Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Heb je deze tranentrekker al gezien?  Deze YouTuber was in zijn jeugdige enthousiasme een YouTube-kanaal onder de naam ‘Brandstof’ gestart. Leuk toch? Toffe content en binnen no time 50.000 volgers. Het gaat lekker, maar dan krijgt hij een ‘liefdesbrief’ van een eerdere merkhouder.

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

(afbeelding: YouTube-kanaal Ochtendmix)

De merkhouder beweert dat de YouTuber inbreuk maakt op zijn merk Brandstof en dat de vlogger moet stoppen met het gebruik van die naam. Het briefje met merkafschriften gaat ook in de cc naar YouTube. Even later staat het kanaal op zwart.

Als je dus even niet goed oplet, heb je geen brandstof meer. Wat doe je?

Handdoek in de ring

Je onderzoekt wat je juridische positie is. Heeft de vijand wel rechtsgeldige eerdere merkrechten? Is het merk al ingeschreven in het merkenregister of kun je nog oppositie indienen? Is het merk ouder dan vijf jaar en wel op een normale wijze gebruikt? Of kun je verval inroepen? Maak jij eigenlijk wel merkinbreuk? Is het gebruik van ‘Brandstof’ wel merkgebruik? Zijn er eerdere merkregistraties van andere merkhouders waar je mee zou kunnen upteamen tegen deze vijand? Misschien kun je wel een licentie krijgen van deze eerdere merkhouders of misschien een eerder merk kopen en daarmee de vijand om de oren slaan? Kortom: eerst je huiswerk doen voordat je de handdoek in de ring gooit!

Viral

Nadat je weet waar je staat dan kun je ook de vijand benaderen. Wat zou de vijand willen? Kan jouw YouTube-kanaal vreedzaam bestaan naast dat van de vijand? Wil hij geld in ruil voor een licentie? Wil jij dat wel?

Maar misschien heb je geen geld om je advocaat of jurist hierin te laten duiken en je te verweren. Mocht het tot een rechtszaak komen en je verliest, dan moet je ook het bonnetje van de advocaat van de wederpartij oppakken. Gedoe dus.

Een praktische oplossing is uithuilen op YouTube en hopen dat je viral gaat, uitgenodigd wordt op de radio bij 3fm en dan nog sterker terugkomen met een nieuw kanaal met meer volgers.

Stop met huilen, regel je zaken

De beste oplossing? Je zaakjes goed regelen van te voren. Uit recent onderzoek van LegalMatters.com blijkt dat maar liefst 82% van de bedrijven zijn juridische zaken niet op orde heeft: domeinnamen, handelsnamen en merknamen blijken op grote schaal niet op de juiste wijze geregistreerd en gestructureerd te zijn.

Het is een beetje cliché, maar nog altijd waar: voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft LegalMatters.com de gratis Legal Fitheidstestontwikkeld waarmee wij de risico’s en valkuilen van jouw onderneming in kaart brengen. Dan checken wij onder meer of de merknaam nog beschikbaar is, want alleen een ezel…

auteur: Piet-Hein Boekel, directeur LegalMatters.com

Posted in

Piet-Hein Boekel

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Door Puk Birnie | juli 11, 2018

Het gebeurt dagelijks: het sluiten van overeenkomsten. Helaas ontstaan er ook problemen bij de uitvoering van overeenkomsten. Zo kan een aannemer slecht werk leveren, of een product niet voldoen aan de verwachtingen.  Veel mensen houden vast aan de gedachte dat men altijd de overeenkomst nog kan ontbinden. Toch werkt het in de praktijk niet zo.…

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger wat nu

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?

Door Puk Birnie | juni 12, 2018

Als ondernemer zijn financiële handelingen aan de orde van de dag. Met een alerte controller in dienst worden fouten niet snel gemaakt. Toch kan het gebeuren dat je een geldbedrag per ongeluk naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Onlangs deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een zogeheten ‘onverschuldigde betaling’. De zaak kwam groot…

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding

Niet-geslaagde mediation reden voor ontbinding arbeidsovereenkomst?

Door Charlotte van Eeden | juli 11, 2018

Hoewel jij als werkgever hopelijk alleen maar talentvolle werknemers in dienst hebt waar je het óók nog eens goed mee kan vinden, is het natuurlijk mogelijk dat dit niet het geval is. In sommige gevallen moeten werkgever en werknemer zelfs met elkaar in gesprek onder begeleiding van een mediator. Maar wat als zo’n mediationtraject niet…

De 7 stappen die jij móet nemen als jouw werknemer ziek is

De 7 stappen die jij móet nemen als jouw werknemer ziek is

Door Charlotte van Eeden | juni 6, 2018

Helaas horen bij het ondernemerschap ook minder leuke kanten. Zo kan het gebeuren dat één van jouw werknemers ziek wordt. Naast het feit dat dat voor de werknemer uiterst vervelend is, brengt het voor jou als werkgever ook een hoop kosten met zich mee. Als je daarnaast de plichten vanuit de Wet Poortwachter niet (goed)…