Albert Oegema: "Vijftien keer per dag bellen mag"

Albert Oegema: "Vijftien keer per dag bellen mag"

“Als een ondernemer ons vijftien keer op een dag wil bellen, dan mag dat. Wij hechten juist aan die contactmomenten. Zo leren we een organisatie pas echt goed kennen.” Dat zegt Albert Oegema, co-founder van LegalMatters.com,  in een interview met creditcardspecialist International Card Services (ICS). ICS is partner van LegalMatters.com.

Albert S. Oegema en Piet-Hein Boekel

Piet-Hein Boekel & Albert Oegema (founders LegalMatters.com)

Je eigen jurist die je onbeperkt kunt bellen voor maar €47,- per maand? En die ook nog kwalitatief goed advies geeft? Ondernemers die voor het eerst horen over LegalMatters.com kunnen het zich bijna niet voorstellen. Maar het aantal members van LegalMatters.com groeit gestaag en imiddels begint het besef in ondernemersland door te dringen: het kan écht.

Albert Oegema en Piet-Hein Boekel, beiden oprichter van en advocaat bij het Amsterdamse advocatenkantoor Certal Legal, zijn de twee founders van LegalMatters.com. En pioniers zijn zij eigenlijk altijd al geweest. Toen zij in 2004 Certa Legal oprichtten hadden zij meteen al iets anders voor ogen dan een traditioneel advocatenkantoor. Het werd een full service-kantoor met naast advocaten ook fiscalisten, een interim-, compliance- en een credit management-tak.

Advocaat vaak helemaal niet nodig

Maar beide heren waren nog niet klaar met pionieren. Enkele jaren geleden begon het steeds meer bij hen te borrelen: die traditionele advocatuur - en juridische dienstverlening - die kon anders. En móest anders. Zij realiseerden zich dat veel van de juridische werkzaamheden die - op basis van uurdeclaraties  - door advocaten worden gedaan, prima door juristen kunnen worden gedaan, tegen duidelijke, vaststaande prijzen (de zogenaamde fixed fees). Het idee voor LegalMatters.com - juridische dienstverlening op abonnementsbasis - was geboren.

‘Ondernemers hebben veel minder vaak een advocaat nodig dan zij denken. Voor veel zaken die zij van oudsher bij een advocaat onderbrachten kunnen zij uitstekend bij een jurist terecht.’ De markt was echt toe aan verandering, meent Oegema. ‘Ondernemers hebben behoefte aan een vaste sparring partner waarmee ze hun dagelijkse juridische zaken kunnen bespreken. En ze hebben behoefte aan transparantie. Ze willen van tevoren weten wat dit ze kost en zeker zijn of dit ook zo blijft. Zo is het idee voor LegalMatters.com ontstaan.’ Oegema en Boekel lieten zich daarbij inspireren door een aantal zeer succesvolle Amerikaanse voorbeelden, zoals online juridische platforms LegalZoom, Axiom en Rocketlawyer.

Vijftien keer per dag bellen mag

LegalMatters.com biedt een juridische totaaloplossing, met als basis het Membership  van € 47,- per maand waarmee onbeperkt overleggen met je eigen, vaste jurist mogelijk wordt. ‘En ja’, lacht Oegema, ‘Als een ondernemer ons vijftien keer op een dag wil bellen, dan mag dat. Wij hechten juist aan die contactmomenten. Zo leren we een organisatie pas echt goed kennen.’ Afhankelijk van de vraag of kwestie kan dan gekozen worden uit diverse fixed fee-producten en -diensten.

Dat persoonlijke is wat LegalMatters.com onderscheidt van veel juridische dienstverleners. Vaak zijn dat slechts ‘doorverwijzers’ of grote administratieve organisaties ‘Wij zorgen voor één vast aanspreekpunt en creëren daarmee een grote betrokkenheid bij de ondernemingen, de Members, die wij bijstaan.’ En hoewel LegalMatters.com dienstverlening biedt die grotendeels online is, is LegalMatters.com ook anders dan veel online juridische platforms. ‘Omdat wij aan elke klant een eigen vaste jurist toewijzen, een betrokken persoon die hij of zij kan bellen of ontmoeten.’

“Veel zaken hoeven zeker niet door een gespecialiseerde advocaat te worden uitgevoerd”

Voor ieder wat wils

LegalMatters.com juridische diensten en producten in alle soorten en maten. Zo kunnen ondernemers al een contract laten opstellen voor € 97,-, een juridische brief laten schrijven voor € 297,- of een compleet juridisch geschil laten afhandelen voor € 1.497,-. ‘Wij bedienen het middensegment van de zakelijke markt en willen ieder wat wils bieden. Ondernemingen die zo groot zijn dat ze een eigen juridische afdeling hebben kunnen zo precies kiezen wat voor soort zaken ze zelf in huis willen doen en wat ze aan LegalMatters.com willen uitbesteden. De kleinere ondernemer heeft misschien vooral behoefte aan het persoonlijke - een juridische sparring partner van buitenaf -, waarmee hij of zij regelmatig kan overleggen. Wij noemen het Common Sense in Legal. Toegankelijke dienstverlening tegen een duidelijke prijs. Een vaste prijs die iedere ondernemer begrijpt.’

Meer reguliere zaken scheiden van specialistenwerk

Maakt het traditionele advocatenkantoor zich op termijn dan echt overbodig? ‘Nee dat zeker niet’, meent Oegema. ‘Er blijft altijd zeer specialistisch advocatenwerk bestaan. Dat werk moet vooral bij advocaten blijven. En ook is het zo dat juristen die geen advocaat zijn niet elke gerechtelijke procedure mogen voeren. Daarom verwijzen wij geregeld - als de situatie daarom vraagt - members van LegalMatters.com door naar een advocaat. Wij hebben daarom uitstekende relaties met advocaten, en waar nodig interim-juristen beschikbaar. Maar veel zaken in de zakelijke markt hoeven zeker niet door een gespecialiseerde advocaat te worden uitgevoerd en op uurbasis te worden afgerekend.’

(Internationale) toekomstplannen

In 2015 trok LegalMatters.com €600.000 aan funding aan van investeerder Venture Fathers. En LegalMatters.com is voorlopig nog niet uitgegroeid. ‘Onze plannen zijn groot. Schaalvergroting heeft nu de prioriteit, ook over de grens. We zijn onder andere in gesprek met partijen in Frankrijk en Duitsland. Door schaalvergroting willen we meer werk kunnen standaardiseren, wat leidt tot efficiency. Veel kwaliteit voor een begrijpelijke prijs.’

bron: ICS

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…