Waarom heb ik een personeelshandboek nodig?

Waarom heb ik een personeelshandboek nodig?

Veel werkgevers hebben (nog) geen personeelshandboek en proberen alles te regelen in een arbeidsovereenkomst. Soms wordt dat aangevuld met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Beter is om afspraken en regels op te nemen in een personeelshandboek. Lees in dit artikel waarom!

Waarom heb ik een personeelshandboek nodig?

Een arbeidsovereenkomst wordt zelden aangepast nadat het vaste dienstverband is ingetreden. Wijzigingen in de cao worden nog wel eens doorgevoerd, maar kan door stukgelopen onderhandelingen lang duren. Dit alles terwijl jouw bedrijf, als het goed is, continu in ontwikkeling is! Het personeelshandboek is daarom booming. In mijn praktijk merk ik dat steeds meer werkgevers hieraan behoefte hebben. En terecht.

Wat is een personeelshandboek?

Een personeelshandboek wordt ook wel personeelsgids of personeelsreglement genoemd. Hierin worden onder andere arbeidsvoorwaarden opgenomen die gelden voor alle werknemers, of juist een specifieke groep. Deze arbeidsvoorwaarden vullen dan de arbeidsovereenkomst en eventueel een geldende cao aan.

Het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn arbeidsvoorwaarden die naast het loon, de functie en de uren (primaire arbeidsvoorwaarden) aan de werknemer worden geboden. Enkele onderwerpen waaraan je kunt denken:

  • Vergoeding van reis- en studiekosten;
  • 13e maand en bonussen;
  • Scholing;
  • Auto-onkostenvergoeding;
  • Verlof.

In het handboek kunnen ook ordevoorschriften worden opgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een social mediabeleid en ICT-beleid. Ook valt te denken aan gedragsregels zoals bij wie een werknemer zich moet ziek melden, hoe lang van te voren verlof aangevraagd moet worden en regels over werktijden en pauzes.

Het nut van een personeelshandboek

Met een personeelshandboek kun je inspelen op ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en nieuwe wetgeving. Door een wijziging in het handboek kun je die veranderingen organisatie breed invoeren. Je bespaart veel tijd en gedoe door arbeidsvoorwaarden via een personeelsreglement organisatie breed te wijzigen. Je hoeft tenslotte niet met alle werknemers individueel te onderhandelen.

De vijf belangrijkste voordelen

  1. Duidelijkheid en structuur voor jouw personeel;
  2. Kenbare afspraken in het reglement zorgen voor eenvoudigere handhaving, bijvoorbeeld bij geschillen;
  3. Wijzigen van voorwaarden/regels kan efficiënt doordat veelal geen individuele onderhandeling nodig is;
  4. Sneller te actualiseren dan een arbeidsovereenkomst en in een handboek kun je meer regelen dan in een arbeidsovereenkomst;
  5. Mogelijkheid om cao-bepalingen die keuzes bieden, vast te leggen en bepalingen te benadrukken.

Zorg dat je niet nat gaat!

Heb je een werknemer een officiële waarschuwing of ontslag op staande voet gegeven? Mijn ervaring leert dat een sanctie door een rechter vaak niet van tafel geveegd wordt, wanneer de maatregel door de werknemer te verwachten was op basis van een duidelijk personeelsreglement. Met andere woorden, door duidelijkheid te creëren voor jouw personeel over hoe wel/niet te handelen, maakt dat je ook eenvoudiger kunt handhaven. Dit kan je uiteindelijk veel (juridische) kosten (en hoofdpijn) besparen!

Ik wil er één! Hoe?

In mijn volgende blog over personeelshandboeken help ik je alvast een eindje op weg. Ik zal dan uitleggen hoe je een personeelsreglement kunt invoeren en een aantal tips & tricks geven. Houd onze kanalen daarom goed in de gaten!

Kun je daar niet op wachten en wil je direct een personeelshandboek volledig toegespitst op jouw organisatie en volgens de laatste regelgeving? Neem dan met ons op via 088 6288388. Wij helpen je graag verder.

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…