5 slimme tips: voorkom onbetaald meerwerk

5 slimme tips: voorkom onbetaald meerwerk

Je hebt een mooie opdracht binnengesleept. Een klant heeft een kavel gekocht en jij mag daarop zijn huis gaan bouwen. Tijdens de bouw blijkt dat er meer werk moet worden verricht dan aanvankelijk was bedacht en begroot. Na de oplevering ontstaat er discussie over wat de klant nu wel en niet moet betalen. Herkenbaar? Lees dan snel deze 5 tips om dit soort conflicten te voorkomen.

5 slimme tips: voorkom onbetaald meerwerk

Regelmatig sta ik ondernemers bij die een geschil hebben met een klant over kosten die zij rekenen voor meerwerk. Meerwerk zijn alle extra werkzaamheden die een ondernemer uitvoert naast alle werkzaamheden die hij is overeengekomen met zijn klant. Maar wat als de klant stelt dat er helemaal geen meerwerk is afgesproken. Hoe haal je als ondernemer dan je gelijk en zorg je ervoor dat de klant betaalt?

Verhoging prijs

Voorop staat dat het in zo’n situatie van belang is wat je met elkaar hebt afgesproken. Heb je niets afgesproken dan biedt de wet nog een uitkomst. Als aannemer kun je verhoging van de prijs vorderen als je hebt voldaan aan de waarschuwingsplicht. Dit betekent dat je de opdrachtgever tijdig wijst op de noodzaak van de prijsverhoging. Doe je dit niet, maar moest de opdrachtgever wel uit zichzelf begrijpen waarom dit noodzakelijk was, dan moet de opdrachtgever ook betalen voor het meerwerk.

Belangrijk hierbij is dat op jou als aannemer de last rust om dit alles aan te tonen. Als de klant volledig met de hakken in het zand gaat, kan dat (bewijs)problemen opleveren. Wil je liever op save spelen, zorg dan dat je een klant schriftelijk wijst op het feit dat een wijziging of aanvulling van werkzaamheden extra kosten met zich meebrengt.

5 slimme tips

Hieronder heb ik een aantal praktische tips voor je op een rij gezet om conflicten over meerwerk met klanten te voorkomen.

1. Wees duidelijk

Zorg dat je in de offerte zo exact mogelijk omschrijft wat je offreert. Neem op dat eventuele wijzigingen in de offerte en hetgeen niet geoffreerd is meerwerk kunnen opleveren.

2. Neem meerwerk op in algemene voorwaarden

Neem in je algemene voorwaarden op onder welke voorwaarden je gerechtigd bent tot het rekenen van kosten voor meerwerk. Zorg dat klanten de algemene voorwaarden kennen en hebben voordat je met elkaar in zee gaat.

3. Zet afspraken zwart op wit

Als er sprake is van meerwerk spreek dan duidelijk met je klant af wat de omvang van het meerwerk is en wat het meerwerk kost. De meest ideale situatie is om vooraf een schriftelijk akkoord te verkrijgen voordat je de meerwerk-werkzaamheden start.

4. Zorg voor getuigen

Soms zijn de omstandigheden zo dat een schriftelijk akkoord van de klant niet kan worden verkregen. Mocht je vanwege de situatie geen schriftelijke instemming voor het meerwerk kunnen ontvangen, zorg dan in ieder geval dat er meerdere getuigen aanwezig zijn als je het meerwerk overeenkomt met je klant. Het is raadzaam om vervolgens achteraf alsnog een schriftelijk akkoord proberen te verkrijgen.

5. Plaats meerwerk op de opleverlijst

Bij de oplevering van het verrichte werk is het verstandig om een opleverlijst te laten tekenen door de klant. In de opleverlijst kun je met elkaar afspreken wat als ‘gereed’ wordt beschouwd en wat niet. Wanneer je (de kosten van) het meerwerk separaat op de opleverlijst plaatst en hiervoor de klant laat tekenen, voorkom je discussies over deze extra posten.

Het bovenstaande lijkt misschien tijdrovend. Toch is dat het niet. Als je een klant achteraf op de eindfactuur voor het eerst confronteert met extra kosten voor het meerwerk dat is verricht dan is het namelijk aan jou als ondernemer om te bewijzen dat je gerechtigd was om kosten voor het meerwerk te rekenen. Jij moet dan bewijzen dat het jouw klant duidelijk was dat een gewijzigde werkopdracht extra kosten met zich zou meebrengen. Dat is uiteindelijk veel meer werk!

Zit jij met een onbepaalde factuur omdat jouw klant niet wilt betalen voor meerwerk? En weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met een van onze juristen via 088 – 6288 38. Wij helpen je graag verder.

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | 31 mrt 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis…