Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

WhatsApp moet in Nederland een vertegenwoordiger aanwijzen als aanspreekpunt voor gebruikers en privacyinstellingen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De rechter kwam tot deze beslissing omdat dit moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens nu de chatdienst gegevens verwerkt van Nederlanders. Als WhatsApp geen vertegenwoordiger aanstelt, kost dat een dwangsom van 10.000 euro per dag die maximaal oploopt tot één miljoen euro.

Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben

Deze uitspraak is de uitkomst in een rechtszaak die WhatsApp aanspande tegen een besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had WhatsApp een sanctie afgegeven vanwege een overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens.

De rechter oordeelt dat WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen.

WhatsApp voerde aan dat ten onrechte van haar wordt verlangd dat zij een privacy-vertegenwoordiger in Nederland aanwijst, omdat zij haar gegevens opslaat in de Verenigde Staten en ook vanwege het feit dat onder de toekomstige Privacyverordening (treedt in 2018 in werking) er slechts één vertegenwoordiger binnen de EU hoeft te worden aangewezen.

Omdat niet is gebleken dat WhatsApp al een vertegenwoordiger in een andere EU-lidstaat heeft aangewezen, heeft de rechtbank overwogen dat er geen concreet zicht op legalisatie van de bestaande situatie bestaat. WhatsApp zal dus alsnog moeten voldoen aan het sanctiebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak vind je hier.

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Door Puk Birnie | 11 jul 2018

Het gebeurt dagelijks: het sluiten van overeenkomsten. Helaas ontstaan er ook problemen bij de uitvoering…

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding arbeidsovereenkomst?

Door Charlotte van Eeden | 11 jul 2018

Hoewel jij als werkgever hopelijk alleen maar talentvolle werknemers in dienst hebt waar je het…

Da’s pech negen vierkante meter weg!

Da’s pech: negen vierkante meter weg!

Door Matthijs Roos | 04 jul 2018

Stel je voor: je hebt net een huis gekocht en je ontdekt dat het pand…

40 seconden kinderporno geen strafrechtelijke vervolging, wel een dringende reden

40 seconden kinderporno: geen strafrechtelijke vervolging, wel een dringende reden

Door Leonie Rodenburg | 27 jun 2018

We hebben het je vorige week nog laten weten: een ontslag op staande voet kun…

AVG hoe verliep de eerste maand

AVG: hoe verliep de eerste maand?

Door Imme Jane Brand | 27 jun 2018

Inmiddels wordt de AVG ruim een maand gehandhaafd. Veel bedrijven hebben in de afgelopen maanden…