Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

WhatsApp moet in Nederland een vertegenwoordiger aanwijzen als aanspreekpunt voor gebruikers en privacyinstellingen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De rechter kwam tot deze beslissing omdat dit moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens nu de chatdienst gegevens verwerkt van Nederlanders. Als WhatsApp geen vertegenwoordiger aanstelt, kost dat een dwangsom van 10.000 euro per dag die maximaal oploopt tot één miljoen euro.

Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben

Deze uitspraak is de uitkomst in een rechtszaak die WhatsApp aanspande tegen een besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had WhatsApp een sanctie afgegeven vanwege een overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens.

De rechter oordeelt dat WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen.

WhatsApp voerde aan dat ten onrechte van haar wordt verlangd dat zij een privacy-vertegenwoordiger in Nederland aanwijst, omdat zij haar gegevens opslaat in de Verenigde Staten en ook vanwege het feit dat onder de toekomstige Privacyverordening (treedt in 2018 in werking) er slechts één vertegenwoordiger binnen de EU hoeft te worden aangewezen.

Omdat niet is gebleken dat WhatsApp al een vertegenwoordiger in een andere EU-lidstaat heeft aangewezen, heeft de rechtbank overwogen dat er geen concreet zicht op legalisatie van de bestaande situatie bestaat. WhatsApp zal dus alsnog moeten voldoen aan het sanctiebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak vind je hier.

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer hoe zit dat

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer: wat nu?

Door Charlotte van Eeden | 19 sep 2018

Soms komen werkgever en werknemer samen tot de conclusie dat de samenwerking niet meer goed…

De reflexwerking van algemene voorwaarden

De reflexwerking van algemene voorwaarden

Door Matthijs Roos | 29 aug 2018

Consumenten worden in het Nederlandse recht goed beschermd. Zo kunnen consumenten ná het sluiten van…

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Door Lizzy Jansen | 29 aug 2018

Als ondernemer kun je verschillende soorten overeenkomsten sluiten met andere partijen. Het is daarbij van…

Hoge Raad géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Hoge Raad: géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Door Jolien Mooij | 29 aug 2018

Bij een ontslag staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en staakt de werkgever direct…

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel mag dat

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel: mag dat?

Door Daisy Kruijver | 22 aug 2018

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving, waarin het gebruik…