Onduidelijke factuur leidt tot vervallen betaalplicht opdrachtgever!

Het is voor ondernemers soms een grote uitdaging om onbetaalde facturen te incasseren. Veel conflicten tussen aannemers en opdrachtgevers ontstaan dan ook door niet-betaalde facturen. Enerzijds heeft een opdrachtgever baat bij een overzichtelijke specificatie, zodat hij grip houdt op de kosten. Maar voor een aannemer is het niet altijd mogelijk of zelfs wenselijk om alle kosten vooraf te specificeren en/of te begroten. Dat je in een rechtszaak met de juiste facturering vele malen sterker staat, blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Wat speelde zich af?

Niet duidelijk, niet betalen?
In deze zaak stond een aannemersbedrijf tegenover een opdrachtgever, waarbij de opdrachtgever weigerde de openstaande facturen te betalen. De reden was dat de aannemer deze facturen volgens de opdrachtgever onvoldoende specificeerde.

De bouwwerkzaamheden die de aannemer uitvoerde zagen op verschillende onderdelen van een gebouw, waarin verschillende huurders waren gevestigd. Partijen sloten de aannemingsovereenkomst op basis van regiewerk en de aannemer bracht de werkzaamheden per uur in rekening. Wel verzocht de opdrachtgever vanaf het begin van de samenwerking om de facturen onder andere per onderdeel uit te splitsen, zodat hij grip kon houden op de kosten. Zelfs na meerdere verzoeken van de opdrachtgever liet de aannemer na om de facturen op de juiste manier te specificeren.

In de procedure die volgde, waarin de aannemer betaling van de openstaande facturen vorderde, kon de aannemer niet uitleggen waar de facturen precies op zagen. Ook uit de stukken die hij liet zien werd dit niet voldoende duidelijk. De vordering van de aannemer werd daarom afgewezen door de rechter.

Wat dus blijkt, is dat als de gang naar de rechter moet worden gemaakt, niet alleen opdrachtgevers maar óók aannemers baat hebben bij een overzichtelijke en gespecificeerde facturering. Een rechter kan een vordering eventueel pas toewijzen als deze voldoende is onderbouwd. Zorg dan ook dat je het bestaan van een vordering en de omvang daarvan kunt aantonen.

Goede onderbouwing
Hoewel een overzichtelijke en gespecificeerde facturering kan bijdragen aan een succesvolle juridische procedure, is alleen een factuur niet voldoende om een vordering te bewijzen. Het komt voor dat incassoprocedures worden gestart, waarbij de vordering uitsluitend is onderbouwd met de verzonden facturen. Maar als de opdrachtgever de vordering betwist, is een factuur in veel gevallen onvoldoende bewijs. Een factuur is namelijk slechts een eenzijdige rechtshandeling waarmee het bestaan van een overeenkomst niet wordt bewezen.

Naast een factuur kan de vordering het beste worden onderbouwd met een schriftelijk contract, een ondertekende opdrachtbevestiging of met e-mailcorrespondentie waarin de opdracht is bevestigd.

Wat kun je hiervan leren? Voorkom discussie achteraf: maak vooraf goede afspraken, leg deze zorgvuldig vast, documenteer de werkzaamheden en specificeer deze op de factuur.

Klik hier voor de uitspraak.

Heb jij te maken met een opdrachtgever die niet betaalt? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een overeenkomst? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kruijver@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in ,

Daisy Kruijver

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | juli 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | juli 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | juli 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…