Meet members: Culture Builders

Meet members: Culture Builders

In de rubriek ‘Meet members’ geven onze members een kijkje in hun keuken. Deze keer spraken we met Jorg Ruis, eigenaar van Culture Builders. Zijn droom is om de cultuur binnen bedrijven wereldwijd beter te maken zodat mensen met plezier naar hun werk gaan en hun beste werk kunnen doen. “Laten we die stijgende burn-out cijfers goed de kop indrukken.”

Meet members: Culture Builders

In de afgelopen jaren was Jorg werkzaam als CMO en partner bij bedrijven als The Next Web en MessageBird. Geïnspireerd door zijn bezoeken bij bedrijven als Twitter, Google en Facebook in Silicon Valley, is hij zich steeds meer toe gaan leggen op een van de belangrijkste succesfactoren van een bedrijf: de cultuur. Jorg verliet na dertien jaar de wereld van marketing, begon zijn eigen bedrijf Culture Builders en deelt sinds begin dit jaar zijn avonturen als zakelijke vlogger. Het kanaal ging in slechts tweeënhalve maand van negen naar bijna 2.300 abonnees.

1. Wat doet Culture Builders precies?

We helpen bedrijven om een cultuur te realiseren waardoor werknemers hun allerbeste werk kunnen doen, nieuw talent er graag wilt werken en het bedrijf sneller haar doelen behaalt. Dit doen we door te kijken wat er goed gaat en wat niet. Samen bepalen we de gewenste cultuur in de vorm van kernwaarden. Die waarden implementeren we in alles zoals: leiderschap, mensen aannemen/onboarding, beloning, metrics en communicatie.

2. Wat is de belangrijkste ondernemersles die je zou willen delen?

Zodra je schaalt van vijf naar 20 man/vrouw wil je als ondernemer je cultuur vastleggen met een aantal van je belangrijkste medewerkers. Het definiëren van unieke kernwaarden of een aantal zinnen en het bijbehorende gedrag is de fundering waarop je je cultuur verder kan bouwen. Hoe groter je wordt, hoe lastiger het wordt om je cultuur vast te leggen en ook te sturen. Wanneer je het vastlegt, geeft het je medewerkers meer duidelijkheid welk gedrag er nodig is om sneller de doelen te halen. Daarnaast geeft het jou als ondernemer ook de mogelijkheid om nieuw talent niet alleen te beoordelen op vaardigheden maar ook of hij of zij past binnen de cultuur en het team. Dat scheelt je tijd en vooral ook geld, omdat blijkt dat een teamlid vervangen een bedrijf gemiddeld zes tot negen maanden salaris kost (teamleden die moeten bijspringen, zoektocht van een vervanger, eventuele recruitmentkosten etc.).

3. Wat is het hoogtepunt in jouw carrière tot nu toe?

Een recent hoogtepunt: dat ik als CMO de drijvende kracht kon zijn achter de cultuur bij MessageBird, een Nederlands messaging-bedrijf dat gigantisch hard groeit met kantoren in San Francisco, Sydney en Singapore. Daar hebben we met z'n allen een hechte familie gecreëerd. Afgelopen zomer werd het bedrijf toegelaten tot YCombinator, een incubator in de VS waar Airbnb en Dropbox uit voortkwamen,

en tienduizenden startups zich jaarlijks aanmelden voor een van de 200 plekken. Net voor de toelating ben ik voor mezelf begonnen.

4. Waar sta je over vijf jaar?

Dan helpen we wereldwijd bedrijven hun cultuur beter te maken zodat mensen met plezier naar hun werk gaan en hun beste werk kunnen doen. Laten we die stijgende burn-out cijfers goed de kop indrukken. In Nederland hebben volgens het CBS (2015) één op de zeven mensen last van burnout-achtige klachten en dan zijn we nog niet eens koploper. Voor veel mensen werkt werk nog niet.

5. Waarom is Culture Builders member geworden bij LegalMatters.com?

Omdat je bepaalde zaken gewoon goed moet regelen die je als beginnend en ambitieus ondernemer nog weleens voor je uit kan schuiven. Ik noem bijvoorbeeld iets simpels en belangrijks als algemene voorwaarden. Niet zeer sexy maar het moet wel gewoon kloppen. Het is fijn dat je voor juridisch advies onbeperkt bij LegalMatters.com terecht kan zonder daar direct hoge kosten bij te verwachten.

Een contract met een arbodienst heb jij er al één

Een contract met een arbodienst: heb jij er al één?

Door Leonie Rodenburg | 25 apr 2018

Als werkgever heb jij nog tot 1 juli 2018 om een basiscontract af te sluiten…

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…