Zieke werknemer weigert re-integratie, kan ik het loon stopzetten?

Uit de praktijk: Zieke werknemer weigert re-integratie, kan ik het loon stopzetten?

In de rubriek 'Uit de praktijk' worden veelgestelde vragen van ondernemers behandeld. Met deze keer: "Een van mijn medewerkers is helaas langdurig ziek. We zijn volop bezig met re-integreren voor een paar uur per week, maar nu weigert mijn zieke werknemer re-integratiewerkzaamheden te verrichten. Mag ik het volledige loon stopzetten?”

vZieke werknemer weigert re-integratie, kan ik het loon stopzetten?

Re-integreren

Bij langdurige ziekte zal een werknemer hoogstwaarschijnlijk niet van de een op de andere dag zijn werkzaamheden volledig kunnen verrichten. De bedrijfsarts stelt in dat soort gevallen een opbouwschema op zodat de werknemer geleidelijk het werk kan hervatten. Wanneer een werknemer weigert de voorgestelde uren door de bedrijfsarts te verrichten dan kan de werkgever het loon stopzetten. Stopzetting van het loon is een krachtige maatregel. Eenmaal stopgezet loon zal de werknemer niet meer terug kunnen vorderen, de maatregel is definitief. Dit is anders wanneer een werkgever het loon opschort. Let als werkgever dan ook goed op dat je de juiste terminologie hanteert.

Opschorting of stopzetting

Opschorting van het loon is aan de orde als de werknemer niet meewerkt aan controlevoorschriften die de werkgever in staat stellen om te beoordelen of de werknemer daadwerkelijk ziek is (de werknemer verschijnt bijvoorbeeld niet bij een afspraak met de bedrijfsarts). Stopzetten van het loon is mogelijk als een werknemer zijn ziekte opzettelijk veroorzaakt, zijn herstel belemmert, weigert een plan van aanpak op te stellen of te evalueren of weigert passende arbeid te verrichten.

Volledige of evenredige stopzetting van het loon?

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het volledige loon mag worden stopgezet ook al is op dat moment slechts sprake van gedeeltelijke werkhervatting in het kader van de re-integratie. De loonsanctie is namelijk bedoeld als prikkel om de werknemer te laten re-integreren. Van deze prikkel is nauwelijks sprake wanneer de werknemer enkel wordt gekort in het loon van de uren die de werknemer zou moeten hervatten. Vaak gaat het in de opbouwfase immers maar om enkele uren per week.

Tips

Loopt een werknemer tijdens het re-integratieproces de kantjes er vanaf? Grijp dan direct in. Stel de werknemer op de hoogte van de consequenties die het niet nakomen van zijn re-integratie verplichtingen hebben en pas deze consequenties bij aanhoudend gedrag, conform de correcte regels, toe.

Wil je weten wat je het beste kunt doen als jouw werknemer weigert mee te werken? Neem contact op met een van onze juristen via 088 – 6288 38.

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer hoe zit dat

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer: wat nu?

Door Charlotte van Eeden | 19 sep 2018

Soms komen werkgever en werknemer samen tot de conclusie dat de samenwerking niet meer goed…

De reflexwerking van algemene voorwaarden

De reflexwerking van algemene voorwaarden

Door Matthijs Roos | 29 aug 2018

Consumenten worden in het Nederlandse recht goed beschermd. Zo kunnen consumenten ná het sluiten van…

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Door Lizzy Jansen | 29 aug 2018

Als ondernemer kun je verschillende soorten overeenkomsten sluiten met andere partijen. Het is daarbij van…

Hoge Raad géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Hoge Raad: géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Door Jolien Mooij | 29 aug 2018

Bij een ontslag staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en staakt de werkgever direct…

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel mag dat

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel: mag dat?

Door Daisy Kruijver | 22 aug 2018

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving, waarin het gebruik…