Ontslagvergoeding voor een werknemer na twee jaar ziekte?

Uit de praktijk: Ontslagvergoeding voor een werknemer na twee jaar ziekte?

In de rubriek 'Uit de praktijk' worden veelgestelde vragen van ondernemers behandeld. Met deze keer: "Een zieke werknemer heeft via re-integratie tweede spoor passende arbeid bij een andere werkgever gevonden. Nu wil ik na twee jaar ziekte zijn arbeidsovereenkomst beëindigen. Ben ik ook in deze situatie de transitievergoeding verschuldigd?"

Ontslagvergoeding voor een zieke werknemer na twee jaar

Bij re-integratie tweede spoor hoop je met de zieke werknemer passend werk buiten jouw organisatie te vinden omdat je geen geschikte arbeid kunt bieden. Het is een misverstand dat in het tweede spoor de arbeidsovereenkomst eindigt en dat de werknemer in dienst treedt bij de nieuwe werkgever. Immers, de arbeid bij de nieuwe werkgever is passende arbeid in het kader van de re-integratie en gebeurt in principe via detachering. Als je na 104 weken ziekte een ontslagvergunning van UWV krijgt, ben je dus gewoon verplicht om de transitievergoeding te betalen.

Ontlopen

De transitievergoeding kun je wel proberen te ontlopen. Denk aan het ‘slapend dienstverband’, waarbij je de werknemer na twee jaar ziekte in dienst houdt en jouw loondoorbetalingsplicht vervalt. Uit meerdere zaken is gebleken dat rechters deze constructie niet als ernstig verwijtbaar handelen aanmerken. Toch is een slapend dienstverband niet risicoloos. Idealiter wil de werknemer de passende arbeid uit het tweede spoor blijven uitvoeren, maar je hoeft na twee jaar geen re-integratie tweede spoor meer aan te bieden. Je mag de detachering dus stopzetten. De werknemer zegt dan mogelijk zijn contract op om bij de andere werkgever aan de slag te kunnen. Hij verliest hierbij zijn recht op de transitievergoeding. Je kunt echter met het oog op goed werkgeverschap vraagtekens plaatsen bij deze handelswijze.

Zit jij in zo’n situatie en wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Neem gerust contact met ons op via 088 6288388. Onze juristen helpen je graag verder.

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer hoe zit dat

Werkgever spreekt finale kwijting af met frauderende werknemer: wat nu?

Door Charlotte van Eeden | 19 sep 2018

Soms komen werkgever en werknemer samen tot de conclusie dat de samenwerking niet meer goed…

De reflexwerking van algemene voorwaarden

De reflexwerking van algemene voorwaarden

Door Matthijs Roos | 29 aug 2018

Consumenten worden in het Nederlandse recht goed beschermd. Zo kunnen consumenten ná het sluiten van…

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Aannemingsovereenkomst vs. overeenkomst van opdracht

Door Lizzy Jansen | 29 aug 2018

Als ondernemer kun je verschillende soorten overeenkomsten sluiten met andere partijen. Het is daarbij van…

Hoge Raad géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Hoge Raad: géén doorbetaling loon na ontslag op staande voet!

Door Jolien Mooij | 29 aug 2018

Bij een ontslag staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en staakt de werkgever direct…

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel mag dat

Werknemer ontslagen om onjuiste informatie op LinkedInprofiel: mag dat?

Door Daisy Kruijver | 22 aug 2018

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de huidige moderne samenleving, waarin het gebruik…