WhatsApp steeds vaker als bewijs in rechtszaal

WhatsApp steeds vaker als bewijs in rechtszaal

WhatsApp-chats worden steeds vaker als bewijsmateriaal gebruikt in juridische geschillen. Rechters in Nederland nemen dan ook in toenemende mate kennis van deze chats die ruziënde partijen soms overleggen door middel van screenshots of exports. Dus belangrijk om te beseffen wat je precies communiceert via WhatsApp.

In Nederland wordt WhatsApp door 9,8 miljoen mensen gebruikt. Niet zo gek dat er dus over van alles en nog wat wordt gecommuniceerd via dit laagdrempelige communicatiemiddel. Naast particulieren maken ook steeds meer bedrijven gebruik van WhatsApp, bijvoorbeeld om afspraken te maken met klanten en leveranciers.

Explosieve stijging rechtszaken met WhatsApp
Ben je in conflict en kom je er onderling niet uit dan kun je naar de rechter stappen. Je moet dan je standpunten motiveren en waar mogelijk steunen met bewijs om de rechter te overtuigen. Partijen doen dat steeds vaker met behulp van WhatsApp-chats. Dit merken wij in onze procespraktijk, maar blijkt ook uit cijfers van de Rechtspraak.

Uit onderzoek door LegalMatters.com in het uitsprakenregister van Rechtspraak.nl blijkt dat in 2016 in 108 rechterlijke uitspraken in het civiel recht het woord ‘WhatsApp’ voorkwam. In 2015 waren dat er nog maar 52. Dat is een uitzonderlijk hoge toename van maar liefst 107%. In de gehele periode 2012 tot en met 2014 waren dat slechts 38 uitspraken.

Het is dus belangrijk om je goed te realiseren dat wat je zegt, afspreekt of toezegt via WhatsApp in principe vastligt en dus ook tegen je gebruikt kan worden. Of natuurlijk juist in jouw voordeel kan werken.

UPDATE 1 juni 2017

Vandaag was onze jurist Annelieke Fenstra te gast bij BNR Nieuwsradio om te vertellen over hoe WhatsApp steeds vaker als bewijs wordt ingezet in de rechtszaal. Ook rechter Dirk Vergunst die regelmatig te maken heeft met WhatsApp als bewijs kwam aan het woord. Beluister het fragment hier.

WhatsApp-chat tussen Yuri van Gelder en zijn coach
Een sprekend voorbeeld van een rechtszaak waarin een WhatsApp-chat als bewijs werd gebruikt, was de zaak van turner Yuri van Gelder tegen NOC*NSF. Yuri werd tijdens de Olympische Spelen in 2016 op het vliegtuig naar huis gezet omdat NOC*NSF had besloten hem uit te sluiten van verdere deelname aan de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro. Yuri zou zich niet met volledige toewijding hebben ingespannen.

Nadat bekend was geworden dat hij zich gekwalificeerd had voor de finale van de ringen was Yuri nogal gaan feesten (met Desperado’s) buiten het Olympisch Dorp in onder andere het Holland Heineken Huis. De volgende dag werd hij pas om 15.00 uur wakker, terwijl hij had moeten trainen ’s ochtends. De coach had hem daar via WhatsApp nog op gewezen. Yuri reageert op een gegeven moment niet meer op zijn coach in de chat. De gesprekken met zijn coach maakten een belangrijk deel uit van de rechtszaak. De rechter gaf NOC*NSF uiteindelijk gelijk.


(afbeelding is een reconstructie, tijden zijn fictief)

Afspraken via WhatsApp zijn rechtsgeldig
Volgens de Nederlandse wet zijn overeenkomsten in principe vormvrij. Dat betekent dat je op elke manier een afspraak met een andere partij kunt maken. Mondeling, schriftelijk of zelfs met een gebaar. Denk aan het opsteken van je hand op de veiling. Ook een afspraak via WhatsApp of een ander medium is dus rechtsgeldig en dat kan rechten en plichten meebrengen die ook via de rechter eventueel kunnen worden afgedwongen.

Zie ook het artikel ‘Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben'.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over andere juridische zaken? Stuur dan een e-mail naar info@legalmatters.com of bel naar 088 - 628 8388. Wij helpen je graag!

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

‘Er blijft weinig van de eerste etage van de woning over’ voldoende waarschuwing

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | 04 mrt 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval…

Relatiebeding vervalt door afspreken finale kwijting klopt dat wel

Relatiebeding vervalt door finale kwijting: kan dat?

Door Leonie Rodenburg | 27 feb 2019

Dat het belangrijk is om goed te letten op wat je wel of niet opneemt…

Een bedrogen bruid

Een bedrogen bruid?

Door Meike Dobbelaar | 27 feb 2019

Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, bestaan er over en weer verplichtingen. Voor een geldige overeenkomst…