Ben jij wel de baas van je eigen website?

Ben jij wel de baas van je eigen website?

Het laten ontwerpen, bouwen en opleveren van een website heeft altijd heel wat voeten in de aarde. Vaak meer dan je van te voren denkt. Ook vanuit juridisch oogpunt is dit een behoorlijke uitdaging. Het maken van duidelijke afspraken is essentieel. Veel ondernemers zijn daar helaas onvoldoende van doordrongen en komen daardoor met grote regelmaat van een koude kermis thuis.

De juridische valkuilen bij het bouwen van een website

De winkelstraten lopen leeg. En dan heb ik het niet alleen over het winkelpubliek. De winkels vallen bij bosjes: V&D, Paradigit, DA Retailgroep, Schoenenreus, noem maar op. Vaak wordt er gewezen naar het feit dat consumenten veel meer producten online zijn gaan kopen. Een ondernemer die anno 2016 nog niet overtuigd is van de noodzaak om een online platform te hebben voor bijvoorbeeld het verkopen van producten of diensten zal achter de feiten blijven aanlopen. Gelukkig zien bijna alle ondernemers tegenwoordig wel in dat het noodzaak is om een online platform te hebben, nu dit hét visitekaartje bij uitstek is.

Hoewel het bouwen van een website op technisch level al een groot avontuur is, zijn er ook belangrijke juridische aspecten. Die worden nogal eens over het hoofd gezien, maar komen wel later aan het licht. Alleen dan is het meestal te laat en loop je tegen de lamp. Daarom heb ik drie belangrijke valkuilen op een rijtje gezet waar je in ieder geval op moet letten als je afspraken gaat maken met een websitebouwer.

1. Controleer de algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden bij de meeste partijen zijn lang, moeilijk te doorgronden en vaak nog in een klein lettertype opgesteld ook. De meesten lezen dit niet en zetten gewoon hun handtekening.

Dit is niet verstandig! De wet bepaalt namelijk dat je bent gebonden aan de algemene voorwaarden ook al begreep je de inhoud ervan niet. Als zakelijke partij heb jij bovendien veel minder rechten dan een consument en laat het nu vaak zo zijn dat veel zaken zoals (op)levertermijnen, betaalvoorwaarden, aansprakelijkheid, garanties, auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten zijn geregeld in de algemene voorwaarden.

Controleer de algemene voorwaarden daarom altijd en wijs de voorwaarden af of maak afwijkende/aanvullende schriftelijke afspraken.

2. Regel de gevolgen van het niet halen van deadlines

De praktijk leert dat deadlines voor het opleveren van websites, op grond van diverse oorzaken vaak niet worden gehaald door de websitebouwer. De algemene voorwaarden van de websitebouwer bepalen vaak dat de oplevertermijnen geen fatale termijnen zijn. Dit betekent dat jij de websitebouwer juridisch gezien nog een gelegenheid moet geven om binnen een redelijke termijn de werkzaamheden nog uit te voeren als hij niet de website niet oplevert binnen de afgesproken termijn. Dit kan slecht uitpakken als jij jouw marketingactiviteiten voor de launch van de website op een bepaalde datum hebt afgestemd en de website niet online is, of niet volledig functioneert.

De bouw van de website omvat meestal de volgende fases: ontwerp, ontwikkeling/bouw, oplevering in testfase, oplevering. Stel voor elke fase een harde termijn waarbij binnen al rekening is gehouden met een mogelijke uitloop. Regel altijd de gevolgen voor de situatie als de websitebouwer niet of niet tijdig kan nakomen. Denk hierbij aan zaken zoals wanneer de website mag worden afgemaakt door een derde (indien dit al mogelijk is) en op wiens kosten, het voldoen van betaaltermijnen, aansprakelijkheid en schadevergoeding.

3. Maak duidelijke afspraken over intellectueel eigendomsrechten

De website is online en het project met de websitebouwer is tot een goed einde gekomen. Jij denkt dat jij nu eigenaar bent van de website. Niets is echter minder waar. De algemene voorwaarden van de websitebouwer geven jou in negen van de tien gevallen slechts een niet-exclusieve licentie om de website te gebruiken, welke vaak ook niet overdraagbaar is. De websitebouwer blijft daardoor eigenaar van alle intellectuele eigendomsrechten, waaronder het auteursrecht op het ontwerp en uitvoering van de website.

De websitebouwer kan hier een gegronde reden voor hebben als het gaat om een veel gebruikt ontwerp. Als het gaat om maatwerk is het belang van de websitebouwer al snel minder groot, maar verlangt hij mogelijk een vergoeding. Maak hierover vóór het aangaan van de overeenkomst met de websitebouwer duidelijke afspraken zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Achteraf kan de bouwer de intellectuele eigendomsrechten eventueel nog aan je overdragen via een zogeheten akte van overdracht.

Meer weten naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail salome@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | 14 nov 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De…