Regeerakkoord: soepeler ontslagrecht, langer tijdelijke contracten, nieuwe regels voor zzp’ers

Het ontslagrecht wordt versoepeld, werkgevers hoeven pas na drie jaar een vast contract aan te bieden en er komen nieuwe regels voor zzp’ers. Slechts enkele plannen van Rutte III die de arbeidsmarkt moeten verbeteren. De belangrijkste plannen uit het regeerakkoord voor werkgevers en zelfstandigen hebben we op een rij gezet.

Regeerakkoord: soepeler ontslagrecht, langer tijdelijke contracten, nieuwe regels voor zzp’ers

1. Soepeler ontslagrecht
Het ontslagrecht is een paar jaar geleden nog ingrijpend gewijzigd, maar volgens de coalitie is het te moeilijk voor werkgevers om iemand te ontslaan. Daarom zullen werkgevers om verschillende redenen een werknemer mogen ontslaan. Als er meerdere gronden zijn voor ontslag (bijvoorbeeld: verwijtbaar handelen gecombineerd met disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie), maar deze gronden afzonderlijk onvoldoende zijn voor ontslag, kan de rechter alsnog bepalen of ontslag gerechtvaardigd is. De rechter kan dan wel een extra ontslagvergoeding toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding, bovenop de bestaande transitievergoeding.

2. Meer balans in de ontslagvergoeding
Werknemers hebben nu recht op een ontslagvergoeding (ook wel: transitievergoeding) na twee jaar. Straks hebben werknemers hier al vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op. Daar staat wel wat tegenover. Werkgevers hoeven geen ontslagvergoeding te betalen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als een cao van toepassing is. Ook zal er een compensatie komen voor werkgevers die een ontslagvergoeding moeten betalen bij ontslag van een werknemer wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Voor kleinere werkgevers zal sowieso een milder regime komen.

3. Langer tijdelijke contracten
Als werkgever moet je na twee jaar of bij de vierde arbeidsovereenkomst een vast contract geven als je een werknemer in dienst wilt houden. Werkgevers zijn daar huiverig voor en nemen daarom liever afscheid van een werknemer die tijdelijk in dienst is. Zo blijven werknemers vaak in tijdelijke contracten hangen. Deze regeling geldt sinds 1 juli 2015 en wordt weer teruggedraaid. Werkgevers hoeven dan net als vroeger pas na drie jaar een vast contract aan te bieden.

4. Loondoorbetaling bij ziekte naar één jaar
De loondoorbetalingsplicht wordt voor kleine werkgevers teruggebracht naar één jaar. Nu moeten werkgevers een zieke werknemer twee jaar lang loon doorbetalen. Het tweede jaar doorbetaling wordt dan collectief geregeld. De formerende partijen hopen dat bedrijven hierdoor werknemers sneller een vast contract zullen geven.

5. Nieuwe regels voor zzp’ers
De Wet DBA gaat de prullenbak in. De huidige regels zorgden voor veel onrust. Zelfstandigen zouden werk mislopen, omdat opdrachtgevers hen niet meer durven in te schakelen. In de plaats van de modelcontracten van de Belastingdienst komt daarom een ‘opdrachtgeversverklaring’ die duidelijkheid en zekerheid moet geven over de arbeidsrelatie en schijnzelfstandigheid voorkomt. Daarnaast wordt er een minimumtarief geïntroduceerd. Zzp’ers moeten straks tenminste 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. Verder worden zelfstandigen niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kabinet gaat wel met verzekeraars in gesprek om een beter verzekeringsaanbod te bevorderen.

De plannen uit het regeerakkoord moeten natuurlijk nog worden uitgewerkt en daarna aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden voorgelegd. Of en wanneer deze plannen wet zullen worden, is dus nog niet bekend. Dat betekent dat voorlopig alles nog bij het oude blijft.

Heb je vragen over onderwerpen uit dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail fenstra@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Ik help je graag verder!

 

Posted in

LegalMatters.com

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Door Puk Birnie | juli 11, 2018

Het gebeurt dagelijks: het sluiten van overeenkomsten. Helaas ontstaan er ook problemen bij de uitvoering van overeenkomsten. Zo kan een aannemer slecht werk leveren, of een product niet voldoen aan de verwachtingen.  Veel mensen houden vast aan de gedachte dat men altijd de overeenkomst nog kan ontbinden. Toch werkt het in de praktijk niet zo.…

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger wat nu

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?

Door Puk Birnie | juni 12, 2018

Als ondernemer zijn financiële handelingen aan de orde van de dag. Met een alerte controller in dienst worden fouten niet snel gemaakt. Toch kan het gebeuren dat je een geldbedrag per ongeluk naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Onlangs deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een zogeheten ‘onverschuldigde betaling’. De zaak kwam groot…

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding arbeidsovereenkomst?

Door Charlotte van Eeden | juli 11, 2018

Hoewel jij als werkgever hopelijk alleen maar talentvolle werknemers in dienst hebt waar je het óók nog eens goed mee kan vinden, is het natuurlijk mogelijk dat dit niet het geval is. In sommige gevallen moeten werkgever en werknemer zelfs met elkaar in gesprek onder begeleiding van een mediator. Maar wat als zo’n mediationtraject niet…

De 7 stappen die jij móet nemen als jouw werknemer ziek is

De 7 stappen die jij móet nemen als jouw werknemer ziek is

Door Charlotte van Eeden | juni 6, 2018

Helaas horen bij het ondernemerschap ook minder leuke kanten. Zo kan het gebeuren dat één van jouw werknemers ziek wordt. Naast het feit dat dat voor de werknemer uiterst vervelend is, brengt het voor jou als werkgever ook een hoop kosten met zich mee. Als je daarnaast de plichten vanuit de Wet Poortwachter niet (goed)…