Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Heb je deze tranentrekker al gezien?  Deze YouTuber was in zijn jeugdige enthousiasme een YouTube-kanaal onder de naam ‘Brandstof’ gestart. Leuk toch? Toffe content en binnen no time 50.000 volgers. Het gaat lekker, maar dan krijgt hij een ‘liefdesbrief’ van een eerdere merkhouder.

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

(afbeelding: YouTube-kanaal Ochtendmix)

De merkhouder beweert dat de YouTuber inbreuk maakt op zijn merk Brandstof en dat de vlogger moet stoppen met het gebruik van die naam. Het briefje met merkafschriften gaat ook in de cc naar YouTube. Even later staat het kanaal op zwart.

Als je dus even niet goed oplet, heb je geen brandstof meer. Wat doe je?

Handdoek in de ring

Je onderzoekt wat je juridische positie is. Heeft de vijand wel rechtsgeldige eerdere merkrechten? Is het merk al ingeschreven in het merkenregister of kun je nog oppositie indienen? Is het merk ouder dan vijf jaar en wel op een normale wijze gebruikt? Of kun je verval inroepen? Maak jij eigenlijk wel merkinbreuk? Is het gebruik van ‘Brandstof’ wel merkgebruik? Zijn er eerdere merkregistraties van andere merkhouders waar je mee zou kunnen upteamen tegen deze vijand? Misschien kun je wel een licentie krijgen van deze eerdere merkhouders of misschien een eerder merk kopen en daarmee de vijand om de oren slaan? Kortom: eerst je huiswerk doen voordat je de handdoek in de ring gooit!

Viral

Nadat je weet waar je staat dan kun je ook de vijand benaderen. Wat zou de vijand willen? Kan jouw YouTube-kanaal vreedzaam bestaan naast dat van de vijand? Wil hij geld in ruil voor een licentie? Wil jij dat wel?

Maar misschien heb je geen geld om je advocaat of jurist hierin te laten duiken en je te verweren. Mocht het tot een rechtszaak komen en je verliest, dan moet je ook het bonnetje van de advocaat van de wederpartij oppakken. Gedoe dus.

Een praktische oplossing is uithuilen op YouTube en hopen dat je viral gaat, uitgenodigd wordt op de radio bij 3fm en dan nog sterker terugkomen met een nieuw kanaal met meer volgers.

Stop met huilen, regel je zaken

De beste oplossing? Je zaakjes goed regelen van te voren. Uit recent onderzoek van LegalMatters.com blijkt dat maar liefst 82% van de bedrijven zijn juridische zaken niet op orde heeft: domeinnamen, handelsnamen en merknamen blijken op grote schaal niet op de juiste wijze geregistreerd en gestructureerd te zijn.

Het is een beetje cliché, maar nog altijd waar: voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft LegalMatters.com de gratis Legal Fitheidstestontwikkeld waarmee wij de risico’s en valkuilen van jouw onderneming in kaart brengen. Dan checken wij onder meer of de merknaam nog beschikbaar is, want alleen een ezel…

auteur: Piet-Hein Boekel, directeur LegalMatters.com

Posted in

Piet-Hein Boekel

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Het retentierecht de feiten op een rijtje

Het retentierecht: de feiten op een rijtje

Door Michel Zaaijer | oktober 31, 2018

Hopelijk is het niet aan de orde van de dag, maar het komt bij jou als ondernemer vast wel eens voor dat een andere partij niet betaalt. Hoe los je dit nu op? Een mogelijke manier is het uitoefenen van het zogenaamde ‘retentierecht’. Wat dit precies is en welke stappen genomen moeten worden, legt onze…

Bestuurder BV handelt onrechtmatig wat nu

Bestuurder BV handelt onrechtmatig: wat nu?

Door Michel Zaaijer | augustus 22, 2018

Een BV kan aansprakelijk zijn voor schade omdat contractuele of wettelijke verplichtingen worden geschonden. Naast de BV kan de bestuurder achter de BV evengoed aansprakelijk zijn voor schade. Het gebeurt steeds vaker dat bij schade de bestuurder wordt aangesproken als diegene – gelet op zijn wettelijke taakuitoefening – onzorgvuldig of onbehoorlijk handelt. Als vast komt…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | november 14, 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De rechter boog zich over de vragen of er een overeenkomst in de zin van artikel 6:217 BW was ontstaan, en of de bevoegdheid tot het opleggen van de hoge boete aangemerkt kon worden als een ‘oneerlijk beding’. Onze jurist civiel…

Jongetje van 9 raakt pink kwijt is school aansprakelijk

Jongetje van 9 raakt pink kwijt: is school aansprakelijk?

Door Puk Birnie | oktober 24, 2018

Op 10 juli 2018 deed de rechtbank Overijssel uitspraak in een zaak tussen de ouders van een jongetje van 9 en een basisschool. Tijdens het buitenspelen verloor het jongetje zijn pink na een ongeluk met een dichtgevallen putdeksel. De ouders vinden dat de school verantwoordelijk is voor het verliezen van de pink van het jongetje.…