EU-rechter verbiedt ontslag personeel bij flitsfaillissement

EU-rechter verbiedt ontslag personeel bij flitsfaillissement

Werknemers mogen bij een ‘flitsfaillissement’ niet meer op straat worden gezet. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag 22 juni 2017 bepaald. Als een bedrijf direct een doorstart maakt, behoudt het personeel dus haar rechten en mogen zij niet zomaar worden ontslagen.

Personeel ontslaan bij flitsfaillissement nu verboden

Ontslag en doorstart

In Nederland konden bedrijven bij een faillissement meteen een doorstart maken (een zogeheten ‘pre-pack’),  met minder personeel. Het Europees Hof van Justitie heeft hier nu een streep door gezet in een zaak tegen kinderopvangorganisatie Smallsteps. Deze kinderopvang ging in 2014 failliet (toen onder de naam ‘Estro’), maar ging diezelfde dag door in afgeslankte vorm onder de naam Smallsteps. Vier van de 1000 ontslagen werknemers vochten met hulp van het FNV het flitsfaillissement en hun ontslag aan en kregen dus gelijk.

Oude baan en salaris opeisen

Door de uitspraak van het Hof zouden ontslagen medewerkers hun oude baan kunnen opeisen. Personeel dat wel meeging in de doorstart, maar een lager loon moest accepteren, zou aanspraak kunnen maken op het oude salaris. Dat soort claims zijn natuurlijk forse financiële tegenvallers voor doorgestarte bedrijven. Als dit op grote schaal gaat gebeuren, zou dat mogelijk alsnog tot het omvallen van Smallsteps kunnen leiden.

Andere voorbeelden van bedrijven waar een flitsfaillissement plaatsvond zijn de Schoenenreus, lingeriebedrijf Marlies Dekkers en webshop Neckermann. Ook die ex-werknemers zouden mogelijk nog kunnen profiteren van de uitspraak.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail fenstra@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

E-book arbeidsrecht

E-book arbeidsrecht

Door Charlotte van Eeden | 13 dec 2018

Download hier gratis ons e-book arbeidsrecht!

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…