Reclame in vlogs, mag dat zomaar?

Reclame in vlogs, mag dat zomaar?

Vlogs over eten, gamen, modetrends, gezondheid, sport, je kunt het zo gek niet bedenken. Dat het aanslaat bij het grote publiek is allang geen geheim meer. Ondernemers spelen hier uiteraard handig op in. Met zoveel views is het een lucratieve business om je product te (laten) promoten. Alleen mag dit ook altijd zomaar?

Reclame in vlogs, mag dat zomaar?

Vloggers prijzen op grote schaal allerlei producten, diensten, artiesten en films aan. Een gelukkig huwelijk lijkt in de maak. Dat neemt niet weg dat er bepaalde regels zijn verbonden aan het maken van reclame in vlogs. Regelmatig geeft de Reclame Code Commissie partijen een tik op de vingers voor het schenden van deze regels.

Swiss Sense en Mascha Feoktistova

Zo ondervond ook adverteerder Swiss Sense in een onlangs verschenen uitspraakvan de Reclame Code Commissie. Deze uitspraak betrof twee vlogs van Mascha Feoktistova op het 200.000 volgers tellende YouTube-kanaal Vloggloss. Mascha besteedde in twee vlogs aandacht aan de beddenwinkel Swiss Sense. In de eerste vlog kocht Mascha ogenschijnlijk toevallig een bed bij Swiss Sense. In de tweede vlog kocht ze in de webshop van Swiss Sense beddengoed met gebruik van een kortingscode. Over een samenwerking tussen Mascha en Swiss Sense werd met geen woord gerept.

De vlogs zien? Check ze hier.

Nationale Reclame Code

In Nederland geldt de vrij algemeen opgestelde Nationale Reclame Code (NRC, niet te verwarren met…) en met betrekking tot social media vult de Reclamecode Social Media (RSM) haar aan. Een aanprijzende mededeling is volgens deze regels alleen als reclame te beschouwen wanneer deze wordt uitgelokt door de adverteerder. In de Swiss Sense-kwestie is het de vraag of Swiss Sense een actieve rol heeft gespeeld bij het vervaardigen en/of publiceren van de aanprijzende boodschap. Bovendien moet er een relevante relatie bestaan tussen Swiss Sense en Mascha. Steeds moet er sprake zijn van enig voordeel én dat voordeel moet de geloofwaardigheid van de betreffende uiting beïnvloeden.

Onmiskenbare commerciële waarde

Beide vlogs zijn te vinden op de website van Swiss Sense met de nauwelijks mis te verstane woorden: “gesponsord door Swiss Sense”. Daarmee is het voor de Reclame Code Commissie duidelijk dat er een relevante relatie bestaat tussen de vlogger en de winkel. De vlogs hebben een groot bereik en het merk Swiss Sense wordt gedurende lange tijd goed in beeld gebracht. De commissie vindt daarom dat de vlogs onmiskenbaar commerciële waarde hebben voor Swiss Sense.

Dat de inhoud door de vlogger zelf is bepaald, is niet doorslaggevend. Het gaat erom of de uiting enigszins is gestimuleerd door de adverteerder. Daarnaast oordeelt de commissie dat Swiss Sense de vlogger heeft beloond door het geven van korting op de aanschaf van een bed. Het is aannemelijk dat de eerste vlog is gepubliceerd terwijl de vlogger reeds voordeel had genoten of had afgesproken.

Waarschuwing

Mascha had duidelijk moeten zijn over de kortingscode die tegenover publicatie stond. Daarmee brandt Swiss Sense haar vingers aan de reclameregels voor social media. Dit geldt ook voor Mascha, maar tegen haar was de klacht niet gericht. Hoe onschuldig de vlogs op het eerste oog ook lijken, de commissie maakt korte metten met deze sluwe wijze van reclame maken. Swiss Sense krijgt een waarschuwing en moet in de toekomst een dergelijke wijze van reclame maken achterwege laten.

Wil jij weten wat wel en wat niet mag? Hoe ver mag je gaan met het promoten van producten of diensten in vlogs? Voor al jouw vragen met betrekking tot het reclamerecht kun je uiteraard bij ons terecht. Neem gerust contact op met een van onze juristen via 088 - 6288388. Wij helpen je graag verder.

Marco Habets, jurist civiel recht

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte

Waarom Capri Sun haar vormmerk kwijtraakte. Vrijbrief om de nietigheid van haar modelregistraties in te roepen?

Door Roos Sibbes | 31 jul 2019

Capri Sun, producent van kinderdrankjes in de bekende sta-zakjes, raakt haar vormmerk kwijt. Wat betekent…

Promotionele kansspelen

Kansspel als promotie: wat zijn de spelregels?

Door Piet-Hein Boekel | 24 jul 2019

We worden er vrijwel elke dag mee geconfronteerd: de verleiding om bijvoorbeeld een product aan…

Koop is koop

De man met de hamer: koop is koop!

Door Babette van de Venne | 17 jul 2019

Op grond van de wet moet aan twee ‘simpele’ vereisten worden voldaan om een rechtsgeldige…

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Door Bodil Koppejan | 10 jul 2019

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de…

Datalek door een verlopen domeinnaam

Datalek door een verlopen domeinnaam

Door Mark Wiggelaar | 03 jul 2019

Het is een veel voorkomende situatie: een ondernemer start een nieuw bedrijf, kiest de bedrijfsnaam…