Hoe kies ik de juiste handelsnaam voor mijn bedrijf?

Uit de praktijk: Hoe kies ik de juiste handelsnaam voor mijn bedrijf?

In de rubriek 'Uit de praktijk' beantwoorden we vragen van ondernemers. Met deze keer: "Het begon op een bierviltje, maar nu is het echt. Ik heb een uniek product ontwikkeld en ga daarom mijn eigen bedrijf starten. Het enige wat ik nog moet bedenken is een pakkende naam. Ik heb een goede naam in gedachten, maar die lijkt wel erg op de naam van een ander bedrijf. Mag dat?"

Hoe kies ik de juiste handelsnaam voor mijn bedrijf

Goede vraag! Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een handelsnaam voor jouw onderneming kiest.

Verwarring bij het publiek

Jij mag jouw onderneming niet voeren onder een naam die door een ander rechtmatig wordt gevoerd of met een naam die daar in geringe mate van afwijkt. Dit verbod geldt alleen als er verwarring is te vrezen voor het normale publiek. Ben jij in een specifieke branche werkzaam met een bepaald deskundig publiek, dan zal naar dit publiek moeten worden gekeken of er sprake is van verwarring. Andere punten die van belang kunnen zijn bij de vraag of er sprake is van verwarring bij het publiek zijn:

- de branche waar jij onderneming in start;

- het afzetgebied, en

- bekendheid van de overeenstemmende handelsnaam.

Onderscheidend vermogen niet vereist

De handelsnaam is nodig om de onderneming van andere bedrijven te kunnen onderscheiden. En zo is een merk bedoeld om onderscheid te kunnen maken tussen de goederen en diensten. In tegenstelling tot een merk kan een handelsnaam beschrijvend zijn en hoeft het geen onderscheidend vermogen te hebben. Een goed voorbeeld van een handelsnaam die geen onderscheidend vermogen bevat, is de Nederlandse Energie Maatschappij. Dit betekent dat deze naam in principe door iedereen mag worden gebruikt, maar bij zo’n naam moet wel worden beoordeeld of de nieuwe handelsnaam geen verwarring veroorzaakt. Bij een bv of nv is de statutaire naam overigens niet aan te merken als een handelsnaam.

Merk- en handelsnaam

In de praktijk groeien deze twee onderscheidingsvormen meer naar elkaar toe doordat ondernemingen vaak producten en diensten onder hun handelsnaam op de markt brengen. Ook kan er sprake zijn van een merk als de handelsnaam op zodanige wijze wordt gebruikt dat er een verband ontstaat tussen de handelsnaam en de te leveren diensten en goederen. De wet verbiedt overigens het voeren van een handelsnaam die een merk bevat waar een ander recht op heeft of daar in geringe mate van afwijkt.

Onderzoek

Voor het kiezen van een handelsnaam zal dus niet alleen een passende handelsnaam moeten worden verzonnen, maar zal ook een goed onderzoek moeten plaatsvinden naar overeenstemmende of vergelijkbare handelsnamen en merken. Daarbij is het van belang om te kijken naar de concurrenten in jouw doelgroep en afzetgebied.

LegalMatters.com kan jou bijstaan in het kiezen van een handelsnaam en het verrichten van onderzoek in de handelsnaam- en merkenregisters en het registreren van de handelsnaam als handelsnaam, maar ook als merk in de Benelux of Europa. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | 31 mrt 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis…