Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Heb je deze tranentrekker al gezien?  Deze YouTuber was in zijn jeugdige enthousiasme een YouTube-kanaal onder de naam ‘Brandstof’ gestart. Leuk toch? Toffe content en binnen no time 50.000 volgers. Het gaat lekker, maar dan krijgt hij een ‘liefdesbrief’ van een eerdere merkhouder.

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

(afbeelding: YouTube-kanaal Ochtendmix)

De merkhouder beweert dat de YouTuber inbreuk maakt op zijn merk Brandstof en dat de vlogger moet stoppen met het gebruik van die naam. Het briefje met merkafschriften gaat ook in de cc naar YouTube. Even later staat het kanaal op zwart.

Als je dus even niet goed oplet, heb je geen brandstof meer. Wat doe je?

Handdoek in de ring

Je onderzoekt wat je juridische positie is. Heeft de vijand wel rechtsgeldige eerdere merkrechten? Is het merk al ingeschreven in het merkenregister of kun je nog oppositie indienen? Is het merk ouder dan vijf jaar en wel op een normale wijze gebruikt? Of kun je verval inroepen? Maak jij eigenlijk wel merkinbreuk? Is het gebruik van ‘Brandstof’ wel merkgebruik? Zijn er eerdere merkregistraties van andere merkhouders waar je mee zou kunnen upteamen tegen deze vijand? Misschien kun je wel een licentie krijgen van deze eerdere merkhouders of misschien een eerder merk kopen en daarmee de vijand om de oren slaan? Kortom: eerst je huiswerk doen voordat je de handdoek in de ring gooit!

Viral

Nadat je weet waar je staat dan kun je ook de vijand benaderen. Wat zou de vijand willen? Kan jouw YouTube-kanaal vreedzaam bestaan naast dat van de vijand? Wil hij geld in ruil voor een licentie? Wil jij dat wel?

Maar misschien heb je geen geld om je advocaat of jurist hierin te laten duiken en je te verweren. Mocht het tot een rechtszaak komen en je verliest, dan moet je ook het bonnetje van de advocaat van de wederpartij oppakken. Gedoe dus.

Een praktische oplossing is uithuilen op YouTube en hopen dat je viral gaat, uitgenodigd wordt op de radio bij 3fm en dan nog sterker terugkomen met een nieuw kanaal met meer volgers.

Stop met huilen, regel je zaken

De beste oplossing? Je zaakjes goed regelen van te voren. Uit recent onderzoek van LegalMatters.com blijkt dat maar liefst 82% van de bedrijven zijn juridische zaken niet op orde heeft: domeinnamen, handelsnamen en merknamen blijken op grote schaal niet op de juiste wijze geregistreerd en gestructureerd te zijn.

Het is een beetje cliché, maar nog altijd waar: voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft LegalMatters.com de gratis Legal Fitheidstestontwikkeld waarmee wij de risico’s en valkuilen van jouw onderneming in kaart brengen. Dan checken wij onder meer of de merknaam nog beschikbaar is, want alleen een ezel…

auteur: Piet-Hein Boekel, directeur LegalMatters.com

Posted in

Piet-Hein Boekel

Wekelijks op de hoogte blijven van juridisch nieuws?

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | april 18, 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de leeftijd waarop een werknemer recht heeft op het wettelijk minimumloon al aangepast van 23 jaar naar 22 jaar. Nu schrijft de wet andere regels voor met betrekking tot minimumloon en de vakantietoeslag bij overwerk. Wat veranderde er? Voor de wijziging…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | maart 31, 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis kan gaan. Nu bespreken wij een andere situatie: een werknemer installeerde voor het minen van bitcoins stiekem een machine op kantoor. Deze werknemer is op staande voet ontslagen. Is dit terecht? De feiten op een rij De werknemer werkte sinds…

#3, Vakblad Aannemer, Schade aan bedrijfseigendommen.LegalMatters

Schade aan bedrijfseigendommen

Door Charlotte van Eeden | maart 29, 2018

Werknemers bezitten vaak bedrijfseigendommen, zoals een bus vol gereedschap of een laptop. Maar wie betaalt als er als hier schade aan ontstaat? Onze jurist Charlotte van Eeden legt tegenover Vakblad Aannemer uit hoe het precies zit.

Rechter legt ICI PARIS over de knie: werkneemster onterecht op staande voet ontslagen

Door Charlotte van Eeden | februari 28, 2018

Onlangs publiceerden wij een artikel over Kruidvat die een medewerkster op staande voet ontsloeg, omdat zij een gratis crème gebruikte. Dat de rechter het ontslag goedkeurde, bleek toch niet zo verrassend. Nu is weer een werkneemster ontslagen, dit keer van ICI PARIS XL. Zij gaf haar broer proefjes en gifts mee toen hij een parfum…