Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

Privacy: WhatsApp verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

WhatsApp moet in Nederland een vertegenwoordiger aanwijzen als aanspreekpunt voor gebruikers en privacyinstellingen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De rechter kwam tot deze beslissing omdat dit moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens nu de chatdienst gegevens verwerkt van Nederlanders. Als WhatsApp geen vertegenwoordiger aanstelt, kost dat een dwangsom van 10.000 euro per dag die maximaal oploopt tot één miljoen euro.

Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben

Deze uitspraak is de uitkomst in een rechtszaak die WhatsApp aanspande tegen een besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had WhatsApp een sanctie afgegeven vanwege een overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens.

De rechter oordeelt dat WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen.

WhatsApp voerde aan dat ten onrechte van haar wordt verlangd dat zij een privacy-vertegenwoordiger in Nederland aanwijst, omdat zij haar gegevens opslaat in de Verenigde Staten en ook vanwege het feit dat onder de toekomstige Privacyverordening (treedt in 2018 in werking) er slechts één vertegenwoordiger binnen de EU hoeft te worden aangewezen.

Omdat niet is gebleken dat WhatsApp al een vertegenwoordiger in een andere EU-lidstaat heeft aangewezen, heeft de rechtbank overwogen dat er geen concreet zicht op legalisatie van de bestaande situatie bestaat. WhatsApp zal dus alsnog moeten voldoen aan het sanctiebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak vind je hier.

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | 14 nov 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De…