Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Heb je deze tranentrekker al gezien?  Deze YouTuber was in zijn jeugdige enthousiasme een YouTube-kanaal onder de naam ‘Brandstof’ gestart. Leuk toch? Toffe content en binnen no time 50.000 volgers. Het gaat lekker, maar dan krijgt hij een ‘liefdesbrief’ van een eerdere merkhouder.

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

(afbeelding: YouTube-kanaal Ochtendmix)

De merkhouder beweert dat de YouTuber inbreuk maakt op zijn merk Brandstof en dat de vlogger moet stoppen met het gebruik van die naam. Het briefje met merkafschriften gaat ook in de cc naar YouTube. Even later staat het kanaal op zwart.

Als je dus even niet goed oplet, heb je geen brandstof meer. Wat doe je?

Handdoek in de ring

Je onderzoekt wat je juridische positie is. Heeft de vijand wel rechtsgeldige eerdere merkrechten? Is het merk al ingeschreven in het merkenregister of kun je nog oppositie indienen? Is het merk ouder dan vijf jaar en wel op een normale wijze gebruikt? Of kun je verval inroepen? Maak jij eigenlijk wel merkinbreuk? Is het gebruik van ‘Brandstof’ wel merkgebruik? Zijn er eerdere merkregistraties van andere merkhouders waar je mee zou kunnen upteamen tegen deze vijand? Misschien kun je wel een licentie krijgen van deze eerdere merkhouders of misschien een eerder merk kopen en daarmee de vijand om de oren slaan? Kortom: eerst je huiswerk doen voordat je de handdoek in de ring gooit!

Viral

Nadat je weet waar je staat dan kun je ook de vijand benaderen. Wat zou de vijand willen? Kan jouw YouTube-kanaal vreedzaam bestaan naast dat van de vijand? Wil hij geld in ruil voor een licentie? Wil jij dat wel?

Maar misschien heb je geen geld om je advocaat of jurist hierin te laten duiken en je te verweren. Mocht het tot een rechtszaak komen en je verliest, dan moet je ook het bonnetje van de advocaat van de wederpartij oppakken. Gedoe dus.

Een praktische oplossing is uithuilen op YouTube en hopen dat je viral gaat, uitgenodigd wordt op de radio bij 3fm en dan nog sterker terugkomen met een nieuw kanaal met meer volgers.

Stop met huilen, regel je zaken

De beste oplossing? Je zaakjes goed regelen van te voren. Uit recent onderzoek van LegalMatters.com blijkt dat maar liefst 82% van de bedrijven zijn juridische zaken niet op orde heeft: domeinnamen, handelsnamen en merknamen blijken op grote schaal niet op de juiste wijze geregistreerd en gestructureerd te zijn.

Het is een beetje cliché, maar nog altijd waar: voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft LegalMatters.com de gratis Legal Fitheidstestontwikkeld waarmee wij de risico’s en valkuilen van jouw onderneming in kaart brengen. Dan checken wij onder meer of de merknaam nog beschikbaar is, want alleen een ezel…

auteur: Piet-Hein Boekel, directeur LegalMatters.com

Posted in

Piet-Hein Boekel

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

‘Er blijft weinig van de eerste etage van de woning over’ voldoende waarschuwing

‘Er blijft weinig over van de eerste etage’: voldoende waarschuwing?

Door Babette van de Venne | maart 4, 2019

Bij het uitvoeren van aannemingswerkzaamheden kan schade ontstaan. De opdrachtgever stelt zich in zo’n geval vaak op het standpunt dat er sprake is van wanprestatie, en houdt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Aansprakelijk zijn voor schade vindt niemand prettig en zeker niet als de schade groot is. Daarom proberen aannemers hun aansprakelijkheid vaak contractueel…

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen een waardevolle toevoeging

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen: een waardevolle toevoeging?

Door Babette van de Venne | januari 30, 2019

Anno 2019 is het geheimhouden van bedrijfsinformatie een stuk ingewikkelder en complexer dan voorheen. Werknemers stappen vaker over naar een andere werkgever of ze beginnen voor zichzelf. Het komt dan ook met enige regelmaat voor dat een (oud-)werknemer vertrouwelijke informatie kopieert en lekt aan die nieuwe werkgever of aan de concurrent. Daarnaast speelt de digitalisering…

Een bedrogen bruid

Een bedrogen bruid?

Door Meike Dobbelaar | februari 27, 2019

Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, bestaan er over en weer verplichtingen. Voor een geldige overeenkomst moeten de wil en verklaring van beide partijen met elkaar overeenstemmen. Maar er kunnen zich situaties voordoen waarin je geen behoefte meer hebt aan de afspraken met de ander. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat een overeenkomst onder invloed van een zogenaamd…

De Wet Affectieschade 4 vragen en antwoorden

De Wet Affectieschade: 4 vragen en antwoorden

Door Meike Dobbelaar | januari 23, 2019

Affectieschade: wat is het eigenlijk? Affectieschade is de immateriële schade die iemand lijdt doordat een persoon – waarmee men een affectieve band heeft – door toedoen van een ander ernstig gewond raakt of overlijdt. Deze immateriële schade kan bestaan uit leed, verdriet of gederfde levensvreugde. Met ingang van 1 januari 2019 zijn de artikelen 6:107…