Zijn afspraken via WhatsApp rechtsgeldig?

Zijn afspraken via WhatsApp rechtsgeldig?

Even snel een WhatsAppje sturen naar je werknemer met een opdracht. Of naar de aannemer die jouw huis aan het verbouwen is. WhatsApp heeft in Nederland maar liefst 9,8 miljoen gebruikers. Niet gek dus dat er via WhatsApp over van alles en nog wat wordt gecommuniceerd en dat er met een simpel appje afspraken worden gemaakt.  Maar in hoeverre ben je ook daadwerkelijk gebonden aan een afspraak via WhatsApp?

Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben

Wanneer is een overeenkomst rechtsgeldig?

Een overeenkomst komt tot stand wanneer een aanbod wordt aanvaard. Voor een rechtsgeldige overeenkomst geldt er in principe geen vormvereiste. Dit betekent dat je een overeenkomst in iedere vorm kan aangaan; mondeling, schriftelijk, of stilzwijgend. Of zelfs met een gebaar. Denk bijvoorbeeld aan het opsteken van je hand op een veiling.

Zou een overeenkomst of een afspraak via een simpel appje dan ook rechtsgeldig zijn? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’! Indien je een aanbod van een ander via WhatsApp accepteert of een afspraak maakt via WhatsApp, dan zit je daar in principe aan vast. De andere partij kan dan afdwingen, desnoods via de rechter, dat je de gemaakte afspraak nakomt.

Dit geldt alleen niet voor overeenkomsten waar de wet wél een vormvereiste aan stelt. Zo moet de koop van een woning altijd gebeuren via een schriftelijke koopovereenkomst.

Wat zegt de rechter over de bewijskracht van een WhatsApp-bericht?

Door rechters in Nederland wordt er steeds vaker bewijskracht toegekend aan WhatsApp-berichten. Zo oordeelde bijvoorbeeld de Rechtbank Amsterdam in 2015 dat een ontslagmededeling via WhatsApp gezien mag worden als een rechtsgeldige aanzegging. In dat geval in het bijzonder omdat de werknemer via WhatsApp op de ontslagmededeling had gereageerd. Daarmee kon worden bewezen dat de ontslagmededeling de werknemer had bereikt.

Om te kunnen bewijzen dat partijen een afspraak hebben gemaakt, is het van belang dat je kunt aantonen dat een aanbod is aanvaard of dat de afspraak is bevestigd. Dan heeft je WhatsApp-bericht bewijskracht. Als je de andere partij voor de rechter sleept, zonder bewijs van een gemaakte afspraak, sta je met lege handen. Het wordt dan immers jouw woord tegen dat van de tegenpartij.

Niets is wat het lijkt

Hoewel het heel laagdrempelig en informeel lijkt, kan communiceren via WhatsApp verstrekkende gevolgen hebben. Zonder dat je het misschien direct in de gaten hebt. Let op dat een afspraak via WhatsApp net zo rechtsgeldig is als iedere andere afspraak.

Heb jij een overeenkomst gesloten via WhatsApp maar komt de ander zijn verplichtingen niet (goed) of niet tijdig na? Neem dan contact op met een van onze juristen via 088 – 6288 38. Wij helpen je graag verder.

Dianne Sarican-van Hees, jurist civiel recht

Bron aantal gebruikers WhatsApp: Nationale Social Media Onderzoek 2016

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | 31 mrt 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis…