5 tips voor het kiezen van een handelsnaam

5 tips voor het kiezen van een handelsnaam

Het kiezen van een naam voor je onderneming is één van de eerste en belangrijkste beslissingen die je neemt als ondernemer. Een goede naam bedenken is een uitdaging. Niet alleen omdat die naam kan bijdragen aan het succes van jouw bedrijf, maar ook omdat niet alle namen zomaar kunnen worden gebruikt. Lees daarom hier de 5 belangrijkste tips voor het kiezen van je handelsnaam.

5 tips voor het kiezen van een handelsnaam

Wat is een handelsnaam eigenlijk?

Een handelsnaam is de naam waaronder je onderneming wordt gedreven in het handelsverkeer. Het kan je voor- en achternaam zijn, een plaatsnaam, een fantasienaam, of een combinatie daarvan. Hashtags en andere (lees)tekens zoals () ? ! * # / mogen sowieso niet in je handelsnaam voorkomen.

Het gaat niet alleen om de exacte (bedrijfs)naam waarmee je je onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven, maar vooral om de naam die je gebruikt in het handelsverkeer. Vandaar de term handelsnaam. Je domeinnamen kunnen dus ook onder je handelsnamen vallen.

Een handelsnaam is trouwens niet hetzelfde als een merk, hoewel dit in de praktijk wel vaak gelijk kan zijn. Een merk is een woord of teken om producten of diensten van je onderneming te onderscheiden.

Tip 1. Bedenk iets bijzonders

Het is misschien voor de hand liggend, maar het moet toch gezegd worden; je mag niet een handelsnaam kiezen die al door een andere onderneming wordt gebruikt. Ook mag je handelsnaam geen verwarring opleveren met een bestaand merk. Daarom is het van belang dat je altijd eerst goed handelsnaamonderzoek doet. Zoek de naam eens op in een zoekmachine en in de registers. Als de handelsnaam die je in gedachte had wel al wordt gevoerd, maar binnen een heel andere markt, zou je misschien nog wél deze naam kunnen voeren.

Tip 2. KvK-inschrijving is niet genoeg

Je gekozen handelsnamen moet je inschrijven bij de KvK. Je onderneming heeft één bedrijfsnaam, maar kan meerdere handelsnamen hebben. Deze kan je opgeven bij je inschrijving en zullen in het register worden vermeld. Er wordt vaak gedacht dat daarmee de handelsnaam beschermd is, maar dat hoeft niet zo te zijn. De KvK doet namelijk geen onderzoek over de rechtmatigheid. Bovendien is een handelsnaam pas beschermd als deze daadwerkelijk wordt gebruikt in het handelsverkeer. Zogenaamde ‘slapende’ handelsnamen mogen door anderen worden gebruikt.

Tip 3. First come, first served

De hoofdregel is dat de jongere handelsnaam in principe moet wijken voor de oudere handelsnaam. Soms bestaat er onduidelijkheid over wie er eerder was. Er moet dan worden gekeken wie het eerst zijn naam openbaar heeft gebruikt. De KvK geeft niet aan wanneer de naam daadwerkelijk voor het eerst werd gebruikt. Wacht dus niet te lang met het registreren, want voor je het week heeft iemand anders je naam gekaapt!

Tip 4. Merkregistratie

Het is dus duidelijk dat je handelsnaam snel geregistreerd moet worden. Als je je handelsnaam aan je producten of diensten gaat verbinden, is het belangrijk om je handelsnaam (ook) als merk te registreren. Je kunt je handelsnaam alvast als merk registreren in de landen waar jij onderneemt of verwacht te ondernemen. Zo heb je altijd bewijs dat jij de eerste was die daadwerkelijk de handelsnaam gebruikte en voorkom je dat ‘trademark grabbers’ jouw naam nét voor jou registreren.

Tip 5. Zet je naam op de zaak

Let er bij de registratie van je handelsnamen op dat je je handelsnaam niet als privépersoon registreert. Als je dit wel doet, zal je namelijk ook in privé aansprakelijk zijn voor anderen die menen recht te hebben op die handelsnaam. Als je je handelsnaam eerst op je privépersoon hebt registreert, maar inmiddels een bv hebt opgericht, vergeet dan niet je handelsnamen ook over te dragen naar die bv.

Wat kunnen wij voor je doen?

Ben je van plan een (nieuwe) handelsnaam te gaan voeren? Wij kunnen voor je checken of de handelsnaam voldoende uniek is zodat je geen inbreuk maakt op een andere handelsnaam. Vervolgens kunnen wij je handelsnaam zodanig registreren in de gebieden waar jij onderneemt, dat je altijd kunt aantonen dat je de eerste was met deze handelsnaam en zo bescherming geniet. Zo kan niemand profiteren van de naamsbekendheid die je hebt opgebouwd.