Is mijn bedrijfsnaam ook een merk?

Is mijn bedrijfsnaam ook een merk?

Ondernemers vergeten vaak bij het kiezen van hun handelsnaam het merkenregister te controleren. Dat kan verkeerd uitpakken. Het kan gebeuren dat er geen eerdere handelsnaam-inschrijving is bij de Kamer van Koophandel, maar helaas wél een eerdere merkinschrijving in het merkenregister. Hierdoor kun je na verloop van tijd alsnog gedwongen worden om je naam  aan te passen. Niet handig dus. Maar hoe moet het dan wel?

Tip:
Doe ook onze gratis Merken Check

Is mijn bedrijfsnaam ook een merk

Bescherm jouw business in 4 stappen

Het kiezen van een naam voor je bedrijf is een van de eerste en belangrijkste beslissingen die je neemt als ondernemer. Een goede naam bedenken is een behoorlijke uitdaging, omdat die mede het succes van jouw bedrijf bepaalt. Kies je een naam die beschrijvend is, zodat iedereen begrijpt wat je doet. Of kies je een niet bestaande naam? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Het beschermen van je naam is in ieder geval belangrijk, omdat je niet wilt dat anderen meeliften op jouw succes. Je wilt voorkomen dat anderen jouw naam kunnen gebruiken. Maar hoe doe je dat?

Zorg dat je in ieder geval de volgende stappen doorloopt:
1. Verzin een pakkende handelsnaam voor jouw bedrijf
2. Schrijf de handelsnaam in bij de Kamer van Koophandel
3. Registreer de handelsnaam als merk voor ook merkenrechtelijke bescherming
4. Vraag je af bij wie nu de rechten op de naam liggen

1. Verzin een pakkende handelsnaam voor jouw bedrijf

Allereerst even duidelijkheid scheppen over het volgende. De bedrijfsnaam hoeft niet de handelsnaam te zijn. Maar dit kán wel zo zijn, als je hiervoor kiest. Je onderneming heeft één bedrijfsnaam, maar kan meerdere handelsnamen hebben. Naast de bedrijfsnaam is het ook verstandig om de verschillende handelsnamen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een handelsnaam is de naam waaronder je onderneming wordt gedreven in het handelsverkeer, dus de naam waarmee je als bedrijf naar buiten treedt. Bedenk dus een pakkende naam!

Een handelsnaam kan een voor- en achternaam zijn, een fantasienaam, of een combinatie daarvan. Hashtags en andere (lees)tekens zoals () ? ! * # / mogen niet in je handelsnaam voorkomen.

2. Schrijf de handelsnaam in bij de Kamer van Koophandel

Er wordt vaak gedacht dat met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) de handelsnaam beschermd is, maar inschrijving bij de Kamer van Koophandel is geen vereiste om je op handelsnaamrechtelijke bescherming te kunnen beroepen. Wel is vereist dat je de handelsnaam voert in het economische verkeer en dat je kunt aantonen wanneer je dat bent gaan doen. Daarbij helpt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Geregeld ontstaat discussie tussen bedrijven over wie als eerste de naam in gebruik nam en wie dus recht op de naam heeft. Er moet dan worden onderzocht wie het eerst zijn naam heeft gebruikt. Dat is vaak een ingewikkeld en arbitrair proces. Als partijen er niet uitkomen, zit er vaak niets anders op dan de zaak aan de rechter voor te leggen, met alle juridische kosten en hoofdpijn van dien.

3. Registreer de handelsnaam als merk voor volledige bescherming

Een merk is een woord of teken waarmee je jouw producten of diensten onderscheidt van die van concurrenten. Een handelsnaam is dus niet hetzelfde als een merk, maar in de praktijk zie je dat de merknaam en handelsnaam wel vaak gelijk is. Als je je handelsnaam aan je producten of diensten gaat verbinden, is het belangrijk om je handelsnaam ook als merk te registreren. Zo kun je altijd bewijzen dat jij de eerste was die daadwerkelijk de naam gebruikte en voorkom je dat andere bedrijven jouw naam nét voor jou (te kwader trouw) registreren. Door de merkregistratie wapen je je ook tegen de vele trademark grabbers die actief zijn, zoals vroeger de domeinnaam-grabbers. Grabbers registreren jouw merk in een of meerdere landen en beletten jou vervolgens om deze markt te betreden met je “eigen” naam.

Je kunt je handelsnaam als merk registreren in de landen waar jij onderneemt of verwacht te gaan ondernemen. Een merkregistratie is bovendien tien jaar geldig en kan onbeperkt worden verlengd. Daarnaast kun je een merkregistratie bijvoorbeeld verkopen of in licentie geven. Dit is geld waard!

4. Vraag je af bij wie de rechten op de naam liggen

Heb je een bureau ingeschakeld die jouw naam heeft verzonnen, dan is het verstandig af te spreken dat alle intellectuele eigendomsrechten aan jou worden overgedragen. Dit kan met een akte van overdracht. Verder is het goed om je merknaamregistratie en je domeinnaamregistratie in een holding of aparte intellectueel eigendom besloten vennootschap. onder te brengen waar verder geen risico’s in zitten.

Better safe than sorry

Voor de bescherming van jouw business is het dus belangrijk om je (verschillende) handelsnamen in te schrijven en je merk te registreren in de landen waar jij actief bent of gaat worden. Met deze investering voorkom je dat anderen kunnen meeliften op jouw succes en kun je beter optreden tegen inbreukmakers. Bovendien bescherm je hiermee alle tijd, energie en geld die je in jouw business steekt. Doen dus!

Wil je weten of jouw handelsnamen en merken goed beschermd zijn en of je verbeteringen moet doorvoeren? Doe dan de online Merken Check op merkencheck.nl!

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

‘Er blijft weinig van de eerste etage van de woning over’ voldoende waarschuwing

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | 04 mrt 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval…

Relatiebeding vervalt door afspreken finale kwijting klopt dat wel

Relatiebeding vervalt door finale kwijting: kan dat?

Door Leonie Rodenburg | 27 feb 2019

Dat het belangrijk is om goed te letten op wat je wel of niet opneemt…

Een bedrogen bruid

Een bedrogen bruid?

Door Meike Dobbelaar | 27 feb 2019

Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, bestaan er over en weer verplichtingen. Voor een geldige overeenkomst…