zo moet je ervoor zorgen dat er sprake is van een veilige werkomgeving. Maar dit betekent niet dat werknemers nooit schade kunnen lijden tijdens het werk. Zo gleed een piloot van KLM uit tijdens het uitvoeren van een zogenaamde…