5 slimme tips voor een goede domeinnaamregistratie

5 slimme tips voor een goede domeinnaamregistratie

De website is hét visitekaartje van jouw bedrijf. Er bestaan geen wettelijke regels over het registreren van domeinnamen. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar je goed op moet letten als je een domeinnaam gaat registreren. Dit zijn de 5 beste tips. 

5 slimme tips voor een goede domeinnaamregistratie

Tip 1. Kies een geschikte domeinnaam

Een domeinnaam is niet veel meer dan een straatnaambordje op het internet. Het is voor jou en jouw klanten fijn wanneer de domeinnaam herkenbaar en gemakkelijk vindbaar is. Het ligt voor de hand je handelsnaam te registreren als domeinnaam als deze nog beschikbaar is. Andersom geldt hetzelfde: je kunt je domeinnaam ook als handelsnaam gebruiken. Dit is het geval wanneer je de domeinnaam in het handelsverkeer gebruikt om je onderneming aan te duiden.

Tip 2. Registreer meerdere domeinnamen

Zowel uit strategisch als uit commercieel oogpunt is het slim om diverse domeinnamen te registreren die verband houden met je onderneming, je diensten of producten en/of je handelsnamen. Zo heeft Coolblue naast de domeinnaam Coolblue.nl, onder meer de domeinnamen Wasmachinestore.nl, Laptopshop.nl, Camerashop.nl en Pdashop.nl geregistreerd. Op al deze websites wordt gebruikgemaakt van dezelfde huisstijl zodat het één geheel blijft. Het voordeel van zoektermen in de domeinnaam is dat zoekmachines dergelijke websites hoger rangschikken in de zoekresultaten.

Tip 3. Registreer de domeinnamen op de juiste entiteit

In de praktijk komt het vaak voor dat de domeinnaam nog op de privénaam van de oprichter of op naam van de websitebouwer staat. Dit is niet handig. Gevolg is dat je als privépersoon houder van de domeinnaam blijft en mogelijk wordt opgezadeld met claims. Of dat je als bedrijf niet kunt optreden tegen een partij die inbreuk maakt op of schade berokkent aan jouw website, omdat het bedrijf niet de domeinnaamhouder is. Zorg dus dat je de domeinnaam registreert op de juiste entiteit. Vergeet ook niet de domeinnamen over te dragen bij de overgang van een eenmanszaak naar bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv).

Tip 4. Breng de domeinnamen onder in een aparte holding of bv

Het is raadzaam de domeinnamen onder te brengen in een aparte holding of bv waar geen risico in zit. Als jouw bedrijf onverhoopt failliet gaat en je hebt jouw domeinnamen ondergebracht in een aparte vennootschap, dan vallen deze niet in de failliete boedel en hoef je de domeinnamen niet terug te kopen van de curator. Mocht dit nog niet zijn geregeld, dan is het mogelijk om domeinnamen en intellectuele eigendom over te dragen naar een aparte vennootschap met een akte van overdracht.

Tip 5. Zorg voor meerdere domeinextensies

De belangrijkste domeinextensies in Nederland zijn .nl en .com. Daarnaast komen uitgangen als .net, .org, .amsterdam en landgebonden domeinextensies als .be, .de en .uk vaak voor. Afhankelijk van waar je met je onderneming actief bent of voornemens bent actief te worden, doe je er goed aan om je domeinnaam aan te vragen bij verschillende (vaak landelijke) instanties die belast zijn met de toekenning en registratie van domeinnamen. In Nederland kun je voor .nl-extensies bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) terecht.

Wil je alles met betrekking tot jouw domeinnamen goed geregeld hebben? Neem dan contact met mij op per e-mail habets@legalmatters.com of telefonisch 088 – 628 388. Ik help je graag verder!

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | 14 nov 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De…