5 slimme tips om jouw pitch te beschermen tegen copycats

5 slimme tips om jouw pitch te beschermen tegen copycats

Pitch gestolen? Een waargebeurd verhaal dat helaas nog altijd op grote schaal voorkomt. Met een paar slimme tips wapen jij je tegen die irritante copycats.

5 slimme tips om jouw pitch te beschermen tegen copycats

Er was eens…

een bekend automerk dat jou en drie andere reclamebureaus laat pitchen voor het felbegeerde account. De briefing is redelijk brak op een half A4’tje. Maakt niet uit, natuurlijk doe je mee! Je hebt een week de tijd om een plan te schrijven met je team. Daar gaat toch wel 80 uur in zitten, maar je hebt 25% kans om de account te winnen en ze hebben een budgetje van 200k om stuk te slaan dit jaar, dus je denkt “lets give it a shot”. Wat valt er te verliezen?

Vrijdag presenteren, maar er blijken opeens zeven bureaus te zijn uitgenodigd. De kans om te winnen is nu wel een stuk kleiner, als je dat had geweten van te voren? Maar goed, je bent nu toch al bezig en gaat niet op de helft terug zwemmen. De meeste kosten zijn ook al gemaakt.

Uiteindelijk ging de presentatie super en in principe heb je de pitch gewonnen, aldus het automerk. Alleen over de begroting moeten jullie het nog wel eens worden. Jou wordt gevraagd het plan nog even te mailen zodat het automerk het ook aan de CEO kan laten zien.

Tikkie links, tikkie rechts, nog een keer met de kaasschaaf erover en dan moet je er wel uitkomen, toch? Het automerk is echt super enthousiast namelijk. Na twee weken verstoppertje spelen door het automerk komt dan eindelijk het verlossende woord van de junior marketeer. “De CEO heeft besloten dat het oude reclamebureau het toch allemaal iets goedkoper kon doen. Zij hadden ook een soortgelijk plan, dus…”

Komt dit je bekend voor? Dit overkomt je na het lezen van de volgende 5 tips nooit meer!

Tip 1. Auteursrechtelijke bescherming

Jouw pitch is vermoedelijk auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht ontstaat door enkel het maken ervan. De pitch moet wel een eigen, oorspronkelijk werk zijn en jouw persoonlijke stempel dragen. Verder geldt er geen registratievereiste of andere vorm van formaliteiten om in aanmerking te komen voor auteursrechtelijke bescherming. Je moet wel kunnen bewijzen wanneer jij je pitch hebt gemaakt.

Tip 2. Deponeren

Deponeer je pitch via een Idepot. Dat kost 35 euro. Je kunt ook vragen aan de notaris of deurwaarder vragen om proces-verbaal ervan te maken, maar dat is meestal duurder dan 35 euro.

Tip 3. Merken- of domeinnaamregistratie

Registreer eventueel merken of relevante domeinnamen van de campagne als dat nog geen beschermde merknaam is van de opdrachtgever.

Tip 4. Onder voorbehoud van alle rechten

Behoud je alle intellectuele eigendomsrechten voor als je de presentatie nastuurt en bewaar alle correspondentie met de opdrachtgever.

Tip 5. Handhaaf je rechten

Als iemand jouw pitch ‘leent’ zonder jouw toestemming dan kan het geen kwaad om een briefje te sturen waarin jij aanspraak maakt op jouw rechten.

Opletten met overwerk wijziging WML!

Opletten met overwerk: wijziging WML!

Door Charlotte van Eeden | 18 apr 2018

Per 1 januari 2018 wijzigde de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vorig jaar is de…

Privacy en personeelszaken is jouw interne organisatie al privacyproof

Privacy en personeelszaken: is jouw interne organisatie al privacyproof?

Door Imme Jane Brand | 18 apr 2018

Zoals inmiddels wel bekend komt er een hoop kijken bij de invoering van de AVG.…

Het partnerverlof op de schop

Het partnerverlof op de schop

Door Jolien Mooij | 11 apr 2018

Nederland kent in vergelijking met andere landen in Europa een nogal zuinige regeling op het…

Het licentiebeding denk na over de formulering!

Het licentiebeding: denk na over de formulering!

Door Lennert Salome | 11 apr 2018

In een licentieovereenkomst geeft de ene partij aan de andere partij toestemming – een licentie…

Werknemer installeert bitcoinmachine en wordt ontslagen mag dat

Werknemer installeert stiekem een bitcoinmachine en wordt ontslagen: mag dat?

Door Charlotte van Eeden | 31 mrt 2018

Onlangs schreven wij al een artikel over het investeren in bitcoins, en wat hierbij mis…