VAR verleden tijd. Nu 'Bijna 30.000 zzp'ers zonder werk door wet DBA'

VAR verleden tijd. Nu 'Bijna 30.000 zzp'ers zonder werk door wet DBA'

Sinds de wet DBA is ingevoerd om een einde te maken aan de VAR, zijn +/- 30.000 zzp-ers hun werk kwijtgeraakt. Hier nu de zes belangrijkste vragen én antwoorde op een rij voor het verkijgen van een goede overeenkomst van opdracht die voldoet aan de laatste regelgeving.

We kunnen eindeloos discussiëren over het waarom, maar vaststaat dat vanaf 1 mei 2016 de VAR verleden tijd is. En dat betekent dat er het een en ander gaat veranderen voor jouw organisatie. Het is verstandig je goed op deze verandering voor te bereiden, zodat je geen risico’s loopt. Het lopen van risico’s betekent namelijk meestal dat je diep in de buidel moet tasten en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Vraag 1. De VAR, wat is dat ook alweer?

Wanneer je werknemers in dienst hebt, ben je verplicht om loonheffing in te houden en te betalen. Werk je ook met opdrachtnemers zoals freelancers en zzp’ers? Dan kan het onduidelijk zijn of je loonheffing moet inhouden en betalen. De Verklaring Arbeidsrelatie (‘VAR’) geeft in die gevallen duidelijkheid. De VAR is een document waarin de Belastingdienst kenbaar maakt hoe zij de inkomsten van de opdrachtnemer zien.

Vraag 2. Wat verandert er op 1 mei?

In de nieuwe situatie kunnen opdrachtgevers en freelancers werken volgens een voorbeeldovereenkomst. De Belastingdienst heeft een aantal voorbeeldovereenkomstengemaakt. Hier kun je een van kiezen die past bij de manier waarop je werkt. Wanneer opdrachtgever en freelancer volgens de voorbeeldovereenkomst werken, is er geen sprake van loondienst en hoef je als opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.

Vraag 3. Moet ik werken volgens een modelovereenkomst van de Belastingdienst?

Nee, het is niet verplicht om te werken volgens een voorbeeldovereenkomst. Als partijen dit niet willen, maar wel zekerheid over de loonheffingsplicht willen verkrijgen, is het mogelijk een eigen overeenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst.

Leg je de overeenkomst niet aan de Belastingdienst voor, dan kun je achteraf bij een verkeerde keuze alsnog worden geconfronteerd met het moeten heffen van loonheffingen. Om het risico voor jou als ondernemer zo klein mogelijk te houden, is het daarom wel raadzaam om te kiezen voor een standaardovereenkomst van de Belastingdienst of je eigen opgestelde overeenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst. Om er zeker van te zijn dat de overeenkomst tussen jou en de freelancer voldoet, kun je het beste de overeenkomst laten checken door een jurist of een geheel nieuwe overeenkomst door een jurist laten opstellen.

Vraag 4. Wanneer ben ik verplicht om loonheffingen in te houden?

Het is dus niet verplicht om een je eigen overeenkomst aan de Belastingdienst voor te leggen. In dat geval moet je zelf beslissen of je loonheffingen moet inhouden. Loonheffingen moet je inhouden als er sprake is van een dienstbetrekking. Belangrijk is dat de bewijslast niet langer alleen ligt bij de freelancer (zoals bij de VAR), maar ook bij de opdrachtgever. Het is daarom zeer aan te bevelen om de verhouding contractueel goed vast te leggen om te voorkomen dat er een naheffing op premies komt.

De Belastingdienst beoordeelt achteraf of er sprake is geweest van een verkapt dienstverband tussen de opdrachtgever en freelancer en kijkt daarbij onder meer naar:
• Of de freelancer persoonlijk werk voor de opdrachtgever doet;
• Of de freelancer wordt betaald;
• Of er sprake is van een gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en freelancer.

Ontbreekt een van deze drie aspecten dan mag je als opdrachtgever een freelancer inschakelen en is er dus geen sprake van een dienstverband. Voldoet de relatie aan alle drie de aspecten, dan ben je als opdrachtgever verplicht om loonheffingen in te houden.

Vraag 5. Wat zijn de risico’s voor mij als opdrachtgever?

Vooral de risico’s voor de opdrachtgever zijn groot als achteraf toch sprake van een dienstbetrekking blijkt te zijn. Dit kan aardig in de papieren lopen.

Risico’s voor de opdrachtgever:

  • Naheffing loonbelasting. Een eindheffing is niet verhaalbaar op de ‘werknemer’.
  • Naheffing premies werknemersverzekeringen en de opdrachtgever is de hoge bijdrage Zvw verschuldigd. Ook hierbij is verhaal op de ‘werknemer’ niet toegestaan.
  • Allerlei civielrechtelijke risico’s (waaronder loondoorbetaling bij ziekte en transitievergoeding bij ontslag).

Vraag 6. Heb ik een probleem als ik op 1 mei 2016 niet alles op orde heb?

Waarschijnlijk valt dat wel mee. Tot 1 mei 2017 geldt een coulanceregeling en hebben partijen de tijd voor implementatie van de nieuwe werkwijze. De Belastingdienst zal wel controleren en waarschuwen, maar vermoedelijk terughoudend zijn met ‘sancties’ wegens overtredingen van de nieuwe wetgeving.

Wat wij voor je kunnen doen

Wil je niet werken met de modelovereenkomsten van de Belastingdienst maar eigen overeenkomsten gebruiken met misschien bijzondere clausules? De juristen van LegalMatters.com helpen je graag bij het opstellen van een goede overeenkomst van opdracht die voldoet aan de laatste regelgeving:

  • Voor € 497 (ex BTW) maken wij een op maat gemaakte overeenkomst van opdracht.
  • Voor € 297 (ex BTW) kunnen wij een standaard overeenkomst van opdracht opstellen.
  • Voor € 97 (ex BTW) nemen wij het voorleggen van de overeenkomst aan de Belastingdienst ter goedkeuring geheel uit handen.

Wil je weten wat het verdwijnen van de VAR precies voor jouw organisatie betekent en heb je geen zin in onaangename verrassingen? Word dan member bij LegalMatters.com en krijg onbeperkt toegang tot juridisch advies van je eigen jurist. Of bel ons vrijblijvend via:​ 088 - 6288388

Sleurhut of chalet is dat eigenlijk onroerend goed

Sleurhut of chalet: is dat eigenlijk onroerend goed?

Door Matthijs Roos | 21 mrt 2019

Als je een bedrijfspand of woning koopt is het wel duidelijk: dat is onroerend goed.…

Opgepast schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Opgepast: schending zorgplicht leidt tot betalen schadevergoeding van bijna € 7.000,-

Door Lizzy Jansen | 20 mrt 2019

In vele beroepsgroepen heb je te maken met een zogenaamde zorgplicht. Zo moeten bankiers, notarissen…

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie wie betaalt

Werknemer treedt uit dienst na volgen kostbare studie: wie betaalt?

Door Daisy Kruijver | 20 mrt 2019

Je wil als werkgever natuurlijk dat je werknemers optimaal presteren. Werknemers willen op hun beurt…

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Doktersassistente gaat geregistreerd partnerschap aan met patiënt om erfenis

Door Charlotte van Eeden | 13 mrt 2019

Voordat een rechter een arbeidscontract kan ontbinden, moet er allereerst sprake zijn van een redelijke…

#2, Vakblad Aannemer, redelijke hersteltermijn

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 08 mrt 2019

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…