Overwerk en extra vergoeding. Ken jij de spelregels?

 

Overwerk en extra vergoeding. Ken jij de spelregels?

Yes! Het project van het jaar is met succes afgerond. Je complimenteert je team voor al het harde werken. Even later staat een van je werknemers, die zich het apezuur voor je heeft gewerkt, aan je bureau. Of je zijn overuren even wilt uitbetalen. Oef! Daar heb je niet op gerekend en eigenlijk ook helemaal niets over afgesproken of vastgelegd. Wat doe je?

Overwerk en extra vergoeding. Ken jij de spelregels?

Buffelen tot in de late uurtjes. Als je overwerkt dán heb je pas hart voor de zaak. Althans, dat is vaak de gedachte. Soms hoort overwerk bij het beroep. En soms wordt er overgewerkt omdat het werk nu eenmaal af moet. Dat lukt niet altijd tussen Dolly Partons “Nine to five”. Welk bedrijf hanteert er tegenwoordig nog een 9-tot-5-mentaliteit? Komt binnen jouw bedrijf overwerk incidenteel of structureel voor? Een duidelijk overwerkbeleid is dan geen overbodige luxe, maar een noodzaak.

Kan ik overwerk verplichten?

Je werknemers zullen er misschien niet zo veel voor voelen om over te werken. Kun je overwerk verplichten? Dat hangt af van de omstandigheden. Een werknemer moet zich als goed werknemer gedragen. Daarom zal enig overwerk van hem gevraagd kunnen worden. De aard van de functie, wat gebruikelijk en redelijk is, speelt hierbij ook een rol. Zo zal een politieagent eerder verplicht moeten overwerken dan een kassière. Let op! In sommige branches is overwerk in strijd met de arbeidstijdenwetgeving. Houd je je hier niet aan als werkgever dan loop je het risico’s op boetes.

Moet ik overwerk altijd uitbetalen?

Heb je niets geregeld in de arbeidsovereenkomsten over overwerk? En staat hierover ook niets in de cao? Je kunt dan geconfronteerd worden met enorme claims van je werknemers. Is er niets vastgelegd dan betekent het niet dat je niet voor overwerk hoeft te betalen! Dit is een groot misverstand. Als de werknemer kan aantonen dat je hem hebt opgedragen over te werken of blijkt dat je met het overwerk hebt ingestemd, bestaat er een aanzienlijke kans dat je je portemonnee moet trekken. Dat is nog zekerder als bijvoorbeeld eerder wel overwerk werd vergoed en het in de branche gebruikelijk is dat overwerk wordt uitbetaald.

Naast dat je mogelijk een extra vergoeding moet betalen, kan structureel overwerk ook nog resulteren in een arbeidsvermoeden van grotere omvang. Dat betekent dat de werknemer kan claimen dat hij voortaan meer uren gaat werken dan aanvankelijk was afgesproken, uiteraard tegen het daarbij bijbehorende  salaris.

Wat levert een overwerkbeleid mij op? 

Een goed overwerkbeleid zorgt voor duidelijkheid voor zowel jou als je medewerkers. Zo voorkom je discussies en meten met twee maten. En misschien nog wel belangrijker: duidelijke spelregels maken jouw bedrijf gezond. Buitensporig veel overwerk kan leiden tot burn-outklachten bij je personeel. Steeds meer mensen hebben te kampen met dergelijke klachten. Medewerkers die daar last van krijgen zijn niet efficiënt, niet productief en ook vaak ziek. Dit kost tijd, maar vooral ook geld. Bovendien ben je verplicht om je werknemers te beschermen en gezonde werkomstandigheden te creëren. Een goed overwerkbeleid levert uiteindelijk het meeste op: een prettige werksfeer, tevreden klanten en betere bedrijfsresultaten.

Wat zet ik in het overwerkbeleid?

Je kunt het overwerkbeleid geheel toespitsen op jouw bedrijf. Dit zijn een aantal voorbeelden van wat je zoal kunt vastleggen:

  • de werknemer moet een urenverantwoordingsstaat bijhouden;
  • de werknemer moet vooraf goedkeuring vragen voor overwerk aan bijvoorbeeld een teamleider;
  • buiten welke normale werktijden, de extra uren als overwerk worden aangemerkt;
  • op welke wijze de overuren worden vergoed;
  • een extra toeslag bovenop het normale uurloon per extra gewerkt uur;
  • overuren worden in principe niet in loon uitgekeerd, maar in vrije dagen;
  • géén vrije tijd wordt toegekend, voor overwerk van bijvoorbeeld een kwartier aansluitend op de normale werktijden.

Let er wel op dat in de cao, die op jouw branche van toepassing is, ook al afspraken gemaakt kunnen zijn over overwerk.  Houd hier rekening mee.

Hoe leg ik het overwerkbeleid vast?

Het is raadzaam om een overwerkbeleid op schrift te zetten en dit in een personeelshandboek op te nemen. Wanneer je in alle arbeidsovereenkomsten verwijst naar het personeelshandboek ligt het overwerkbeleid voor iedereen vast. Zo hoef je niet telkens op individueel niveau te onderhandelen over bijvoorbeeld de vergoeding van overwerk of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Is er toch een geschil, dan kun je makkelijker handhaven. Daarnaast kun je snel inspelen op ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en nieuwe wetgeving en veranderingen organisatie breed invoeren. Met een personeelshandboek bespaar je dus veel tijd en gedoe.

Meer weten naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail info@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in

LegalMatters.com

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Het retentierecht de feiten op een rijtje

Het retentierecht: de feiten op een rijtje

Door Michel Zaaijer | oktober 31, 2018

Hopelijk is het niet aan de orde van de dag, maar het komt bij jou als ondernemer vast wel eens voor dat een andere partij niet betaalt. Hoe los je dit nu op? Een mogelijke manier is het uitoefenen van het zogenaamde ‘retentierecht’. Wat dit precies is en welke stappen genomen moeten worden, legt onze…

Bestuurder BV handelt onrechtmatig wat nu

Bestuurder BV handelt onrechtmatig: wat nu?

Door Michel Zaaijer | augustus 22, 2018

Een BV kan aansprakelijk zijn voor schade omdat contractuele of wettelijke verplichtingen worden geschonden. Naast de BV kan de bestuurder achter de BV evengoed aansprakelijk zijn voor schade. Het gebeurt steeds vaker dat bij schade de bestuurder wordt aangesproken als diegene – gelet op zijn wettelijke taakuitoefening – onzorgvuldig of onbehoorlijk handelt. Als vast komt…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | november 14, 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De rechter boog zich over de vragen of er een overeenkomst in de zin van artikel 6:217 BW was ontstaan, en of de bevoegdheid tot het opleggen van de hoge boete aangemerkt kon worden als een ‘oneerlijk beding’. Onze jurist civiel…

Jongetje van 9 raakt pink kwijt is school aansprakelijk

Jongetje van 9 raakt pink kwijt: is school aansprakelijk?

Door Puk Birnie | oktober 24, 2018

Op 10 juli 2018 deed de rechtbank Overijssel uitspraak in een zaak tussen de ouders van een jongetje van 9 en een basisschool. Tijdens het buitenspelen verloor het jongetje zijn pink na een ongeluk met een dichtgevallen putdeksel. De ouders vinden dat de school verantwoordelijk is voor het verliezen van de pink van het jongetje.…