Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

Fleurop wint van Topbloemen in een rechtszaak over misbruik van haar naam in Google AdWords. Topbloemen is door de rechter teruggefloten, omdat zij in haar AdWords-advertenties het zoekwoord “fleurop” gebruikt. Direct advies nodig neem dan vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 - 6288 388

Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

De tekst “fleurop” verscheen niet in de advertentietekst van Topbloemen, maar consumenten kunnen door op die term te zoeken wel bij Topbloemen terechtkomen. De Rechtbank Den Haag besliste gister dat dit niet is toegestaan.

Verwarring

De rechtbank oordeelde dat het voor het publiek moeilijk is vast te stellen of de bloemen die in de advertenties worden aangeboden afkomstig zijn van Fleurop of van een van haar concurrenten. Daardoor heeft de rechtbank beslist dat de zogeheten herkomstaanduidingsfunctie van de Fleurop-woordmerken is aangetast. De rechtbank heeft de merkinbreuk en de Google AdWords advertenties van Topbloemen verboden.

In een persbericht zegt Jeroen de Zwart, algemeen directeur van Fleurop, over de advertentie-acties van Topbloemen: “Niet alleen drijft zij de prijs van AdWord advertenties op en kost het ons orders, maar Topbloemen zorgt volgens de rechter bovendien met name voor verwarring.”

Schadebedrag

Topbloemen moet van de rechtbank de volledige conversiedata, zoals het aantal “click throughs” dat heeft geleid tot een directe of indirecte koop of betaling, overleggen. Daarnaast moet de behaalde nettowinst worden uitgekeerd. Fleurop eiste van Topbloemen ook een schadevergoeding van bijna 250.000 euro en rente, maar de rechter vindt dat schadebedrag onvoldoende onderbouwd. Daarover moeten partijen nog om tafel.

Wordt misbruik gemaakt van jouw merk waardoor jouw advertentiekosten oplopen en wil je dit stoppen? Of wil je weten wat de grenzen zijn bij online adverteren om schadeclaims te voorkomen? Onderneem dan actie en schakel juridische hulp in. Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 - 6288 388

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…