Hoe kom je van een overeenkomst af?

Hoe kom je van een overeenkomst af?

Een win-win situatie, daar ga je vanuit als je een samenwerking aangaat. Toch kan er een moment komen dat je misschien van dat partnership af wilt. Maar hoe? Als je daarover niets hebt afgesproken, kan het zomaar eenzijdig stoppen juridische en financiële gevolgen hebben. Hier wat tips & tricks hoe je het beste een overeenkomst kunt beëindigen.

Hoe kom je van een overeenkomst af?

Opzeggen in het algemeen

Spreek altijd de mogelijkheid tot het (tussentijds) beëindigen van de overeenkomst af en leg dit schriftelijk vast. Zo weet je zeker dat je van de afspraken af kunt komen. Zet ook eventueel zwart op wit onder welke voorwaarden de opzegging mogelijk is en of er een opzegtermijn in acht moet worden genomen. Ook handig: prik de datum waarop de overeenkomst voor het eerst kan worden opgezegd.

Wat is een duurovereenkomst?

Stel: je hebt een bedrijf en je neemt al jarenlang producten af van dezelfde leverancier. Dan kan het zijn dat jij door dit frequente handelen en de opgebouwde vertrouwensband de indruk hebt gewekt dat hij op je kan rekenen. Het kan namelijk voorkomen dat de samenwerking tussen twee partijen eigenlijk bestaat uit een reeks van losse overeenkomsten en dat deze reeks gezien moet worden als één ondeelbare overeenkomst. Dit noem je ook wel een duurovereenkomst.

Of er sprake is van een duurovereenkomst hangt sterk af van de omstandigheden van het geval. Denk hierbij aan de duur van de samenwerking, de exclusiviteit van de samenwerking en het gewekte vertrouwen. De voornaamste vraag is of er tussen partijen (in de loop der jaren) een dusdanig hecht samenwerkingsverband is opgebouwd op grond waarvan de ene partij erop mocht vertrouwen dat hij jouw vaste partner is en ook zal blijven.

Opzeggen van duurovereenkomsten

Als er sprake is van een duurovereenkomst betekent dit dan dat je nooit meer naar een andere leverancier kunt overstappen? Jawel hoor, als je de mogelijkheid tot opzeggen hebt afgesproken met elkaar. Maar wat als je dit niet hebt gedaan? Ben je dan voor eeuwig met handen en voeten gebonden aan die ene leverancier? Het korte antwoord daarop is: nee. Wel blijkt uit vaste rechtspraak dat met een aantal criteria rekening moet worden gehouden. Ik zet dit kort en puntsgewijs uiteen.

a. Het uitgangspunt is dat een duurovereenkomst kan worden opgezegd, ook al is dat niet afgesproken.

b. Soms brengen de redelijkheid en billijkheid mee dat opzegging alleen mogelijk is als een voldoende zwaarwegende grond voor de opzegging bestaat.

c. De opzegging kan niet van de een op de andere dag plaatsvinden. Het zou immers niet redelijk te zijn om na een jarenlange trouwe dienst van de een op de andere dag vaarwel te zeggen. Dit betekent dat er soms alleen kan worden opgezegd als een opzegtermijn in acht wordt genomen.

d. Het kan ook zijn dat - in plaats van het hanteren van een opzegtermijn - schadevergoeding moet worden aangeboden. Schadevergoeding kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker en sneller van de overeenkomst afkomt.

e. Bij een regelmatige opzegging (als er een opzegtermijn in acht is genomen) is er principe geen grond meer voor schadevergoeding.

Onaangename verrassingen

Het is concluderend van groot belang om afspraken en opzegmogelijkheden schriftelijk vast te leggen. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen. Houd ook rekening met het gedrag en het vertrouwen dat over en weer gewekt wordt.

Goedkoop is duurkoop!

Ketting Cartier: goedkoop is duurkoop!

Door Lizzy Jansen | 13 feb 2019

Bij De Bijenkorf ziet een klant online een witgouden 18k ketting van Cartier met 176…

Vervolg Deliveroo bezorgers toch geen zzp’ers

Vervolg Deliveroo: bezorgers toch geen zzp’ers

Door Daisy Kruijver | 13 feb 2019

Afgelopen juli besliste de rechtbank Amsterdam nog dat de overeenkomst tussen Deliveroo en de zelfstandige…

Werkgever betaalt schadevergoeding wegens niet-verlengen contract om zwangerschap

Werkgever betaalt schadevergoeding wegens niet-verlengen contract om zwangerschap

Door Charlotte van Eeden | 06 feb 2019

Onlangs schreven wij al een artikel over het gebruiken van geluidsopnames als bewijs. Zo’n geluidsopname…

#1, Vakblad Aannemer, oplevering

Wanneer is er sprake van oplevering?

Door Matthijs Roos | 31 jan 2019

Opdrachtgever en aannemer discussiëren nogal eens over de vraag of er sprake is geweest van…

Lastige labradoodle

Lastige labradoodle

Door Lizzy Jansen | 30 jan 2019

Als ondernemer vind jij het misschien lastig om je afspraken op papier te zetten. Toch…