Hoe kom je van een overeenkomst af?

Hoe kom je van een overeenkomst af?

Een win-win situatie, daar ga je vanuit als je een samenwerking aangaat. Toch kan er een moment komen dat je misschien van dat partnership af wilt. Maar hoe? Als je daarover niets hebt afgesproken, kan het zomaar eenzijdig stoppen juridische en financiële gevolgen hebben. Hier wat tips & tricks hoe je het beste een overeenkomst kunt beëindigen.

Hoe kom je van een overeenkomst af?

Opzeggen in het algemeen

Spreek altijd de mogelijkheid tot het (tussentijds) beëindigen van de overeenkomst af en leg dit schriftelijk vast. Zo weet je zeker dat je van de afspraken af kunt komen. Zet ook eventueel zwart op wit onder welke voorwaarden de opzegging mogelijk is en of er een opzegtermijn in acht moet worden genomen. Ook handig: prik de datum waarop de overeenkomst voor het eerst kan worden opgezegd.

Wat is een duurovereenkomst?

Stel: je hebt een bedrijf en je neemt al jarenlang producten af van dezelfde leverancier. Dan kan het zijn dat jij door dit frequente handelen en de opgebouwde vertrouwensband de indruk hebt gewekt dat hij op je kan rekenen. Het kan namelijk voorkomen dat de samenwerking tussen twee partijen eigenlijk bestaat uit een reeks van losse overeenkomsten en dat deze reeks gezien moet worden als één ondeelbare overeenkomst. Dit noem je ook wel een duurovereenkomst.

Of er sprake is van een duurovereenkomst hangt sterk af van de omstandigheden van het geval. Denk hierbij aan de duur van de samenwerking, de exclusiviteit van de samenwerking en het gewekte vertrouwen. De voornaamste vraag is of er tussen partijen (in de loop der jaren) een dusdanig hecht samenwerkingsverband is opgebouwd op grond waarvan de ene partij erop mocht vertrouwen dat hij jouw vaste partner is en ook zal blijven.

Opzeggen van duurovereenkomsten

Als er sprake is van een duurovereenkomst betekent dit dan dat je nooit meer naar een andere leverancier kunt overstappen? Jawel hoor, als je de mogelijkheid tot opzeggen hebt afgesproken met elkaar. Maar wat als je dit niet hebt gedaan? Ben je dan voor eeuwig met handen en voeten gebonden aan die ene leverancier? Het korte antwoord daarop is: nee. Wel blijkt uit vaste rechtspraak dat met een aantal criteria rekening moet worden gehouden. Ik zet dit kort en puntsgewijs uiteen.

a. Het uitgangspunt is dat een duurovereenkomst kan worden opgezegd, ook al is dat niet afgesproken.

b. Soms brengen de redelijkheid en billijkheid mee dat opzegging alleen mogelijk is als een voldoende zwaarwegende grond voor de opzegging bestaat.

c. De opzegging kan niet van de een op de andere dag plaatsvinden. Het zou immers niet redelijk te zijn om na een jarenlange trouwe dienst van de een op de andere dag vaarwel te zeggen. Dit betekent dat er soms alleen kan worden opgezegd als een opzegtermijn in acht wordt genomen.

d. Het kan ook zijn dat - in plaats van het hanteren van een opzegtermijn - schadevergoeding moet worden aangeboden. Schadevergoeding kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker en sneller van de overeenkomst afkomt.

e. Bij een regelmatige opzegging (als er een opzegtermijn in acht is genomen) is er principe geen grond meer voor schadevergoeding.

Onaangename verrassingen

Het is concluderend van groot belang om afspraken en opzegmogelijkheden schriftelijk vast te leggen. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen. Houd ook rekening met het gedrag en het vertrouwen dat over en weer gewekt wordt.

E-book

E-book ‘ontslag op staande voet’

Door Charlotte van Eeden | 07 dec 2018

Download hier gratis ons e-book ‘ontslag op staande voet’!

Drama om een hotelbar

Drama om een buitengewoon lelijke hotelbar

Door Lizzy Jansen | 28 nov 2018

Als je een partij opdracht geeft om iets te bouwen, moet je – tot op…

Komst van de WAB ontslagrecht opnieuw op de schop

Komst van de WAB: ontslagrecht opnieuw op de schop?

Door Daisy Kruijver | 28 nov 2018

In 2015 ging ons ontslagrecht met invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) drastisch…

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Waarom jij er verstandig aan doet om een redelijke hersteltermijn te geven

Door Matthijs Roos | 21 nov 2018

Dat heb jij weer: heb je een nieuwe vloer laten leggen in de bedrijfskantine, zitten…

Duur parkeerplekje van € 4,20 naar € 300,-!

Duur parkeerplekje: van € 4,20 naar € 300,-!

Door Puk Birnie | 14 nov 2018

Op 8 oktober deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een procedure over een parkeerboete. De…