Overwerk en extra vergoeding. Ken jij de spelregels?

 

Overwerk en extra vergoeding. Ken jij de spelregels?

Yes! Het project van het jaar is met succes afgerond. Je complimenteert je team voor al het harde werken. Even later staat een van je werknemers, die zich het apezuur voor je heeft gewerkt, aan je bureau. Of je zijn overuren even wilt uitbetalen. Oef! Daar heb je niet op gerekend en eigenlijk ook helemaal niets over afgesproken of vastgelegd. Wat doe je?

Overwerk en extra vergoeding. Ken jij de spelregels?

Buffelen tot in de late uurtjes. Als je overwerkt dán heb je pas hart voor de zaak. Althans, dat is vaak de gedachte. Soms hoort overwerk bij het beroep. En soms wordt er overgewerkt omdat het werk nu eenmaal af moet. Dat lukt niet altijd tussen Dolly Partons “Nine to five”. Welk bedrijf hanteert er tegenwoordig nog een 9-tot-5-mentaliteit? Komt binnen jouw bedrijf overwerk incidenteel of structureel voor? Een duidelijk overwerkbeleid is dan geen overbodige luxe, maar een noodzaak.

Kan ik overwerk verplichten?

Je werknemers zullen er misschien niet zo veel voor voelen om over te werken. Kun je overwerk verplichten? Dat hangt af van de omstandigheden. Een werknemer moet zich als goed werknemer gedragen. Daarom zal enig overwerk van hem gevraagd kunnen worden. De aard van de functie, wat gebruikelijk en redelijk is, speelt hierbij ook een rol. Zo zal een politieagent eerder verplicht moeten overwerken dan een kassière. Let op! In sommige branches is overwerk in strijd met de arbeidstijdenwetgeving. Houd je je hier niet aan als werkgever dan loop je het risico’s op boetes.

Moet ik overwerk altijd uitbetalen?

Heb je niets geregeld in de arbeidsovereenkomsten over overwerk? En staat hierover ook niets in de cao? Je kunt dan geconfronteerd worden met enorme claims van je werknemers. Is er niets vastgelegd dan betekent het niet dat je niet voor overwerk hoeft te betalen! Dit is een groot misverstand. Als de werknemer kan aantonen dat je hem hebt opgedragen over te werken of blijkt dat je met het overwerk hebt ingestemd, bestaat er een aanzienlijke kans dat je je portemonnee moet trekken. Dat is nog zekerder als bijvoorbeeld eerder wel overwerk werd vergoed en het in de branche gebruikelijk is dat overwerk wordt uitbetaald.

Naast dat je mogelijk een extra vergoeding moet betalen, kan structureel overwerk ook nog resulteren in een arbeidsvermoeden van grotere omvang. Dat betekent dat de werknemer kan claimen dat hij voortaan meer uren gaat werken dan aanvankelijk was afgesproken, uiteraard tegen het daarbij bijbehorende  salaris.

Wat levert een overwerkbeleid mij op? 

Een goed overwerkbeleid zorgt voor duidelijkheid voor zowel jou als je medewerkers. Zo voorkom je discussies en meten met twee maten. En misschien nog wel belangrijker: duidelijke spelregels maken jouw bedrijf gezond. Buitensporig veel overwerk kan leiden tot burn-outklachten bij je personeel. Steeds meer mensen hebben te kampen met dergelijke klachten. Medewerkers die daar last van krijgen zijn niet efficiënt, niet productief en ook vaak ziek. Dit kost tijd, maar vooral ook geld. Bovendien ben je verplicht om je werknemers te beschermen en gezonde werkomstandigheden te creëren. Een goed overwerkbeleid levert uiteindelijk het meeste op: een prettige werksfeer, tevreden klanten en betere bedrijfsresultaten.

Wat zet ik in het overwerkbeleid?

Je kunt het overwerkbeleid geheel toespitsen op jouw bedrijf. Dit zijn een aantal voorbeelden van wat je zoal kunt vastleggen:

  • de werknemer moet een urenverantwoordingsstaat bijhouden;
  • de werknemer moet vooraf goedkeuring vragen voor overwerk aan bijvoorbeeld een teamleider;
  • buiten welke normale werktijden, de extra uren als overwerk worden aangemerkt;
  • op welke wijze de overuren worden vergoed;
  • een extra toeslag bovenop het normale uurloon per extra gewerkt uur;
  • overuren worden in principe niet in loon uitgekeerd, maar in vrije dagen;
  • géén vrije tijd wordt toegekend, voor overwerk van bijvoorbeeld een kwartier aansluitend op de normale werktijden.

Let er wel op dat in de cao, die op jouw branche van toepassing is, ook al afspraken gemaakt kunnen zijn over overwerk.  Houd hier rekening mee.

Hoe leg ik het overwerkbeleid vast?

Het is raadzaam om een overwerkbeleid op schrift te zetten en dit in een personeelshandboek op te nemen. Wanneer je in alle arbeidsovereenkomsten verwijst naar het personeelshandboek ligt het overwerkbeleid voor iedereen vast. Zo hoef je niet telkens op individueel niveau te onderhandelen over bijvoorbeeld de vergoeding van overwerk of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Is er toch een geschil, dan kun je makkelijker handhaven. Daarnaast kun je snel inspelen op ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en nieuwe wetgeving en veranderingen organisatie breed invoeren. Met een personeelshandboek bespaar je dus veel tijd en gedoe.

Meer weten naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail info@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Posted in

LegalMatters.com

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | april 18, 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de leeftijd waarop een werknemer recht heeft op het wettelijk minimumloon al aangepast van 23 jaar naar 22 jaar. Nu schrijft de wet andere regels voor met betrekking tot minimumloon en de vakantietoeslag bij overwerk. Wat veranderde er? Voor de wijziging…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | maart 31, 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis kan gaan. Nu bespreken wij een andere situatie: een werknemer installeerde voor het minen van bitcoins stiekem een machine op kantoor. Deze werknemer is op staande voet ontslagen. Is dit terecht? De feiten op een rij De werknemer werkte sinds…

#3, Vakblad Aannemer, Schade aan bedrijfseigendommen.LegalMatters

Schade aan bedrijfseigendommen

Door Charlotte van Eeden | maart 29, 2018

Werknemers bezitten vaak bedrijfseigendommen, zoals een bus vol gereedschap of een laptop. Maar wie betaalt als er als hier schade aan ontstaat? Onze jurist Charlotte van Eeden legt tegenover Vakblad Aannemer uit hoe het precies zit.

Rechter legt ICI PARIS over de knie: werkneemster onterecht op staande voet ontslagen

Door Charlotte van Eeden | februari 28, 2018

Onlangs publiceerden wij een artikel over Kruidvat die een medewerkster op staande voet ontsloeg, omdat zij een gratis crème gebruikte. Dat de rechter het ontslag goedkeurde, bleek toch niet zo verrassend. Nu is weer een werkneemster ontslagen, dit keer van ICI PARIS XL. Zij gaf haar broer proefjes en gifts mee toen hij een parfum…