Regeerakkoord: soepeler ontslagrecht, langer tijdelijke contracten, nieuwe regels voor zzp’ers

Het ontslagrecht wordt versoepeld, werkgevers hoeven pas na drie jaar een vast contract aan te bieden en er komen nieuwe regels voor zzp’ers. Slechts enkele plannen van Rutte III die de arbeidsmarkt moeten verbeteren. De belangrijkste plannen uit het regeerakkoord voor werkgevers en zelfstandigen hebben we op een rij gezet.

Regeerakkoord: soepeler ontslagrecht, langer tijdelijke contracten, nieuwe regels voor zzp’ers

1. Soepeler ontslagrecht
Het ontslagrecht is een paar jaar geleden nog ingrijpend gewijzigd, maar volgens de coalitie is het te moeilijk voor werkgevers om iemand te ontslaan. Daarom zullen werkgevers om verschillende redenen een werknemer mogen ontslaan. Als er meerdere gronden zijn voor ontslag (bijvoorbeeld: verwijtbaar handelen gecombineerd met disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie), maar deze gronden afzonderlijk onvoldoende zijn voor ontslag, kan de rechter alsnog bepalen of ontslag gerechtvaardigd is. De rechter kan dan wel een extra ontslagvergoeding toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding, bovenop de bestaande transitievergoeding.

2. Meer balans in de ontslagvergoeding
Werknemers hebben nu recht op een ontslagvergoeding (ook wel: transitievergoeding) na twee jaar. Straks hebben werknemers hier al vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op. Daar staat wel wat tegenover. Werkgevers hoeven geen ontslagvergoeding te betalen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als een cao van toepassing is. Ook zal er een compensatie komen voor werkgevers die een ontslagvergoeding moeten betalen bij ontslag van een werknemer wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Voor kleinere werkgevers zal sowieso een milder regime komen.

3. Langer tijdelijke contracten
Als werkgever moet je na twee jaar of bij de vierde arbeidsovereenkomst een vast contract geven als je een werknemer in dienst wilt houden. Werkgevers zijn daar huiverig voor en nemen daarom liever afscheid van een werknemer die tijdelijk in dienst is. Zo blijven werknemers vaak in tijdelijke contracten hangen. Deze regeling geldt sinds 1 juli 2015 en wordt weer teruggedraaid. Werkgevers hoeven dan net als vroeger pas na drie jaar een vast contract aan te bieden.

4. Loondoorbetaling bij ziekte naar één jaar
De loondoorbetalingsplicht wordt voor kleine werkgevers teruggebracht naar één jaar. Nu moeten werkgevers een zieke werknemer twee jaar lang loon doorbetalen. Het tweede jaar doorbetaling wordt dan collectief geregeld. De formerende partijen hopen dat bedrijven hierdoor werknemers sneller een vast contract zullen geven.

5. Nieuwe regels voor zzp’ers
De Wet DBA gaat de prullenbak in. De huidige regels zorgden voor veel onrust. Zelfstandigen zouden werk mislopen, omdat opdrachtgevers hen niet meer durven in te schakelen. In de plaats van de modelcontracten van de Belastingdienst komt daarom een ‘opdrachtgeversverklaring’ die duidelijkheid en zekerheid moet geven over de arbeidsrelatie en schijnzelfstandigheid voorkomt. Daarnaast wordt er een minimumtarief geïntroduceerd. Zzp’ers moeten straks tenminste 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. Verder worden zelfstandigen niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kabinet gaat wel met verzekeraars in gesprek om een beter verzekeringsaanbod te bevorderen.

De plannen uit het regeerakkoord moeten natuurlijk nog worden uitgewerkt en daarna aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden voorgelegd. Of en wanneer deze plannen wet zullen worden, is dus nog niet bekend. Dat betekent dat voorlopig alles nog bij het oude blijft.

Heb je vragen over onderwerpen uit dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail fenstra@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Ik help je graag verder!

 

Posted in

LegalMatters.com

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | juli 31, 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent dat in de praktijk?   Wat speelde zich af? Capri Sun Ag (hierna: Capri Sun) brengt kindervruchtensappen in de bekende ‘sta-zakjes’ op de markt onder het merk CAPRI SUN. Capri Sun heeft in 1997 een Internationale aanvraag voor een vormmerk…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | juli 10, 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | juli 17, 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige overeenkomst tot stand te laten komen. Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Dit klinkt heel simpel, maar vaak ligt het toch iets genuanceerder dan dat. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak…

#4, Vakblad Aannemer, waarschuwingsplicht

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | april 30, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…