Top 3 mediabureaus is niet ´juridisch fit´

Top 3 mediabureaus is niet ´juridisch fit´

Uit recent onderzoek van LegalMatters.com blijkt dat maar liefst 82% van de bedrijven zijn juridische zaken niet op orde heeft. Domeinnamen, handelsnamen en merknamen blijken op grote schaal niet op de juiste wijze geregistreerd en gestructureerd te zijn. Maar hoe juridisch fit zijn de drie meest toonaangevende mediabureaus van Nederland eigenlijk? Kort antwoord: niet. Lees verder als je wilt weten waarom.

Top 3 mediabureaus is niet ´juridisch fit´

De toonaangevende mediabureaus Mecglobal, Universal Media en Initiative zijn gecheckt met de ‘Legal Fitheidstest’ van LegalMatters.com. Deze test is  een soort ‘bodyscan’ voor je bedrijf. Met de Legal Fitheidstest wordt onder meer gecheckt wie de eigenaren zijn van de merken, domeinnamen en handelsnamen en of dit logisch is gestructureerd. De top 3 mediabureaus kwam niet al te best uit de test. De mediabureaus scoorden op diverse punten een onvoldoende.

Ook de (tijdelijk) gratis Legal Fitheidstest voor je bedrijf aanvragen? Doe het hier!

1. Mecglobal

Bij Mecglobal zien we dat de .nl en .com domeinnaam staan geregistreerd op GroupM Worldwide. Mediaedge:cia BV heeft de handelsnaam Mecglobal ingeschreven. Verder is Mecglobal niet als merk ingeschreven in de Benelux, maar wel bijvoorbeeld in Portugal door MEDIAEDGE:CIA - SERVIÇOS PUBLICITÁRIOS, LDA. De merkbescherming van Mecglobal is dus wat dun, want waarom is het merk niet in de gehele Europese Unie gedeponeerd?

Verder is het niet heel lekker dat Mecglobal ook in Turkije als merk is geregistreerd door iemand die luistert naar de naam MEC İLETİŞİM PLANLAMA HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ. Ik vermoed dat dit een zogeheten grabber is. Wie het weet mag het zeggen…

2. Universal Media

Heeft Universal Media het dan beter voor elkaar? Um.nl en universalmedia.nl staan in ieder geval netjes op naam van de holding Mediabrands Netherlands B.V.  Tot zover gaat het goed. Alleen de um.com en universalmedia.com lijken te zijn gegrabbed door de registrant met de toepasselijke naam NA NA (zou dat van “na na na na na” zijn?) van het bedrijf SATOSHI SHIMOSHITA. Deze registrant is eigenaar van 5.500 domeinnamen en is kind aan huis bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (dat gaat over domeinnaam disputen) en niet altijd even succesvol.

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Zeker nu Mediabrands Netherlands al sinds 1996 eigenaar is van het Benelux woordmerk UNIVERSAL MEDIA en universalmedia.com pas is geregistreerd op 1 juli 2001. Verder dateren de algemene voorwaarden op de website van 2006 dus misschien een goed idee om deze weer eens af te stoffen en te updaten. We zijn toch al weer tien jaar verder. Ik weet het, time flies.

3. Initiative

En dan tot slot initiative.nl. Die domeinnaam staat op Mediabrands Netherlands B.V. De initiative.com naam staat daarentegen op naam van The Interpublic Group of Companies, Inc. Ik zou The Interpublic Group of Companies, Inc willen adviseren om de.nl domeinnaam op te eisen. Wil je ooit afscheid nemen van Media Brands Netherlands B.V. (om wat voor reden dan ook) dan wil je niet nog voor .nl domeinnaam plus bijbehorende goodwill langs de kassa moeten? Verder zijn de Initiative merken in de Europese Unie komen te vervallen en niet verlengd door Initiative Media Paris. Is dat een bewuste keuze of heeft er iemand zitten slapen? Dit is toch een punt van aandacht.

Heb jij wel eens nagedacht over hoe je merk- en handelsnamen kan beschermen? Heb jij jouw merken wel goed vastgelegd? Vraag direct onze (tijdelijk) gratis Legal Fitheidstest aan zodat je weet op welke punten je risico loopt en hoe je dit kunt verbeteren.

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…