Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

Heb je deze tranentrekker al gezien?  Deze YouTuber was in zijn jeugdige enthousiasme een YouTube-kanaal onder de naam ‘Brandstof’ gestart. Leuk toch? Toffe content en binnen no time 50.000 volgers. Het gaat lekker, maar dan krijgt hij een ‘liefdesbrief’ van een eerdere merkhouder.

Waarom een populaire YouTuber zijn levenswerk verloor

(afbeelding: YouTube-kanaal Ochtendmix)

De merkhouder beweert dat de YouTuber inbreuk maakt op zijn merk Brandstof en dat de vlogger moet stoppen met het gebruik van die naam. Het briefje met merkafschriften gaat ook in de cc naar YouTube. Even later staat het kanaal op zwart.

Als je dus even niet goed oplet, heb je geen brandstof meer. Wat doe je?

Handdoek in de ring

Je onderzoekt wat je juridische positie is. Heeft de vijand wel rechtsgeldige eerdere merkrechten? Is het merk al ingeschreven in het merkenregister of kun je nog oppositie indienen? Is het merk ouder dan vijf jaar en wel op een normale wijze gebruikt? Of kun je verval inroepen? Maak jij eigenlijk wel merkinbreuk? Is het gebruik van ‘Brandstof’ wel merkgebruik? Zijn er eerdere merkregistraties van andere merkhouders waar je mee zou kunnen upteamen tegen deze vijand? Misschien kun je wel een licentie krijgen van deze eerdere merkhouders of misschien een eerder merk kopen en daarmee de vijand om de oren slaan? Kortom: eerst je huiswerk doen voordat je de handdoek in de ring gooit!

Viral

Nadat je weet waar je staat dan kun je ook de vijand benaderen. Wat zou de vijand willen? Kan jouw YouTube-kanaal vreedzaam bestaan naast dat van de vijand? Wil hij geld in ruil voor een licentie? Wil jij dat wel?

Maar misschien heb je geen geld om je advocaat of jurist hierin te laten duiken en je te verweren. Mocht het tot een rechtszaak komen en je verliest, dan moet je ook het bonnetje van de advocaat van de wederpartij oppakken. Gedoe dus.

Een praktische oplossing is uithuilen op YouTube en hopen dat je viral gaat, uitgenodigd wordt op de radio bij 3fm en dan nog sterker terugkomen met een nieuw kanaal met meer volgers.

Stop met huilen, regel je zaken

De beste oplossing? Je zaakjes goed regelen van te voren. Uit recent onderzoek van LegalMatters.com blijkt dat maar liefst 82% van de bedrijven zijn juridische zaken niet op orde heeft: domeinnamen, handelsnamen en merknamen blijken op grote schaal niet op de juiste wijze geregistreerd en gestructureerd te zijn.

Het is een beetje cliché, maar nog altijd waar: voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft LegalMatters.com de gratis Legal Fitheidstestontwikkeld waarmee wij de risico’s en valkuilen van jouw onderneming in kaart brengen. Dan checken wij onder meer of de merknaam nog beschikbaar is, want alleen een ezel…

auteur: Piet-Hein Boekel, directeur LegalMatters.com

Posted in

Piet-Hein Boekel

Mis niets meer, ontvang wekelijks het laatste juridische nieuws!

Bestuurder BV handelt onrechtmatig wat nu

Bestuurder BV handelt onrechtmatig: wat nu?

Door Michel Zaaijer | augustus 22, 2018

Een BV kan aansprakelijk zijn voor schade omdat contractuele of wettelijke verplichtingen worden geschonden. Naast de BV kan de bestuurder achter de BV evengoed aansprakelijk zijn voor schade. Het gebeurt steeds vaker dat bij schade de bestuurder wordt aangesproken als diegene – gelet op zijn wettelijke taakuitoefening – onzorgvuldig of onbehoorlijk handelt. Als vast komt…

Het stuiten van de verjaring van een geldvordering hoe zit dat

Het stuiten van de verjaring van een geldvordering: hoe zit dat?

Door Puk Birnie | augustus 3, 2018

Onlangs behandelden wij al de uitspraak waarin de rechtbank oordeelde dat een bank niet aansprakelijk is als een rekeninghouder geld naar een verkeerde rekening overboekt. Deze vorm van onverschuldigde betaling valt onder de eigen verantwoordelijkheid. Op 18 juli 2018 deed de rechtbank Midden-Nederland wederom een uitspraak over de onverschuldigde betaling. Ditmaal met een iets andere…

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Opgelet bij het ontbinden van overeenkomsten!

Door Puk Birnie | juli 11, 2018

Het gebeurt dagelijks: het sluiten van overeenkomsten. Helaas ontstaan er ook problemen bij de uitvoering van overeenkomsten. Zo kan een aannemer slecht werk leveren, of een product niet voldoen aan de verwachtingen.  Veel mensen houden vast aan de gedachte dat men altijd de overeenkomst nog kan ontbinden. Toch werkt het in de praktijk niet zo.…

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger wat nu

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?

Door Puk Birnie | juni 12, 2018

Als ondernemer zijn financiële handelingen aan de orde van de dag. Met een alerte controller in dienst worden fouten niet snel gemaakt. Toch kan het gebeuren dat je een geldbedrag per ongeluk naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Onlangs deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een zogeheten ‘onverschuldigde betaling’. De zaak kwam groot…