Hoe kies ik de juiste handelsnaam voor mijn bedrijf?

Uit de praktijk: Hoe kies ik de juiste handelsnaam voor mijn bedrijf?

In de rubriek 'Uit de praktijk' beantwoorden we vragen van ondernemers. Met deze keer: "Het begon op een bierviltje, maar nu is het echt. Ik heb een uniek product ontwikkeld en ga daarom mijn eigen bedrijf starten. Het enige wat ik nog moet bedenken is een pakkende naam. Ik heb een goede naam in gedachten, maar die lijkt wel erg op de naam van een ander bedrijf. Mag dat?"

Hoe kies ik de juiste handelsnaam voor mijn bedrijf

Goede vraag! Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een handelsnaam voor jouw onderneming kiest.

Verwarring bij het publiek

Jij mag jouw onderneming niet voeren onder een naam die door een ander rechtmatig wordt gevoerd of met een naam die daar in geringe mate van afwijkt. Dit verbod geldt alleen als er verwarring is te vrezen voor het normale publiek. Ben jij in een specifieke branche werkzaam met een bepaald deskundig publiek, dan zal naar dit publiek moeten worden gekeken of er sprake is van verwarring. Andere punten die van belang kunnen zijn bij de vraag of er sprake is van verwarring bij het publiek zijn:

- de branche waar jij onderneming in start;

- het afzetgebied, en

- bekendheid van de overeenstemmende handelsnaam.

Onderscheidend vermogen niet vereist

De handelsnaam is nodig om de onderneming van andere bedrijven te kunnen onderscheiden. En zo is een merk bedoeld om onderscheid te kunnen maken tussen de goederen en diensten. In tegenstelling tot een merk kan een handelsnaam beschrijvend zijn en hoeft het geen onderscheidend vermogen te hebben. Een goed voorbeeld van een handelsnaam die geen onderscheidend vermogen bevat, is de Nederlandse Energie Maatschappij. Dit betekent dat deze naam in principe door iedereen mag worden gebruikt, maar bij zo’n naam moet wel worden beoordeeld of de nieuwe handelsnaam geen verwarring veroorzaakt. Bij een bv of nv is de statutaire naam overigens niet aan te merken als een handelsnaam.

Merk- en handelsnaam

In de praktijk groeien deze twee onderscheidingsvormen meer naar elkaar toe doordat ondernemingen vaak producten en diensten onder hun handelsnaam op de markt brengen. Ook kan er sprake zijn van een merk als de handelsnaam op zodanige wijze wordt gebruikt dat er een verband ontstaat tussen de handelsnaam en de te leveren diensten en goederen. De wet verbiedt overigens het voeren van een handelsnaam die een merk bevat waar een ander recht op heeft of daar in geringe mate van afwijkt.

Onderzoek

Voor het kiezen van een handelsnaam zal dus niet alleen een passende handelsnaam moeten worden verzonnen, maar zal ook een goed onderzoek moeten plaatsvinden naar overeenstemmende of vergelijkbare handelsnamen en merken. Daarbij is het van belang om te kijken naar de concurrenten in jouw doelgroep en afzetgebied.

LegalMatters.com kan jou bijstaan in het kiezen van een handelsnaam en het verrichten van onderzoek in de handelsnaam- en merkenregisters en het registreren van de handelsnaam als handelsnaam, maar ook als merk in de Benelux of Europa. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…