Een verbod op overwerk, een gezonder bedrijf?

Een verbod op overwerk, een gezonder bedrijf?

Pizza bestellen! Want je moet overwerken. Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken. Structureel of incidenteel. Als we de Denen, de Fransen en de Duitsers moeten geloven, zou een verbod op overwerk tot gezondere en efficiëntere bedrijven leiden. Zou dit ook wat zijn voor ons land?

Een verbod op overwerk, een gezonder bedrijf

In Nederland geldt: overwerken hoort er nu eenmaal bij, pas dan heb je hart voor de zaak. Maar is dat wel echt zo? Is het normaal dat een werknemer  nog niet naar huis ‘durft’ als zijn collega’s nog hard aan het werk zijn, maar die werknemer toch echt al twaalf uur op kantoor is?  En heb je wel iets aan een werknemer die twaalf uur aanwezig is maar niet efficiënt werkt of niet productief is door vermoeidheid of doordat hij zijn privézaken op het werk moet regelen?

Werknemers zijn steeds vaker overwerkt. Niet alleen door het aantal uren dat men daadwerkelijk aanwezig is op de werkplek maar ook doordat men zich door laptops en telefoons steeds moeilijker kan afsluiten van het werk na werktijd. In 2014 had 1 op de 7 werknemers burn-outklachten volgens het CBS en TNO.

Hoeveel uren mag mijn werknemer werken?

Onlangs is gebleken  dat Denemarken één van de meest efficiënte landen van Europa is. Onderzoek wees uit dat dit met name komt doordat de Denen werk en privé echt gescheiden houden. Op het werk wordt gewerkt en de rest doe je maar thuis.

In Duitsland is bij wet vastgelegd dat een werknemer maximaal 10 uur per dag mag werken en in Frankrijk is men bezig met wetgeving die ervoor moet zorgen dat werknemers in hun privétijd niet meer mogen e-mailen voor het werk.

Ook in Nederland is een wettelijk maximum aan het aantal werkuren gesteld. Zo mag je maximaal 60 uur per week werken. Over een periode van vier weken mag een werkweek  maximaal 55 uur bevatten en over een periode van 16 weken mag dit gemiddelde niet boven de 48 uur uitkomen. Hoewel dit dus niet zo ver gaat als voornoemde landen is er dus wel degelijk iets geregeld in Nederland. In de praktijk blijkt echter dat veel werkgevers deze regels aan hun laars lappen.

Waarom is het voor jou als ondernemer goed om te kijken naar jouw overwerkbeleid?

  • Een werknemer met burn-outklachten is niet efficiënt, niet productief en ook vaak ziek;
  • Dit kost jou als ondernemer dus erg veel tijd maar vooral ook geld;
  • Je bent verplicht om je werknemers te beschermen en gezonde werkomstandigheden te creëren;
  • Veel werknemers met burn-outklachten is slecht voor de kwaliteit en kwantiteit;
  • Uiteindelijk zorgt veel overwerk voor een slechte sfeer en continuïteit.

Wat kun je als werkgever doen tegen de negatieve gevolgen van overwerk?

  • Zorg dat er aandacht is over dit onderwerp, maak het bespreekbaar;
  • Probeer een sfeer te creëren waarin privé en werk gescheiden is;
  • Als het werk niet af komt, kijk dan waar er efficiënter gewerkt kan worden (breng alle processen in kaart, ga tijd klokken, onderzoek de problemen);
  • Zorg voor extra personeel indien uit dit onderzoek blijkt dat er efficiënt genoeg gewerkt wordt. Uiteindelijk is dit goedkoper.

Het voert misschien wat ver om een algeheel verbod op overwerk in te voeren. Maar er zijn voldoende redenen om het overwerkbeleid eens goed onder de loep te nemen. Uiteindelijk levert dit het meeste op. Een prettige werksfeer, tevreden klanten en betere bedrijfsresultaten.

Wil jij weten wat de regels zijn omtrent  overwerk? Kun je bijvoorbeeld je werknemer verplichten om over te werken? Mag jouw werknemer overwerk weigeren? Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 – 6288 38.

Léonie Rodenburg is jurist arbeidsrecht en civiel recht

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | 14 nov 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De…