In 3 stappen naar een goede merkbescherming van jouw merk

In 3 stappen naar een goede merkbescherming van jouw merk

Heb je voor je bedrijf een innovatief en commercieel aantrekkelijk product ontwikkeld en een mooie productnaam bedacht? Dan wil je uiteraard voorkomen dat een andere partij hiermee aan de haal gaat. In drie simpele stappen tref je juridische maatregelen die ervoor zorgen dat jouw merk goed is beschermd. Zo voorkom je dat anderen meeliften op jouw succes.  

Is mijn bedrijfsnaam ook een merk

Stel, je hebt een revolutionaire app ontwikkeld met een nog betere productnaam. De .com naam was om onverklaarbare redenen ook vrij en de notaris ziet ook geen problemen in het handelsregister, dus jij denkt “let’s go”. Meteen briefpapier drukken, visitekaartjes, huisstijl ontwikkelen en de prachtige pr-campagne gaat viraal. Iedereen is fan van je app. En dan valt een sommatiebrief op de mat van iemand die claimt een eerder merkrecht te hebben op die naam. Je wordt “vriendelijk doch dringend” verzocht de merknaam niet meer te gebruiken. En of je ook even de advocaatkosten wilt overmaken. Veel ondernemers krijgen hiermee te maken, terwijl je dit eenvoudig kunt voorkomen. Bescherm je merk nu in 3 simpele stappen!

In drie simpele stappen regel je een goede merkbescherming en zorg je dat je problemen voorkomt:

  1. Merkonderzoek
  2. Merkregistratie
  3. Merkbewaking

1. Merkonderzoek

Het is verstandig om vóór de merkregistratie zorgvuldig te onderzoeken of er geen conflict kan ontstaan met eerder geregistreerde merken. Kijk daarom naar de concurrenten in jouw doelgroep en afzetgebied. Doe je geen (goed) onderzoek, dan loop je het risico dat het merkdepot niet wordt ingeschreven in het merkenregister en je de registratiekosten niet terugkrijgt. Daarom is het van belang een beschikbaarheidsonderzoek naar identieke of overeenstemmende merken door een specialist te laten doen. Zo krijg je inzicht in het bestaan van oudere merken, eventuele risico’s die aan het gebruik van het merk kleven en wat je het beste kunt doen.

2. Merkregistratie

Om merkbescherming te genieten en misbruik te voorkomen, is het belangrijk dat je het merk registreert in een merkenregister. Hiermee wapen je je tegen concurrenten. Het beschermingsgebied is afhankelijk van de landen waarvoor je dekking vraagt. Zonder merkregistratie geniet jouw merk of logo dan geen merkenrechtelijke bescherming en je kunt dan in beginsel niet optreden tegen inbreukmakers. Een merkregistratie geeft dus een exclusief gebruiksrecht vanaf depotdatum en bewijst zijn waarde voor de rechter. Een merkregistratie is tien jaar geldig en kan onbeperkt worden verlengd. Daarnaast kun je een merkregistratie bijvoorbeeld verkopen of in licentie geven. Dit is geld waard.

3. Merkbewaking

Als je eenmaal merkhouder bent dan wil je dat het merk exclusief van jou blijft. Dit doe je door voortdurend alert te zijn op mogelijke inbreukmakende latere merkdepots en dus actief hiertegen op te treden. Merkbewaking is noodzakelijk om je goed te beschermen tegen acties van anderen die schade aan jouw merk kunnen toebrengen.

Tegen een conflicterend depot moet je tijdig optreden. Dit heet ook wel ‘oppositie instellen’, hieraan zijn termijnen gebonden. Hoe langer je als merkhouder een merkinbreuk duldt, hoe zwakker je positie wordt. Bovendien is het goedkoper om oppositie in te stellen tegen een conflicterend merkdepot dan op te treden tegen een merk dat al is ingeschreven in het merkenregister. Tijdig actie ondernemen tegen het inbreukmakende merkdepot kan voorkomen dat de derde het merk alvast in gebruik neemt. Ook kan het jou kostbare maatregelen zoals een lange gerechtelijke procedure besparen. Naast oppositie instellen bij het merkenbureau waar het inbreukmakende merk is gedeponeerd kun je ook altijd naar de civiele rechter stappen en een inbreukverbod vorderen en doorhaling van het merk.

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer hoe zit dat

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer: wat nu?

Door Charlotte van Eeden | 19 sep 2018

Soms komen werkgever en werknemer samen tot de conclusie dat de samenwerking niet meer goed…

De reflexwerking van algemene voorwaarden

De reflexwerking van algemene voorwaarden

Door Matthijs Roos | 29 aug 2018

Consumenten worden in het Nederlandse recht goed beschermd. Zo kunnen consumenten ná het sluiten van…

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Door Lizzy Jansen | 29 aug 2018

Als ondernemer kun je verschillende soorten overeenkomsten sluiten met andere partijen. Het is daarbij van…

Hoge Raad géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Hoge Raad: géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Door Jolien Mooij | 29 aug 2018

Bij een ontslag staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en staakt de werkgever direct…

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel mag dat

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel: mag dat?

Door Daisy Kruijver | 22 aug 2018

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving, waarin het gebruik…