Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

Fleurop wint van Topbloemen in een rechtszaak over misbruik van haar naam in Google AdWords. Topbloemen is door de rechter teruggefloten, omdat zij in haar AdWords-advertenties het zoekwoord “fleurop” gebruikt. Direct advies nodig neem dan vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 - 6288 388

Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

De tekst “fleurop” verscheen niet in de advertentietekst van Topbloemen, maar consumenten kunnen door op die term te zoeken wel bij Topbloemen terechtkomen. De Rechtbank Den Haag besliste gister dat dit niet is toegestaan.

Verwarring

De rechtbank oordeelde dat het voor het publiek moeilijk is vast te stellen of de bloemen die in de advertenties worden aangeboden afkomstig zijn van Fleurop of van een van haar concurrenten. Daardoor heeft de rechtbank beslist dat de zogeheten herkomstaanduidingsfunctie van de Fleurop-woordmerken is aangetast. De rechtbank heeft de merkinbreuk en de Google AdWords advertenties van Topbloemen verboden.

In een persbericht zegt Jeroen de Zwart, algemeen directeur van Fleurop, over de advertentie-acties van Topbloemen: “Niet alleen drijft zij de prijs van AdWord advertenties op en kost het ons orders, maar Topbloemen zorgt volgens de rechter bovendien met name voor verwarring.”

Schadebedrag

Topbloemen moet van de rechtbank de volledige conversiedata, zoals het aantal “click throughs” dat heeft geleid tot een directe of indirecte koop of betaling, overleggen. Daarnaast moet de behaalde nettowinst worden uitgekeerd. Fleurop eiste van Topbloemen ook een schadevergoeding van bijna 250.000 euro en rente, maar de rechter vindt dat schadebedrag onvoldoende onderbouwd. Daarover moeten partijen nog om tafel.

Wordt misbruik gemaakt van jouw merk waardoor jouw advertentiekosten oplopen en wil je dit stoppen? Of wil je weten wat de grenzen zijn bij online adverteren om schadeclaims te voorkomen? Onderneem dan actie en schakel juridische hulp in. Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 - 6288 388

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | 31 mrt 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis…