Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

Fleurop wint van Topbloemen in een rechtszaak over misbruik van haar naam in Google AdWords. Topbloemen is door de rechter teruggefloten, omdat zij in haar AdWords-advertenties het zoekwoord “fleurop” gebruikt. Direct advies nodig neem dan vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 - 6288 388

Verboden: Adverteren op naam concurrent in Google AdWords

De tekst “fleurop” verscheen niet in de advertentietekst van Topbloemen, maar consumenten kunnen door op die term te zoeken wel bij Topbloemen terechtkomen. De Rechtbank Den Haag besliste gister dat dit niet is toegestaan.

Verwarring

De rechtbank oordeelde dat het voor het publiek moeilijk is vast te stellen of de bloemen die in de advertenties worden aangeboden afkomstig zijn van Fleurop of van een van haar concurrenten. Daardoor heeft de rechtbank beslist dat de zogeheten herkomstaanduidingsfunctie van de Fleurop-woordmerken is aangetast. De rechtbank heeft de merkinbreuk en de Google AdWords advertenties van Topbloemen verboden.

In een persbericht zegt Jeroen de Zwart, algemeen directeur van Fleurop, over de advertentie-acties van Topbloemen: “Niet alleen drijft zij de prijs van AdWord advertenties op en kost het ons orders, maar Topbloemen zorgt volgens de rechter bovendien met name voor verwarring.”

Schadebedrag

Topbloemen moet van de rechtbank de volledige conversiedata, zoals het aantal “click throughs” dat heeft geleid tot een directe of indirecte koop of betaling, overleggen. Daarnaast moet de behaalde nettowinst worden uitgekeerd. Fleurop eiste van Topbloemen ook een schadevergoeding van bijna 250.000 euro en rente, maar de rechter vindt dat schadebedrag onvoldoende onderbouwd. Daarover moeten partijen nog om tafel.

Wordt misbruik gemaakt van jouw merk waardoor jouw advertentiekosten oplopen en wil je dit stoppen? Of wil je weten wat de grenzen zijn bij online adverteren om schadeclaims te voorkomen? Onderneem dan actie en schakel juridische hulp in. Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen via 088 - 6288 388

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer hoe zit dat

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer: wat nu?

Door Charlotte van Eeden | 19 sep 2018

Soms komen werkgever en werknemer samen tot de conclusie dat de samenwerking niet meer goed…

De reflexwerking van algemene voorwaarden

De reflexwerking van algemene voorwaarden

Door Matthijs Roos | 29 aug 2018

Consumenten worden in het Nederlandse recht goed beschermd. Zo kunnen consumenten ná het sluiten van…

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Door Lizzy Jansen | 29 aug 2018

Als ondernemer kun je verschillende soorten overeenkomsten sluiten met andere partijen. Het is daarbij van…

Hoge Raad géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Hoge Raad: géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Door Jolien Mooij | 29 aug 2018

Bij een ontslag staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en staakt de werkgever direct…

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel mag dat

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel: mag dat?

Door Daisy Kruijver | 22 aug 2018

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving, waarin het gebruik…