Ontslagvergoeding voor een werknemer na twee jaar ziekte?

Uit de praktijk: Ontslagvergoeding voor een werknemer na twee jaar ziekte?

In de rubriek 'Uit de praktijk' worden veelgestelde vragen van ondernemers behandeld. Met deze keer: "Een zieke werknemer heeft via re-integratie tweede spoor passende arbeid bij een andere werkgever gevonden. Nu wil ik na twee jaar ziekte zijn arbeidsovereenkomst beëindigen. Ben ik ook in deze situatie de transitievergoeding verschuldigd?"

Ontslagvergoeding voor een zieke werknemer na twee jaar

Bij re-integratie tweede spoor hoop je met de zieke werknemer passend werk buiten jouw organisatie te vinden omdat je geen geschikte arbeid kunt bieden. Het is een misverstand dat in het tweede spoor de arbeidsovereenkomst eindigt en dat de werknemer in dienst treedt bij de nieuwe werkgever. Immers, de arbeid bij de nieuwe werkgever is passende arbeid in het kader van de re-integratie en gebeurt in principe via detachering. Als je na 104 weken ziekte een ontslagvergunning van UWV krijgt, ben je dus gewoon verplicht om de transitievergoeding te betalen.

Ontlopen

De transitievergoeding kun je wel proberen te ontlopen. Denk aan het ‘slapend dienstverband’, waarbij je de werknemer na twee jaar ziekte in dienst houdt en jouw loondoorbetalingsplicht vervalt. Uit meerdere zaken is gebleken dat rechters deze constructie niet als ernstig verwijtbaar handelen aanmerken. Toch is een slapend dienstverband niet risicoloos. Idealiter wil de werknemer de passende arbeid uit het tweede spoor blijven uitvoeren, maar je hoeft na twee jaar geen re-integratie tweede spoor meer aan te bieden. Je mag de detachering dus stopzetten. De werknemer zegt dan mogelijk zijn contract op om bij de andere werkgever aan de slag te kunnen. Hij verliest hierbij zijn recht op de transitievergoeding. Je kunt echter met het oog op goed werkgeverschap vraagtekens plaatsen bij deze handelswijze.

Zit jij in zo’n situatie en wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Neem gerust contact met ons op via 088 6288388. Onze juristen helpen je graag verder.

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | 31 mrt 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis…