Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

WhatsApp moet in Nederland een vertegenwoordiger aanwijzen als aanspreekpunt voor gebruikers en privacyinstellingen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De rechter kwam tot deze beslissing omdat dit moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens nu de chatdienst gegevens verwerkt van Nederlanders. Als WhatsApp geen vertegenwoordiger aanstelt, kost dat een dwangsom van 10.000 euro per dag die maximaal oploopt tot één miljoen euro.

Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben

Deze uitspraak is de uitkomst in een rechtszaak die WhatsApp aanspande tegen een besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had WhatsApp een sanctie afgegeven vanwege een overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens.

De rechter oordeelt dat WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen.

WhatsApp voerde aan dat ten onrechte van haar wordt verlangd dat zij een privacy-vertegenwoordiger in Nederland aanwijst, omdat zij haar gegevens opslaat in de Verenigde Staten en ook vanwege het feit dat onder de toekomstige Privacyverordening (treedt in 2018 in werking) er slechts één vertegenwoordiger binnen de EU hoeft te worden aangewezen.

Omdat niet is gebleken dat WhatsApp al een vertegenwoordiger in een andere EU-lidstaat heeft aangewezen, heeft de rechtbank overwogen dat er geen concreet zicht op legalisatie van de bestaande situatie bestaat. WhatsApp zal dus alsnog moeten voldoen aan het sanctiebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak vind je hier.

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…