Verbod op te lange betaaltermijnen

Verbod op te lange betaaltermijnen

Grote bedrijven mogen geen betaaltermijn van 60 dagen of langer afspreken met het mkb en zelfstandig ondernemers als leverancier of dienstverlener. De Eerste Kamer heeft op 7 maart 2017 ingestemd met het wetsvoorstel dat dit regelt.

Verbod op te lange betaaltermijnen

Eindeloos rekken

Betaaltermijnen worden door bedrijven soms eindeloos gerekt. Ze nemen een betalingstermijn in acht van maar liefst 90 dagen of soms zelfs 120 dagen of langer. Veel zzp’ers en mkb’ers raken hierdoor zelf in de problemen, maar nemen dit op de koop toe om de relatie niet in gevaar te brengen en te voorkomen dat zij opdrachten mislopen.

Door de nieuwe wet, op initiatief van het CDA en de PvdA, kan in overeenkomst tussen een grote onderneming en een mkb onderneming of zelfstandig ondernemer, waarbij de grote partij de rol van afnemer vervult en de kleine partij de rol van leverancier of dienstverlener, geen langere betaaltermijn dan 60 dagen worden overeengekomen. De datum waarop de nieuwe wet ingaat, is nog niet bekend.

Handelsrente

Een overeenkomst waarbij een groot bedrijf alsnog besluit om een betaaltermijn van langer dan 60 dagen af te spreken is nietig. De betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Betaalt de afnemer pas na die 30 dagen dan moet hij een wettelijke handelsrente betalen over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.

De vordering is bij het verstrijken van de 30 dagen ook direct opeisbaar. De vordering blijft dan vijf jaar geldig waardoor ook in een later stadium nog aanspraak gemaakt kan worden op incassokosten en wettelijke rente.

Meer weten over incassokosten? Download onze ‘Checklist Incassokosten’.

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer hoe zit dat

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer: wat nu?

Door Charlotte van Eeden | 19 sep 2018

Soms komen werkgever en werknemer samen tot de conclusie dat de samenwerking niet meer goed…

De reflexwerking van algemene voorwaarden

De reflexwerking van algemene voorwaarden

Door Matthijs Roos | 29 aug 2018

Consumenten worden in het Nederlandse recht goed beschermd. Zo kunnen consumenten ná het sluiten van…

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Door Lizzy Jansen | 29 aug 2018

Als ondernemer kun je verschillende soorten overeenkomsten sluiten met andere partijen. Het is daarbij van…

Hoge Raad géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Hoge Raad: géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Door Jolien Mooij | 29 aug 2018

Bij een ontslag staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en staakt de werkgever direct…

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel mag dat

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel: mag dat?

Door Daisy Kruijver | 22 aug 2018

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving, waarin het gebruik…