Onduidelijke factuur leidt tot vervallen betaalplicht opdrachtgever!

Het is voor ondernemers soms een grote uitdaging om onbetaalde facturen te incasseren. Veel conflicten tussen aannemers en opdrachtgevers ontstaan dan ook door niet-betaalde facturen. Enerzijds heeft een opdrachtgever baat bij een overzichtelijke specificatie, zodat hij grip houdt op de kosten. Maar voor een aannemer is het niet altijd mogelijk of zelfs wenselijk om alle kosten vooraf te specificeren en/of te begroten. Dat je in een rechtszaak met de juiste facturering vele malen sterker staat, blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Wat speelde zich af?

Niet duidelijk, niet betalen?
In deze zaak stond een aannemersbedrijf tegenover een opdrachtgever, waarbij de opdrachtgever weigerde de openstaande facturen te betalen. De reden was dat de aannemer deze facturen volgens de opdrachtgever onvoldoende specificeerde.

De bouwwerkzaamheden die de aannemer uitvoerde zagen op verschillende onderdelen van een gebouw, waarin verschillende huurders waren gevestigd. Partijen sloten de aannemingsovereenkomst op basis van regiewerk en de aannemer bracht de werkzaamheden per uur in rekening. Wel verzocht de opdrachtgever vanaf het begin van de samenwerking om de facturen onder andere per onderdeel uit te splitsen, zodat hij grip kon houden op de kosten. Zelfs na meerdere verzoeken van de opdrachtgever liet de aannemer na om de facturen op de juiste manier te specificeren.

In de procedure die volgde, waarin de aannemer betaling van de openstaande facturen vorderde, kon de aannemer niet uitleggen waar de facturen precies op zagen. Ook uit de stukken die hij liet zien werd dit niet voldoende duidelijk. De vordering van de aannemer werd daarom afgewezen door de rechter.

Wat dus blijkt, is dat als de gang naar de rechter moet worden gemaakt, niet alleen opdrachtgevers maar óók aannemers baat hebben bij een overzichtelijke en gespecificeerde facturering. Een rechter kan een vordering eventueel pas toewijzen als deze voldoende is onderbouwd. Zorg dan ook dat je het bestaan van een vordering en de omvang daarvan kunt aantonen.

Goede onderbouwing
Hoewel een overzichtelijke en gespecificeerde facturering kan bijdragen aan een succesvolle juridische procedure, is alleen een factuur niet voldoende om een vordering te bewijzen. Het komt voor dat incassoprocedures worden gestart, waarbij de vordering uitsluitend is onderbouwd met de verzonden facturen. Maar als de opdrachtgever de vordering betwist, is een factuur in veel gevallen onvoldoende bewijs. Een factuur is namelijk slechts een eenzijdige rechtshandeling waarmee het bestaan van een overeenkomst niet wordt bewezen.

Naast een factuur kan de vordering het beste worden onderbouwd met een schriftelijk contract, een ondertekende opdrachtbevestiging of met e-mailcorrespondentie waarin de opdracht is bevestigd.

Wat kun je hiervan leren? Voorkom discussie achteraf: maak vooraf goede afspraken, leg deze zorgvuldig vast, documenteer de werkzaamheden en specificeer deze op de factuur.

Klik hier voor de uitspraak.

Heb jij te maken met een opdrachtgever die niet betaalt? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een overeenkomst? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in ,

Daisy Kruijver

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

De 7 belangrijkste regels over vakantiedagen

Door Charlotte van Eeden | mei 9, 2018

  De 7 belangrijkste regels over vakantiedagen Voor veel bedrijven zijn de zomermaanden komkommertijd. De meeste werknemers hebben hun vakantieaanvragen dan ook al ingediend. Maar hoe zit het nu ook alweer met de vakantieregels? De meest gestelde vragen èn antwoorden van ondernemers hebben we voor je op een rij gezet. 1. Hoeveel vakantiedagen hebben werknemers?…

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | april 18, 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de leeftijd waarop een werknemer recht heeft op het wettelijk minimumloon al aangepast van 23 jaar naar 22 jaar. Nu schrijft de wet andere regels voor met betrekking tot minimumloon en de vakantietoeslag bij overwerk. Wat veranderde er? Voor de wijziging…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | maart 31, 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis kan gaan. Nu bespreken wij een andere situatie: een werknemer installeerde voor het minen van bitcoins stiekem een machine op kantoor. Deze werknemer is op staande voet ontslagen. Is dit terecht? De feiten op een rij De werknemer werkte sinds…

#3, Vakblad Aannemer, Schade aan bedrijfseigendommen.LegalMatters

Schade aan bedrijfseigendommen

Door Charlotte van Eeden | maart 29, 2018

Werknemers bezitten vaak bedrijfseigendommen, zoals een bus vol gereedschap of een laptop. Maar wie betaalt als er als hier schade aan ontstaat? Onze jurist Charlotte van Eeden legt tegenover Vakblad Aannemer uit hoe het precies zit.