5 slimme tips om jouw pitch te beschermen tegen copycats

5 slimme tips om jouw pitch te beschermen tegen copycats

Pitch gestolen? Een waargebeurd verhaal dat helaas nog altijd op grote schaal voorkomt. Met een paar slimme tips wapen jij je tegen die irritante copycats.

5 slimme tips om jouw pitch te beschermen tegen copycats

Er was eens…

een bekend automerk dat jou en drie andere reclamebureaus laat pitchen voor het felbegeerde account. De briefing is redelijk brak op een half A4’tje. Maakt niet uit, natuurlijk doe je mee! Je hebt een week de tijd om een plan te schrijven met je team. Daar gaat toch wel 80 uur in zitten, maar je hebt 25% kans om de account te winnen en ze hebben een budgetje van 200k om stuk te slaan dit jaar, dus je denkt “lets give it a shot”. Wat valt er te verliezen?

Vrijdag presenteren, maar er blijken opeens zeven bureaus te zijn uitgenodigd. De kans om te winnen is nu wel een stuk kleiner, als je dat had geweten van te voren? Maar goed, je bent nu toch al bezig en gaat niet op de helft terug zwemmen. De meeste kosten zijn ook al gemaakt.

Uiteindelijk ging de presentatie super en in principe heb je de pitch gewonnen, aldus het automerk. Alleen over de begroting moeten jullie het nog wel eens worden. Jou wordt gevraagd het plan nog even te mailen zodat het automerk het ook aan de CEO kan laten zien.

Tikkie links, tikkie rechts, nog een keer met de kaasschaaf erover en dan moet je er wel uitkomen, toch? Het automerk is echt super enthousiast namelijk. Na twee weken verstoppertje spelen door het automerk komt dan eindelijk het verlossende woord van de junior marketeer. “De CEO heeft besloten dat het oude reclamebureau het toch allemaal iets goedkoper kon doen. Zij hadden ook een soortgelijk plan, dus…”

Komt dit je bekend voor? Dit overkomt je na het lezen van de volgende 5 tips nooit meer!

Tip 1. Auteursrechtelijke bescherming

Jouw pitch is vermoedelijk auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht ontstaat door enkel het maken ervan. De pitch moet wel een eigen, oorspronkelijk werk zijn en jouw persoonlijke stempel dragen. Verder geldt er geen registratievereiste of andere vorm van formaliteiten om in aanmerking te komen voor auteursrechtelijke bescherming. Je moet wel kunnen bewijzen wanneer jij je pitch hebt gemaakt.

Tip 2. Deponeren

Deponeer je pitch via een Idepot. Dat kost 35 euro. Je kunt ook vragen aan de notaris of deurwaarder vragen om proces-verbaal ervan te maken, maar dat is meestal duurder dan 35 euro.

Tip 3. Merken- of domeinnaamregistratie

Registreer eventueel merken of relevante domeinnamen van de campagne als dat nog geen beschermde merknaam is van de opdrachtgever.

Tip 4. Onder voorbehoud van alle rechten

Behoud je alle intellectuele eigendomsrechten voor als je de presentatie nastuurt en bewaar alle correspondentie met de opdrachtgever.

Tip 5. Handhaaf je rechten

Als iemand jouw pitch ‘leent’ zonder jouw toestemming dan kan het geen kwaad om een briefje te sturen waarin jij aanspraak maakt op jouw rechten.

Werknemer werkt niet maar heeft toch recht op loon hoe zit dat

Werknemer werkt niet maar heeft toch recht op loon: hoe zit dat?

Door Charlotte van Eeden | 15 mei 2019

Als een werknemer werkt, moet je hem loon betalen. Je zou daarom denken dat een…

Werknemer wil geen ‘grote mensen contract ’ en komt terug op opzegging

Werknemer wil geen ‘grote mensen contract’ en komt terug op opzegging

Door Jolien Mooij | 08 mei 2019

Een werknemer kan om diverse redenen ontslag nemen. Om de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig te beëindigen, moet…

Een tweedehands Porsche 911 een kat in de zak

Een tweedehands Porsche 911: een kat in de zak?

Door Matthijs Roos | 08 mei 2019

De koop en verkoop van tweedehands auto’s leidt helaas regelmatig tot juridische geschillen. Een tweedehands…

#3, Vakblad Aannemer, geluidsopname

Geluidsopname als bewijs: mag dat?

Door Matthijs Roos | 07 mei 2019

Het komt vaak voor dat partijen hun standpunt bewijzen door het laten horen van een…

Blog plaatje (37)

Eerste gratis robot-jurist voor Google Home

Door Mark Wiggelaar | 01 mei 2019

Vragen stellen aan jouw jurist wanneer het jou uitkomt. Dat kan vanaf vandaag met onze…