Merken door Brexit mogelijk in gevaar

Merken door Brexit mogelijk in gevaar

Door de Brexit is het hoogst onzeker of Europees geregistreerde merken nog wel beschermd zijn in het Verenigd Koninkrijk. Loop geen risico en regel direct een nationale merkregistratie voor een optimale merkbescherming.

Merken door Brexit mogelijk in gevaar

De Brexit

Het Britse volk heeft op 23 juni 2016 via een referendum gestemd vóór de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Brexit heeft niet alleen impact op de Britse en Europese economie, maar heeft ook juridische consequenties.

Engeland is namelijk voor veel nationale en internationale bedrijven (zowel binnen als buiten Europa) een belangrijke markt. Veel bedrijven hebben daarom een merkregistratie met gelding in Engeland. Wat zijn precies de gevolgen van de Brexit voor de bescherming van merkrechten in het Verenigd Koninkrijk?

Merkbescherming in het Verenigd Koninkrijk

Een merk kan op verschillende manieren gelding hebben in het Verenigd Koninkrijk. Een merkhouder kan kiezen voor:

- een nationale merkregistratie;
- een internationale merkregistratie met gelding in het Verenigd Koninkrijk, of
- een Europese merkregistratie.

De Brexit zal geen gevolgen hebben voor een nationale merkregistratie. Deze blijft gewoon geldig. Een internationale merkregistratie, met gelding in het Verenigd Koninkrijk, blijft ook bestaan. Maar veel bedrijven hebben een Europese merkregistratie. Bij een Europese merkaanvraag kan er middels één depot een registratie tot stand komen die gelding heeft binnen alle 28 lidstaten van de Europese Unie, en dus ook in het Verenigd Koninkrijk. Maar is dit ook nog zo nu de Brexit een feit is? Is het noodzakelijk om naast een Europese registratie ook te zorgen voor een nationale registratie in England?

Onzekerheid over bestaande en toekomstige Europese merkregistraties

Wat de gevolgen van de Brexit voor Europese merkregistraties zijn, is onduidelijk. De onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk zullen de komende twee jaren plaatsvinden. Het Britse Bureau voor de Intellectuele Eigendomsrechten heeft zich dan ook nog niet uitgelaten over de gevolgen van de Brexit op merkregistraties. Ook niet over een eventuele overgangsregeling. Er zal dus nog een systeem en wetgeving bedacht moeten worden waarmee duidelijkheid zal worden geschept over de rechten van merkhouders met Europese merkregistraties.

Wat kun je nu het beste doen?

Ben je een huidige of toekomstige merkhouder van een Europees merk, dan doe je er goed aan om nu al rekening te houden met mogelijke wijzigingen. Indien het Verenigd Koninkrijk een belangrijk beschermingsgebied is voor jouw merk en economische activiteiten, dan is het raadzaam om ook te kiezen voor een nationale merkregistratie en dus jouw merk in het Verenigd Koninkrijk te laten registreren.

Wil je jouw merk laten registreren? Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail kramps@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

Een contract met een arbodienst heb jij er al één

Een contract met een arbodienst: heb jij er al één?

Door Leonie Rodenburg | 25 apr 2018

Als werkgever heb jij nog tot 1 juli 2018 om een basiscontract af te sluiten…

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…