Merken door Brexit mogelijk in gevaar

Merken door Brexit mogelijk in gevaar

Door de Brexit is het hoogst onzeker of Europees geregistreerde merken nog wel beschermd zijn in het Verenigd Koninkrijk. Loop geen risico en regel direct een nationale merkregistratie voor een optimale merkbescherming.

Merken door Brexit mogelijk in gevaar

De Brexit

Het Britse volk heeft op 23 juni 2016 via een referendum gestemd vóór de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Brexit heeft niet alleen impact op de Britse en Europese economie, maar heeft ook juridische consequenties.

Engeland is namelijk voor veel nationale en internationale bedrijven (zowel binnen als buiten Europa) een belangrijke markt. Veel bedrijven hebben daarom een merkregistratie met gelding in Engeland. Wat zijn precies de gevolgen van de Brexit voor de bescherming van merkrechten in het Verenigd Koninkrijk?

Merkbescherming in het Verenigd Koninkrijk

Een merk kan op verschillende manieren gelding hebben in het Verenigd Koninkrijk. Een merkhouder kan kiezen voor:

- een nationale merkregistratie;
- een internationale merkregistratie met gelding in het Verenigd Koninkrijk, of
- een Europese merkregistratie.

De Brexit zal geen gevolgen hebben voor een nationale merkregistratie. Deze blijft gewoon geldig. Een internationale merkregistratie, met gelding in het Verenigd Koninkrijk, blijft ook bestaan. Maar veel bedrijven hebben een Europese merkregistratie. Bij een Europese merkaanvraag kan er middels één depot een registratie tot stand komen die gelding heeft binnen alle 28 lidstaten van de Europese Unie, en dus ook in het Verenigd Koninkrijk. Maar is dit ook nog zo nu de Brexit een feit is? Is het noodzakelijk om naast een Europese registratie ook te zorgen voor een nationale registratie in England?

Onzekerheid over bestaande en toekomstige Europese merkregistraties

Wat de gevolgen van de Brexit voor Europese merkregistraties zijn, is onduidelijk. De onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk zullen de komende twee jaren plaatsvinden. Het Britse Bureau voor de Intellectuele Eigendomsrechten heeft zich dan ook nog niet uitgelaten over de gevolgen van de Brexit op merkregistraties. Ook niet over een eventuele overgangsregeling. Er zal dus nog een systeem en wetgeving bedacht moeten worden waarmee duidelijkheid zal worden geschept over de rechten van merkhouders met Europese merkregistraties.

Wat kun je nu het beste doen?

Ben je een huidige of toekomstige merkhouder van een Europees merk, dan doe je er goed aan om nu al rekening te houden met mogelijke wijzigingen. Indien het Verenigd Koninkrijk een belangrijk beschermingsgebied is voor jouw merk en economische activiteiten, dan is het raadzaam om ook te kiezen voor een nationale merkregistratie en dus jouw merk in het Verenigd Koninkrijk te laten registreren.

Wil je jouw merk laten registreren? Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kramps@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | 14 nov 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De…